Chtějí muži a ženy souložit ze stejných důvodů? Motivace obou pohlaví k sexu se totiž globálně liší! V čem se shodují a v čem ne?

Po sexu toužíte, protože ho prostě chcete. Napadlo vás ale někdy, jak je to s pozadím vašich i jejích choutek? Co vlastně stojí za tím, když máte chuť ohnout ji přes stůl? Tohle muže i ženy pobízí mít sex!

Mají muži a ženy chuť na sex ze stejných důvodů?

Před několika lety způsobila rozruch informace jisté univerzity, podle jejíhož zjištění existuje prý až 237 různých důvodů, proč mít sex. Výsledky tehdy uveřejnil časopis Archives of Sexual Behavior, který na seznam výsledků zařadil například sexuální zvědavost, silnou přitažlivost k druhému, vděčnost, závazek, zlepšení sociálního statusu nebo pomstu.

Když nevíš, tak se zeptej!

Ačkoli normální člověk takhle neuvažuje a je motivován především třemi hlavními důvody – láskou, potěšením a plozením dětí, jedná se o téma k zamyšlení. Co vlastně lidi motivuje k tomu, aby se milovali? A mají muži a ženy stejné cíle?

Pro orientaci jsou v tomhle směru dobré, nikoli směrodatné, různé výzkumy a ankety, z nichž jedna – poměrně podrobná – by s takovými otázkami mohla pomoci. Té se přitom účastnilo 4655 osob. Výsledky byly rozděleny podle věkových skupin: mladší 18 let, 18 až 22 let, 22 až 55 let (60 % respondentů) a ti „dříve narození“, tedy starší 55 let.

Chtějí muži a ženy to samé?

Tři motivy k sexu se nejčastěji vyskytovaly bez ohledu na věk nebo pohlaví. V této souvislosti se objevovaly věty: „je to zábavné“, „cítím se dobře“ a „chci zažít fyzickou radost“. V podstatě se právě tyhle vyjmenované položky staly nejvýznamnější pro každou skupinu. Výzkumníci, jejichž studii uveřejnil odborný magazín Journal of Sexual Medicine, však našli jisté rozdíly podle věku a pohlaví.

Ženy, zejména ty starší ženy, vykazovaly větší pravděpodobnost, že se budou zabývat sexem z emocionálních důvodů, jako je touha po blízkosti nebo projevování náklonnosti. Muži se spíš, a to asi vůbec není divné, zaměřují na fyzické důvody a úlevu od stresu! Jen jedna malá skupina mužů (18-22 let) byla k sexu motivována láskou nebo závazkem.

Vědci tak díky anketě zjistili, že jak u žen, tak i u mužů se s přibývajícími léty fyzická přitažlivost stává méně důležitou. Přirozený, živočišný pud nahrazují emoční důvody. Co by taky člověk chtěl, když se později potýká s poruchami erekce nebo suchou vaginální sliznicí? Holt sexuální vývoj. Nebo snad spíš úpadek? Proto není důležité „proč“, ale „jak“.

Funkčnost především

S tím, jak ubíhá čas, si taky kde kdo chce najít volnou chvíli i na něco jiného, než je zasouvání penisu do vlhkého klína – věřte tomu nebo ne. A proto se mnozí dokonce taky ze sexu vymlouvají (!), na což poukázal tuzemský celorepublikový výzkum sexuálního chování a spokojenosti, který realizovala společnost STEM/MARK ve spolupráci se sexuologickým ústavem.

Ačkoli se vám to může zdát jakkoli šílené, tak u žen mezi výmluvami vede chybějící nálada na milování, bolest hlavy (migréna) a přepracovanost (stres z práce). Necelých 29 procent žen taky předstírá spánek. Co se týče mužů, tak u nich se na první příčky dostává únava, kterou jako v případě žen následuje absence nálady na milování. Třetí příčku však okupují jiné zájmy (televize, sport a podobně). Tak snad se taky nedočkáte doby, kdy sex (ne)budete mít ze stejných důvodů…

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak uzpůsobit svoji ložnici, aby přála sexu? Teplota vzduchu, vůně a další faktory, které ovlivňují kvalitu vašeho intimního života!

Sexuální apetit. Co dělat, když ho má vaše partnerka větší než vy? Máte problém? I mužská frigidita existuje!