6 věcí, na které je dobré jen a jen pivko. Co umí to vaše?

Pivo? V hrdle mu to zatraceně sluší, ale ono je užitečné i jinde. Máte problémy s hmyzem, šperky, večeří, s trávníkem, nábytkem nebo nářadím? Pivson zachrání, co se dá!

pivo

Vysvětlovat někomu, co je to pivo, je trapné. I děcka vědí, že se jedná o kvašený alkoholický nápoj hořké chuti, který se vyrábí v pivovaru, a to z obilného sladu, vody, chmele a většinou i pivovarských kvasinek. Zní to krásně a ještě líp chutná. A to my Češi víme.

Však organizace Euromonitor International loni zařadila naši malou republiku na první místo ve světové konzumaci piva na hlavu. Co osoba, to 143 litrů ročně. Ale pozor, ono je dobré i na jiné věci. Které?

6 situací, ve kterých je pivko za zachránce

1. Lov na havěť

Nejen nám to pivko chutná. Octomilky jsou přitahovány glycerolem, který se vytváří kvasinkami během procesu fermentace. Stačí nalít mok do skleničky a přikrýt ji listem papíru, aby se ty potvory utopily. Stejně jako slimáci, kteří taky neumí chlastat. Pivní pasti jsou známou nástrahou, jak zredukovat množství těch hnusáků, kteří sežerou, na co přijdou. Víme, taky nám to rve srdce, když pivko lejeme do hlubokého kelímku tak napůl zahrabaného v zemi. Zkus u toho nebrečet, když je to pro dobrou věc…

2. Klenoty bez lesku

Kyselost světlého piva a měkký hadřík k tomu odstraňuje ze svátečních a pozor i snubních prstenů a dalších zlatých šperků všechny ty hnusy, které se na nich nachytají. Chvilkové ponoření do moku a dokonalé vycídění byť jen starou flanelovou košilí udělá fešáka snad i z řetězu od jízdního kola. Nějak ti z téhle jemné prácičky vyhládlo? Tak honem, do zbytku piva hoď flákotu masa!

3. Hand made večeře

Hotových marinád na grilování v dnešních supermarketech najdete mraky, ale upřímně? To není ono. Koupit si hotovou kejdu v plastu, a pak se chlubit návštěvám, jak čupr maso jsem vytvořil? To ani náhodou. S flákotou se zachází tak, že se do ní udělá několik děr, hodí se do uzavíratelné mísy, zalije se pivem a nechá se přes noc ožrat. Závist… Máš ještě jedno? Pozvi nějakou roštěnku. Třeba tahle, která se objeví v čase 1.17, by se hodila. Klopí to tam slušně. A kdyby jenom to…

https://youtu.be/ycxztCK63Zk

4. Rezavé šrouby a vruty

Když potřebuješ něco přivrtat, s hrůzou zjišťuješ, že ta kila šroubů už dávno nejsou těmi, co bývala? Hoď je do kelímku s pivem, rez se lépe uvolní a ty budeš moci pokračovat v práci. Bohužel.

5. Ochrana trávníků

O golfovém hřišti nesníš, ale dost tě trápí, že plísně nebo škůdci si sem tam odskočí na tvůj docela pěstěný trávník, který jejich vinou na některých místech připomíná oblast zpustošenou uprchlíky? Zase pomůžou kyseliny v pivu (i co se týče napadených pokojových rostlin). Jen je blbý, že až budeš trávník stříkat pivem, sousedi to nepoberou. Není divu. Copak jsi milionář? Ještě si zapal doutník tisícovkou!

6. Lesk jako blesk

Na úklid tě neužije, ale ta tvoje utrácí nesmyslné částky za leštěnky na nábytek? Skoč do lednice pro jednoho kouska a vedle něj postav suchý hadr. Dřevěný nábytek po takové zálivce obnoví svůj vzhled a bude se lesknout jako psí koule.

A co s pivem děláte vy?

Autor: John McClane

MOHLO  BY VÁS ZAJÍMAT:

Pohled pro bohy. Prsatá kráska pije pivo!

Pivo načepované tak trochu jinak