Co čekat v novém roce? Imigranty, války, technologie a Jágra

Tak si trochu zaspekulujme, co že nás to čeká v tomhle novém roce 2016? Bude to podle mnohých rok zlomový, mnozí věští temné konce Evropy, ale nemusí být jenom zle. I když optimismem asi úplně hýřit nelze.

A nelze se asi vyhnout ani tématu uprchlíků, i když bychom docela rádi. Ano, zase přijdou a bude jich moc. Jak moc, to je samozřejmě otázka, ale na záběry uprchlíků překračujících hranice nejrůznějších evropských zemí si asi budeme muset zvyknout. Ani letos to nevypadá zatím na nějaký zlom, i když se politici dušují, že všechno bude jinak, že se příval uprchlíků podaří zastavit. „Tak určitěéé“, řekl by na to Jarda Jágr.

Sportovní zázrak desetiletí?

Ostatně na tohohle pana hokejistu s velkým H si v novém roce taky musíme posvítit. Měl skončit, už několikrát to vypadalo, že fakt úplně skončí. Místo toho pořád hraje. Vlezl do mizerného týmu. Florida byl hrozný mančaft, ze kterého si celá NHL dělala legraci. Ochozy prázdné a komentátoři se uchichtávali, že na Floridě se hraje hokej asi omylem. Pak přišel Jarda a Florida a začaly se dít věci. Deset výher v řadě, první místo v Atlantické divizi. Hala vyprodaná, což nikdo na prosluněné Floridě nezažil roky. Z Panterů jde strach a je to zásluha našeho hokejového boha, který překonává všechny myslitelné hokejové rekordy a statistiky. V tomhle roce uvidíme Jágra opět hrát play off, a kdo ví, třeba z toho bude Stanley Cup. To by byl sportovní zázrak desetiletí.

Technologie zase o něco chytřejší a rychlejší

Zázraky se budou dít také na poli technologií. Každou chvíli se objevují zprávy o novinkách z dílny Applu, Googlu nebo třeba Tesly. Takže trendy ukazují, že na vzestupu budou drony, které nám, když ne letos, tak rozhodně v nejbližších letech začnou nosit pizzu rovnou do bytu. Autonomní automobily bez nutnosti, aby je někdo řídil nebo elektromobily a auta s hybridním pohonem, to vše bude tenhle rok zase o něco blíž. Elon Musk a jeho Space X budou dále pracovat na raketě, která ponese lidi na Mars. Mobily budou stále menší a stále výkonnější a naopak tablety půjdou pomalu do kytek. Prý je to slepá vývojová větev, budoucnost bude letos patřit velkým mobilům nebo malým notebookům. Tablet je někde mezi tím a prý bude brzy stejně in jako Hi-Fi věž. A to si ho někteří teprve před pár měsíci koupili. No nic, popojedem.

Válčíš, válčím, válčíme

V tomhle roce se bude samozřejmě také válčit. V Sýrii, Iráku a blízkém okolí to vypadá na další kolo nekonečné války. Doufejme, že Turecko nesestřelí Rusku další letadlo, protože to by byla konečná a Putin by asi Turkům  vyhlásil válku nebo by k nim poslal několik divizí zelených mužíčků na dovolenou. Válčit se bude i jinde po světě, možná se letos dočkáme i nemilých překvapení v podobě válečných konfliktů, které jsme opravdu nečekali. Třeba Saúdská Arábie proti Iránu. Nebo Čína obsadí ostrovy v Jihočínském moři a bude válka tam. Co nás nejspíš nemine, jsou zase nějaké ty teroristické útoky. Tedy nás v Česku se to asi úplně týkat nebude, vsadit se dá na problémy ve Francii a Německu. Raději nedomýšlet, co by šmejdy s bombama na vestě mohlo ještě napadnout.

Na domácí frontě pořád to samé

A co bude vlastně u nás doma? Klid a teploučko a budem nadávat. Na Zemana (a Zeman na kavárnu), na uprchlíky (i když tu žádní nejsou), na drahotu, Babiše, komunisty nebo na porno skryté ve Čtyřlístku. Nic významného se u nás nestane, stejně jako se tu nic významného neděje už dobrých 25 let. Samozřejmě se objeví nejrůznější zásadní kauzy, korupce, svinstvo, smilstvo a kdo ví co ještě. Noviny o tom budou psát a v hospodách se o tom bude mluvit. Ale nic z toho nebude natolik zásadní nebo převratné, aby to zajímalo okolní svět. V tom to totiž celé u nás spočívá. Máme se tu poměrně dobře a nic zásadního se tu neděje. Přesto a nebo možná právě proto jsme neustále na něco nebo někoho naštvaní. Pokud by tedy bylo možné si i něco v tom novém roce přát, pak je to trochu ubrat plyn. Míň emocí, stresu a strachu a víc sebevědomí a vnitřní pohody. Letos, napřesrok, napořád.

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejočekávanější auta roku 2016

roč nás tolik zajímá, kolikrát do týdne budeme mít sex?