Blíží se porod? Jak nejlépe pomoci své partnerce před porodem?

Devět měsíců těhotenství se za chvíli naplní a vaše partnerka co nevidět pojede do porodnice? Pak máte, pánové, poslední možnost, jak ji náležitě podpořit v situaci, kdy na jejích bedrech leží tak důležitý úkol, jakým je porod. Co jste nestihli udělat dosud, tak můžete ještě napravit. V čem byste měli své ženě poskytnout oporu a jak byste se měli chovat?

Žena a muž před porodem dítěte

Prý je těhotenství nejkrásnějším obdobím ženy

Spousta mužů má za to, že období těhotenství je pro ženu přirozenou etapou jejího života, ve které si vystačí sama, protože se jedná o čistě ženskou záležitost. Ještě se tak nechají přemluvit k tomu, aby se porodu svého dítěte zúčastnili. Jinak svou roli vidí hlavně v tom, že chodí do práce a rodinu zabezpečují finančně. Někteří se proto ani vůbec nezamyslí nad tím, jak náročnou dobou těhotenství vlastně je.  

Maximálně se pánové politují, jak je to nyní s jejich ženou těžké, že je náladová a věčně unavená. Však ať si zkusí nosit na břiše meloun, a ještě s ním stihnout dělat domácí práce. Možná se najde pár empatických mužů, kteří jsou schopni své ženě ulevit, pochopit její situaci a nabídnout pomoc i tehdy, když o ni žena ani nepožádá.

Nutno podotknout, že pro řadu žen není těhotenství procházkou růžovou zahradou a opravdu každá nedokáže s břichem chodit pravidelně běhat, jezdit na bruslích a zvládat všechno na sto procent, a to s úsměvem na rtech. Co by tedy pánové pro blaho svých žen měli před porodem udělat?

Pánové, zajímejte se o to, co ženu trápí

Ano, je tomu obvykle tak, že ženy předpokládají, že jejich muž uhádne, že jsou unavené nebo mají starosti. A když to není schopen poznat, protože číst myšlenky opravdu neumí, tak se alespoň zeptá, jestli nepotřebuje s něčím pomoct. Psychická podpora dělá hodně. Když projevíte zájem, jak se žena má, potěší to. Ženy obecně potřebují sdílet své pocity a mají za to, že od toho je tu jejich partner, aby nebyly na starosti samy. Víte, která osamělost nejvíce bolí? Samota v partnerství, když máte pocit, že toho druhého moc nezajímáte.

Není nic horšího, než když po příchodu z práce se muž začne shánět jen po tom, co je kde k jídlu, a pak sedne k počítači nebo si vezme mobil a věnuje se již jen své zábavě. („…však co? Má na to nárok, když je unavený…“) Žena nastupuje šest týdnů před porodem na mateřskou dovolenou, takže „musí být odpočatá, když je doma a nechodí už do práce….“ V tuto dobu ale nastávající maminka potřebuje zejména emocionální podporu od svého partnera, aby měla pocit, že v tom není sama.

Jedná-li se o prvorodičku, tak o to více potřebuje cítit, že partner je tu pro ni a že se nemusí ničeho bát. Vždyť porod je cestou do neznáma. Můžete mít o něm přečteny stovky stran, ale osobní zážitek je zcela něco jiného.

Blíží se porod? Přiložte ruku k dílu

I když před porodem už žena většinou do zaměstnání nechodí, neznamená to, že na ni v domácnosti práce nečeká. Někdo musí uklidit, uvařit, vyprat a udělat další nutné činnosti. S bříškem, kde se vrtí miminko, to nemusí být právě jednoduché. Je proto na muži, aby se do dění v domácnosti více zapojoval. Může pravidelně dělat velký nákup a také převzít některé domácí práce jen na svá bedra. Víte, jaká věta zní partnerce jako balzám na duši? No přece tato: „Jdi si lehnout, já to udělám.“ – Ale schválně, který z mužů je schopen toto říct?

Nežijeme v 19. století, kdy se předpokládalo, že práci okolo domácnosti zastane žena, protože je to její doména. Ženské práce jsou pro některé muže ještě stále něco podřadného, do čeho se pouštět nebudou. Nakonec, jejich máma je také zvládala sama. Domácnost ale patří i muži, protože zde bydlí. Tak proč by nemohl přiložit ruku ke společnému dílu? Zvláště když ví, že to pomůže k pohodovější atmosféře mezi partnery.

Tak co, pánové, jak jste připraveni pomoci své partnerce před porodem?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Být či nebýt u porodu? Rozhodně být!