Bojovník Scott Westgarth zemřel po výhře životního zápasu. Nebyl to první britský boxer, který zemřel tímhle způsobem!

Naprosto všemi otřásla šokující zpráva, že profesionální boxer Scott Westgarth už není mezi živými. Za posledních pět let se jedná už o třetí britskou oběť tohoto sportovního odvětví.

Scott Westgarth zemřel

Jednatřicetiletý boxer, milovník vaření a příležitostný osobní trenér Scott Westgarth bojoval v sobotu 24. února se svým letitým rivalem Decem Spelmanem. V ringu během tvrdého utkání dostal od svého soupeře ránu do hlavy, po které následoval pád. I když se tím Westgarth nenechal odradit, a zápas nakonec vyhrál, zřejmě přesně tento úder definitivně rozhodl o jeho osudu.

Vytoužené vítězství s tragickým koncem

Bezprostředně po zápase sám boxer přiznal, že se necítí moc dobře. To byl samozřejmě důvod k obavám. Přivolaný lékař, který ho v šatně vyšetřil, připustil, že by se mohlo jednat o krvácení do mozku. Následoval rychlý transport do nemocnice, kde se lékaři pokoušeli sportovce zachránit. O pár hodin později už média informovala veřejnost, že Scott Westgarth svůj boj o život bohužel prohrál. 26.února. Organizátoři mítinku v Doncaster Dome pak zápasy zbývajícího programu zrušili.

Jeho soupeř na sociálních sítích projevil svůj soucit a lítost nad ztrátou svého přítele větou: „Jsem absolutně zlomený. Nemám slov. Budu se nadále modlit za Scottovu rodinu i jeho blízké. Ať odpočívá v pokoji.“

Z šéfkuchaře boxerem

Narodil se 27. července 1986, v Hexhamu, ve Velké Británii. Boxovat začal ve svých 24 letech. Před boxerskou kariérou pracoval jako lyžařský instruktor, ale také jako šéfkuchař v Royal Victoria Holiday Inn v Sheffieldu. Zápasil ve středně těžké váze. Jeho boxerská kariéra však brzy touto tragickou událostí zhasla.

Nebyl první britský boxer, který takhle zemřel

Westgarth ale zdaleka není první britský boxer, který v posledních letech umřel na traumatické poranění mozku. Třeba v roce 2016 zemřel po boji v Glasgowu skotský boxer Mike Towell. Bylo mu 25 let. V roce 2013 umírá dvaatřicetiletý boxer Michael Norgrove po zápasu v Londýně.

 

Krvácení z mozku také ukončilo život bývalé hvězdě těžké váhy, kterou nebyl nikdo jiný než Tim Hague. Zemřel po boxerském zápasu v Edmontonu. A podobný osud potkal i irského bojovníka MMA Joao Carvalha, který rovněž zemřel díky subdurálnímu hematomu po boji proti Charliemu Wardovi, v dubnu 2016 v Dublinu.

Všechny tyto události odstartovaly debaty ohledně zlepšení bezpečnosti v rámci britského boxu.

 

Autor: JF a MČ

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Boxer Štěpán Horváth: „Neúspěch mě nezastaví!“ Vybojuje si hollywoodskou slávu?

Nejbrutálnější knockouty všech dob! Kteří boxeři to šeredně odskákali?