Chcete se stát milionářem? Skutečný poklad leží na mořském dně! Kabely komunikačních sítí jsou jako truhlice plné zlatých cihel.

Statisíce kilometrů starých kabelů pokrývají dna oceánů. Pokud chcete zbohatnout, máte možnost. Stačí je jen vytáhnout na povrch a za vylovené odpadní suroviny vám na souši štědře zaplatí.

Opravdový poklad na mořském dně? Kabely komunikačních sítí

Že na mořském dně odpočívají poklady za miliardy, asi tušíte. I to, že profesionálové nebo amatérští nadšenci často utrácí celé jmění, aby je dokázali z vraků potopených lodí vyzvednout na povrch. Při této snaze až trestuhodně opomíjejí možnost vyzvedávat trochu jiné „cennosti“, za které by jim zbytek světa ochotně zaplatil, a zároveň by tím pomohli životnímu prostředí. Podmořské kabely.

Položit kabely a zapomenout

Některé věci se prostě nemění. Jistě, atlantický telegrafní kabel položený mezi Evropou a Spojenými státy americkými v roce 1860 vypadá hodně jinak, než dnešní štíhlé linky zatavených optických vláken. Jenže co zůstává stejné? To, že se po vlastním položení už o kabeláž prakticky nikdo nestará.

Obliba podmořských kabelů plyne z několika důvodů: je to rychlejší model komunikace, než satelitní. Pohotovější, byť cenově srovnatelnější. Bohužel už neplatí, že by snad podmořské kabely byly bezpečnější formou komunikace, než ty pozemní. I pod hladinou jsou náchylné k narušení: působit na ně mohou sesuvy půdy, zemětřesení, kotvy lodí, ledovce, nebo třeba zvědaví žraloci.

Opravit? Levnější je nový

Oprava v případě poruchy vedení je poměrně zřídkavá, a pokud jde o opětovné vyzvednutí kabelu po ukončení provozu nad hladinu, je to téměř úplná fikce. Položit novou transoceánskou linku totiž stojí skoro ty samé peníze, jako zaplatit vyzvednutí staré. Průměrná funkční životnost podmořské linky bez oprav je přitom počítána na pětadvacet let.

Masivní komunikační dálnice

Provozovatel linky preventivně raději položí novou, když se zmíněná doba nachýlí. A starou kabeláž, byť stále funkční, ponechá na dně. Prakticky 98 % veškeré komunikace a dat dnes proudí právě těmito podmořskými sítěmi. A když jejich provozovatelé zbankrotují, nebo ukončí podnikání?

Hliník, měď, ocel a plasty kabeláží zůstávají jako vzpomínka na staré časy stále uložené pod vodou, zatímco se oceánské dno zvolna mění v kabely hustě zasíťovanou oblast.

Netušená příležitost

Dobře zaizolované kabely přitom neztrácí nic na své původní kvalitě, po vytažení a malé revizi je můžete použít znovu. Což už začíná být ekonomicky dost zajímavé. Na světě přesto existují jen tři společnosti provozující plavidla, které jsou takového úkonu schopná. Takže pokud nevíte, do jakého projektu investovat, zkuste se zaměřit pod hladinu.

Protože kabeláž vede mezinárodními vodami, nikdo za nevyzvednuté technické prvky nenese oficiální odpovědnost. Je to jako Divoký Západ pod hladinou oceánů, území, kde neplatí žádný zákon. Stačí se prý jen slušně zeptat, jestli si můžete nevyužívaný kabel odvézt. Někdy ani to není nezbytné, protože o poklad zájem nikdo nemá.

Hlubokomořská výzva

Přes 94 % už nepoužívaných kabelů zůstane na dně,“ potvrzuje Arne de Jong, kapitán lodi CRS Holland. „V součtu jsou to miliony kilometrů.“ O tom, že nevyužívaná kabeláž je zlatým dolem, nepochybuje. Za 20 000 kilometrů, které vylovil do roku 2009, inkasoval přes 27 milionů liber.

V Atlantiku se také nachází přes 72 000 repeaterů, síťových opakovačů.  A dalších sofistikovaných technických hraček, které stojí statisíce. Dohromady tak na dně leží miliardy. Stačí se pro ně jen natáhnout.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 ranních zvyků vysoce produktivních lidí. Zkuste to podle nich a zlepšete svou produktivitu práce!

Proč Trumpova zeď mezi USA a Mexikem budí tolik vášní? Pohraniční zdi staví každý druhý stát. I v Evropě jsou! K čemu opravdu slouží?