Battle.net končí a pařani pláčou. Co se stalo?

Jedna z nejpopulárnějších a také nejstarších služeb pro online hry končí pod svým tradičním názvem. Její autor, firma Blizzard, se rozhodl po dvaceti letech téhle herní legendě vystavit stopku. Jsme zdrceni?

Historie víc než slavná

Málokterá pařanská služba má za sebou takovou historii a množství fanoušků jako právě Battle.net. Dokonce se jedná o nejstarší platformu pro online hraní zakomponovanou přímo do samotných her. Světlo světa spatřila v roce 1996 při vydání prvního díla legendární série Diablo a od té doby byla neodmyslitelně spjata se všemi slavnými blizzardími sériemi, tedy především Diablem, WarCraftem a StarCraftem.

Další zlom přišel v roce 2009, kdy se Blizzard vytasil s Battle.net 2.0, který znamenal opravdový převrat. Spojil totiž Battle.net účty s těmi z World of Warcraft, jež do té doby existovaly zvlášť. A když si takovou změnu dovolíte u nejpopulárnější online hry na světě, není to samozřejmě jen tak a z Battle.net se stala zřejmě největší herní služba té doby. Tahle vylepšená platforma je též součástí poslední her z dílny Blizzardu – Hearthstone, Heroes of the Storm a především letošního hitu Overwatch.

Konec značky, ale…

Po dvaceti letech velmi úspěšné historie se Blizzard odhodlal k dost radikálnímu kroku. V zatím blíže nespecifikovaném termínu plánuje ukončit značku Battle.net. Proč? Lidé si prý nedokážou tento název spojit se společností Blizzard, a tak se kalifornská firma rozhodla vsadit na nové jméno, jež zatím není známé. Jedná se o vpravdě podivné rozhodnutí, jelikož právě letos slaví Battle.net v herní branži téměř neuvěřitelných dvacet let a těžko si představit i svátečního pařana, který neví, oč se jedná.

Před časem se objevily náznaky v podobě služeb Blizzard Streaming a Blizzard Voice, které předznamenávaly možné změny. “Střeva” Battle.net, tedy samotné fungování systému, by mělo zůstat zachováno a v nějaké podobě použito i pro další díla. Prvotní obavy, že se léta piplaný systém kompletně zhroutí, tak snad nenastanou. Ovšem i pouhá změna jména znamená spoustu dílčích změn, se kterými se šikulové z Blizzardu budou muset vypořádat. A za jakým účelem? Jen pro posílení firemní značky, která beztak už dávno patří mezi ty nejprofláklejší na herním trhu a s miliony fanoušků očekávajících každé další oznámení.

Přitom ještě nedávno se nezdálo, že by s Battle.net bylo něco v nepořádku. Koncem srpna dokonce přidali novou a pro mnoho hráčů zajímavou funkci. Pařani si nyní mohou propojit Battle.net účet s Facebookem a streamovat své hraní naživo v prostředí sociální sítě. Zpočátku byla tahle možnost omezena jen na několik světových regionů, ale postupně se má rozšiřovat. Tak uvidíme, jak se chystané změny projeví u takovýchto novinek.

Jaké máte vzpomínky na Battle.net vy? Nechává vás v klidu, nebo jste pravidelným uživatelem? Napište nám do komentářů.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Warcraft – Obstál ráj pro hráče také u běžných fantasy fandů?

Nejlepší videohry všech dob – znáte je?