Čistá voda v bazénu. Poradíme, jak ji správně udržovat!

Zatímco péče o zahrádku je většinou ženskou záležitostí, péče o vodu v bazénu bývá přenechávána zejména mužům. Udělejte radost svojí drahé polovičce i dětem a zajistěte jim koupání v křišťálově čisté vodě po celou sezónu. Poradíme vám, a jakými nástrahami znečištění vody se můžete přes léto setkat a jak je odstranit?

Péče o bazénovou vodu během sezóny není složitá, ani časově náročná, ale nesmíte na ni zapomínat. Pokud se o vodu budete starat pečlivě, vynaložené úsilí se vám vrátí v podobě průzračně čisté vody. Starost o bazén neopadá ani v případě, že máte bazén vnitřní. Tak i tak se na jeho stěnách i dně objevují usazeniny, o které se postará vhodně zvolená bazénová chemie. Její používání neznamená pouze čistou vodu, ale také její zdravotní nezávadnost. Abyste zbavili bazénovou vodu mikroorganismů a eliminovali růst řas, použijte chlorové tablety pro celosezónní dezinfekci a údržbu bazénové vody.

Hodnota pH. Která je ta správná?

Hodnota pH je ukazatelem stupně kyselosti a zásaditosti vody. Pohybuje se v rozmezí mezi 1 až 14, kdy hodnoty pod 7 značí kyselou reakci a hodnoty nad 7 reakci zásaditou. Ideální hodnota pH bazénové vody by měla být v rozmezí mezi 7,1 až 7,5. Pro majitele bazénu je hodnota pH důležitým ukazatelem, který je rozhodující pro správnou funkčnost bazénové chemie. Nesprávná hodnota pH může mít za následek růst řas a další nežádoucí stavy vody. Chcete-li mít jistotu, že používaná bazénová chemie pracuje na 100 %, pravidelně hodnotu pH kontrolujte a v případě potřeby ji upravujte přípravky označenými pH+ či pH-. Vybraný přípravek rozpusťte v nádobě s vodou a aplikujte do bazénu.

Zabraňte rozmnožování řas

Díky prachu, větru a dešti se vám mohou do vody velice snadno dostat spory řas, a pak už je o jejich rozmnožování postaráno. Pokud zjistíte, že se jim ve vašem bazénu začalo dařit, okamžitě zasáhněte. Řasy mohou způsobit zažívací problémy, kožní reakce, spustit projevy alergie a mnoho dalších problémů. Skokově zvyšte koncentraci chloru pomocí speciálních přípravků. 

Když barva vody nehraje

Dodržujete všechny zásady, které mají udržet vodu průzračně čistou, ale i přesto je kalná, bílá, zelená nebo hnědá a zapáchá? Tyto problémy mohou mít několik příčin. Jedním z důvodů může být vysoký obsah minerálů či příliš vysoké pH vody v bazénu. Nepanikařte, ne vždy je třeba všechnu vodu vypouštět a napustit novou. Nejdřív zkuste postupovat dle následujících kroků, které vám s tímto problémem mohou pomoci během chvíle. Nejprve zkuste změřit hodnotu pH vody. Pokud je v pořádku, vyzkoušejte vyšší koncentraci chloru a nepřetržitě ji filtrujte alespoň 24 hodin. Jestliže ani to nepomůže, problém může být v drobných nečistotách. Běžná písková filtrační zařízení odstraní nečistoty větší než 15 mikronů. Všechny menší částice ve vodě zůstávají a způsobují její zákal. Pro zachycení i drobných nečistot zvolte speciální vločkovač či projasňovač, které na sebe jemné nečistoty naváží a vytvoří z nich vločky. Ty pak má filtrace již šanci bez problémů zachytit, nebo se usadí na dně bazénu a vy je pak můžete vysát.

TIP redakce: Savo letos přichází s novou řadou bazénové chemie, díky které je každý problém dopředu vyřešen! Na celosezónní údržbu jsou tu chlorové tablety a Chlorové tablety komplex 3v1, na problémy s pH je tu Savo pH+ a Savo pH-, na problém s řasami je tu Savo Chlor Šok, pro okamžitý zásah sáhněte po oblíbeném dezinfekčním přípravku Savo Originál a pro odstranění drobných nečistot použijte Savo Vločkovač.

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Deset světově nejluxusnějších bazénů

Vyrobte si vlastní bazén ze starých palet