Byli nevinní, přesto strávili desítky let v base, koho by tohle nezlomilo?

Jít do basy na dlouhá desetiletí, to se radši zabít. Tady se nebavíme o nějakém směšném trestu, kdy jde člověk po dvou letech domů. Řeč je o doživotních trestech, nebo trestech na desítky let. Nedá se to představit, natož vydržet. A teď si na chvíli představte, že vás takhle zavřou, a vy jste přitom nic neudělali. Síla, že? Sílu museli mít i chlapi, kterým takto soudní systém ukradl jejich život.

Tyhle případy se dějí většinou ve Spojených státech. Důvodů je mnoho. Jednak zde funguje soudnictví jinak, uděluje se mnohem více doživotních trestů, než třeba v Evropě. Také zde funguje několik organizací, které se snaží upozorňovat na případné justiční omyly. A že jich je požehnaně. Tak se například podívejme na dva černochy Rickyho Jacksona a jeho kámoše Vileyho Bridgemana. Dostali každý čtyřicet let natvrdo, bez možnosti předčasného propuštění, protože společně měli v Clevelandu zabít obchodníka Harolda Frankse. Stalo se to 17. května 1977. Oba muže usvědčila výpověď teprve dvanáctiletého Eddieho Vernona, který tvrdil, že je viděl z okna školního autobusu. Trvalo 39 let, než k soudu přišel už dospělý Eddie Vernon a prohlásil, že si tehdy vše vymyslel, a že když se pak chtěl přiznat, policie mu vyhrožovala. Soud oba vězně propustil. Bez jediného roku si odseděli celý trest. Soud, policie a malý Vernon jim ukradli celý život. Co na tom, že každý dostali po propuštění dva miliony dolarů. Tohle je ten poslední způsob, jak by někdo chtěl vydělat dva melouny. Jackson přitom tvrdí, že k Vernonovi necítí nenávist, protože to byl prostě malý kluk, na kterého tlačila policie. Takový nadhled se jen tak nevidí.

Do basy šel nezletilý, vyšel jako stařec

Dalšího černocha Prince Johnsona odsoudili za dvojnásobnou vraždu dokonce na doživotí. Opět ji nespáchal. Tentokrát ho zachránily testy DNA. Ovšem až po té, co si odseděl 44 let ve vězení. Johnsona odsoudili, když byl ještě nezletilý. Hlavní roli hrály výpovědi dvou svědkyň – šestiletých holčiček. I takto pracovala justice v USA. Johnson je rekordman, co se týče nespravedlivě odsouzených. Odseděl si nejvíc ze všech lidí.

Systém dělá fatální chyby, jede v tom policie i soudy

Podobných otřesných případů je celá řada. Michal Hanley strávil ve vězení 36 let. Ukázalo se, že policie manipulovala s důkazy, aby se případ vraždy rychle uzavřel. Na Reginaldu Adamsovi policie vynutila doznání z vraždy. Podstrčila mu spis, který vůbec neodpovídal skutečnému popisu vraždy. Soud ale přesto poslal Hanleyho na doživotí do vězení, odseděl si 36 let. Policie navíc už v době procesu měla vražednou zbraň, o které věděla, že Hanleymu nepatří. Po jednatřiceti letech ve vězení se dostal na svobodu díky přezkumu vzorků DNA i Rick Dale Wyatt, který byl odsouzen na 99 let za znásilnění. V případu opět zafungovala policie, která soudu zatajila existenci očitého svědka, který opakovaně tvrdil, že Wyatta jako pachatele rozhodně nepoznává.

Nejhorší je být černoch a narazit na líné poldy

Podobných šílených případů jsou jen ve Spojených desítky. V Evropě se naopak vyskytují naprosto ojediněle. Případy vykazují podobné rysy. Policie drsně manipuluje, snahou je případ rychle vyřešit za každou cenu. Soudy povolují výpovědi malých dětí a udělují vysoké tresty na základě velmi podivných výpovědí. Konečně hraje svou roli i barva pleti. Černoši, jak známo, končí v base pětkrát častěji, než bílí obyvatelé USA. A když se soudci předhodí nějaký černoch, rozsudek bývá často dopředu jasný.

Jak to vůbec mohli zvládnout?

Co je ale na celé věci nejzajímavější, jsou samotní lidé. Jak lze přežít vězení, když člověk ví, že je v něm neprávem? Že pyká za někoho jiného, za čin, který nespáchal. Je to jedna z vůbec nejhorších věcí, která se může člověku stát, přesto to všichni jmenovaní vydrželi a dočkali se očištění svého jména. Je to nějaká vnitřní síla? Je za tím víra, že se pravda nakonec ukáže? Nebo podpora rodiny a přátel? Těžko říct, každopádně tihle chlapi zaslouží nejen respekt, ale i uznání. Nevím, jestli něco spraví omluvy a miliony od státu, který jim sebral život. Uškodit to asi nemůže. Ale hlavní je, aby k podobným přehmatům vůbec nedocházelo. A to se ani raději nezamýšlíme, kolik lidí bylo popraveno na základně podobných „důkazů“.  

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vraha ve vězení položí jeho právník

Hrozí nám při běžném sexuálním cestování vězení? Samozřejmě!