Co dělat, když sexu ve vztahu ubývá? Top 5 rad pomůže!

Z poměrně líbivé frekvence čtyřikrát, pětkrát týdně, vaše sexuální dobrodružství pokleslo na jedno číslo během 14ti dní. Kde je problém? Partnerka se vámi možná dusí! Nebo jí vadí vaše minulé chyby. Jak je napravit? Tohle patero rad si napište na čelo!

Podle jednoho z posledních průzkumů sexuálního chování Čechů, na kterém se podílel pražský Sexuologický ústav, vyplývá, že našinci se milují dvakrát týdně, přičemž mladší ročníky jsou ochotné a schopné zařádit si i třikrát týdně.

Statistiky sexuologa Petra Weisse přitom jasně hovoří o tom, že soulož Čechů trvá půl hodiny, přičemž prvních 15 minut připadá na předehru. Můžete si o tomhle nechat jenom zdát? Sex jste měli naposledy někdy o Vánocích, a ještě vám to ta vaše vyčetla? Pokud vám to přijde jako problém, zadržte. Podle expertů na vztahy si můžete gratulovat v tom, že máte stabilní, usazený vztah. Na tom ostatním je ale nutné zapracovat. A to dřív, než jednomu z vás hrábne…

Když stagnuje sex

Nicole Prause, americká neuroložka zabývající se sexuálním chováním, pro pánský magazín Primer uvedla, že sexuální půst je běžný. „Neshody v chuti na sex patří k nejfrekventovanějším problémům párů obecně. K důvodům, proč k něčemu takovému dochází, patří ekonomická nejistota, vysoká úroveň stresu či přetížení technologiemi,“ domnívá se neuroložka a poukazuje na novodobý nešvar. Vy dva, postel, večer, oči přilepené na mobilu nebo tabletu. Pak se ozve: Já jsem tak unavená(ý)!

Ostatně, skvěle to shrnul americký psycholog a manželský poradce Douglas Weiss, který veřejně hlásá, že dnes jsou lidé na mobilu i při večeři, tráví hodiny na počítači nebo sledováním televize, a mají větší vazbu na přátele na Facebooku než na osobu, kterou slíbili milovat a ctít. Pak se nedivte, že když rozbijete emocionální spojení, milá zlatá s vámi nechce spát! Co s tím? Se správně vynaloženým úsilím se můžete vrátit zpátky na trať. Otázkou je, kde začít. Zkuste tohle patero sestavené zmíněnou sexpertkou.

1. Zkontrolujte svůj vztah

Sex znamená koktejl chemických látek v mozku, jako jsou dopamin a serotonin, které s sebou přinášejí vášeň a touhu. Obvykle se spojují s novými, vzrušujícími podněty na začátku vztahu. Když se usadíte, novost vybledne. To ale neznamená, že nemůžete mít dobrý sex. Jen se váš vztah změnil, což se na něm, bohužel, podepisuje.

„Nejprve se bez sexuálního podtextu zaměřte na to, jestli váš vztah stojí na silných základech. Zeptejte se sami sebe, zda vaše partnerství funguje, zhodnoťte společně strávený čas. Pokud se vám zdá, že mimo postel problémy nemáte, je to skvělé,“ vyjmenovává Nicole Prause s tím, že pak je na čem stavět.

2. Oprašte sexuální komunikaci

Pravděpodobně cítíte frustraci, možná taky obden masturbujete. Ať se u vás děje cokoli, měli byste se vyhnout výčitkám směrem k partnerce. Je totiž pravděpodobné, že si i ona uvědomuje potíže, které máte, takže nějakými výhružkami či urážkami byste stav mohli ještě zhoršit. Když tedy mluvit, tak jedině s konkrétními otázkami a odpověďmi.

„Něco ti chybí? Jak by sis to představovala? Co pro tebe mohu udělat?“ Tato otevřenost bez zbytečného hodnocení je milionkrát lepší než útok. Myslete na to, že velkorysý zájem o ni vytváří pohodlné a bezpečné prostředí, ve kterém se žena lépe a snáze uvolní. Zvyšujete tak šanci na to, že vám vyjde vstříc. Pokud se stydí, otevřete lahev vína, obvykle to pomáhá.

3. Od slov přejděte k činům

Až se dotyčná vyjádří se svými potřebami, a vy aspoň trochu pochopíte její touhy a přání, zahajte akci. Mazlete se, nic neřešte během masáže nebo sexu, neshazujte ji a hlavně si na ni udělejte víc času. A buďte pozitivní. Místo toho, abyste říkali věty typu „Myslím, že nemáme dost sexu“, zkuste lepší verze: „Vím, že jsme teď oba vytížení, ale rád bych, abychom dnes byli spolu a pracovali na našem sexuálním vztahu“. Holky na to prostě jsou…

4. Navrhněte jiné řešení

Pokud jste vyzkoušeli všechno, co bylo ve vašich silách, situaci neřešte milenkou, ale vyhledejte pomoc kvalifikovaného vztahového poradce, terapeuta či sexuologa. To platí zejména v případě, že za odmítáním sexu stojí nevěra nebo nějaké trauma.

„Terapeuti mohou být užiteční pro překlenutí velmi emocionálního času, kdy bez sexu strádáte,“ doporučuje Nicole Prause. A jak něco takového nadnést? „Náš vztah je pro mě opravdu důležitý, a mám pocit, že jsme schopni o něm účinně komunikovat. Přál bych si ale, aby nám terapeut pomohl všechny ty věci vyjadřovat i jiným způsobem. Půjdeš do toho se mnou?“

5. Vydržte

Nečekejte, že se váš sexuální půst promění v orgie za jeden týden. Nápravě dejte čas, dvořte se jako za starých časů, mazlete se, podlézejte, ale nevytvářejte nátlak. Jo, a určitě si oprašte nějaké techniky masáží. Skrz ně vede cesta k ženskému rozkroku. Bez ohledu na věk, postavení nebo sexuální preference, žena jako taková potřebuje péči. Jinak vám nedá.

Autor: Adam

A co děláte vy, když máte málo sexu?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kožní orgasmus. Hříčka přírody, nebo běžná věc?

Syndrom sexuálního vyhoření. Máte šanci ho porazit?