Top doplňky do chytré domácnosti, se kterými se dočkáte pohodlí i úspory peněz

Kdo by netoužil po pohodlnější a efektivnější domácnosti? Po domácnosti, do které přijdete, a ona za vás zapne topení nebo zatáhne žaluzie. Dříve by tento popis zněl jako scéna ze sci-fi filmu, dnes je to realita. Chytré domácnosti Vám dopřejí nejen maximum komfortu, ale také sníží náklady na energie.

smart home

Hranice mezi tím, co je technologicky možné a nemožné, se stále posouvají. Chytrá domácnost je v dnešní době už zcela běžný koncept, který sklízí sympatie po celém světě. Jedná se o dokonale propracovaný systém navzájem propojených zařízení, jejichž funkce můžete ovládat pomocí aplikace, Wi-Fi nebo Bluetooth – a to kdykoliv a kdekoliv. Zjistěte, jaké benefity vám jednotlivá zařízení přinesou.

Chytrý termostat

Na vytápění připadne až 2/3 celkových nákladů v domácnosti, což není právě málo. Snížit účet za plyn nebo elektřinu naštěstí dokáže něco tak malého jako chytrá termostatická hlavice. Jedná se o zařízení, které zefektivňuje topení a zároveň vás informuje o současné spotřebě. Termostat jednoduše namontujete na topení a spárujete s telefonem, takže budete mít vytápění vždy pod palcem.

Chytré osvětlení

Dalším chytrým doplňkem do vašeho domova jsou chytré LED žárovky. Oproti těm klasickým spotřebují asi o 80 až 90 % méně energie, a navíc vám vydrží více než 10 let. Tím výčet jejich výhod ani zdaleka nekončí – dopřejí vám také pořádnou porci komfortu. Po propojení s telefonem nebo virtuálním asistentem můžete jednoduše upravovat intenzitu svícení nebo rozsvěcovat a zhasínat, aniž byste museli vstávat k vypínači.

Chytré zásuvky

S chytrou zásuvkou budete mít možnost ovládat své spotřebiče na dálku. A nejen to. Některé modely mají i funkci měření spotřeby, takže vás na vyúčtování už nic nepřekvapí. Navíc vám odpadnou obavy z toho, zda jste doma náhodou nenechali zapnutou televizi nebo žehličku – s chytrou zásuvkou můžete spotřebiče snadno vypnout přes svůj telefon, ať jste kdekoliv.

Chytré zavlažování

A poslední tip je pro nadšené zahrádkáře. Pokud zrovna nemáte vlastní studnu nebo nevyužíváte dešťovku, na zalévání květin, stromů a vypěstované zeleniny ročně padne desítky až stovky litrů pitné vody. Naštěstí existuje způsob, jak spotřebu snížit na minimum: je to chytrý zavlažovač s čidlem vlhkosti, který sám usoudí, kdy a kolik vody je na kropení potřeba. Díky spárování zařízení s mobilním telefonem budete mít ovládání na dosah.

Instalace inteligentních zařízení do domácnosti je blesková

Chytré spotřebiče jsou šikovnými pomocníky do každé domácnosti. Nabídnou vám maximum pohodlí, a navíc vám pomohou zařídit udržitelnější domácnost. Dobrou zprávou je také to, že instalace je rychlá a jednoduchá. Stačí chytré zařízení spárovat s centrální jednotkou (hub) nebo telefonem a máte hotovo. Úspora času, práce a energie vás díky chytrým spotřebičům nemine.