5 důkazů, že člověk nemůže být monogamní. Co je špatně?

A žili spolu šťastně až do smrti… Vážně? Kecy! Tohle chlap nikdy nezvládne bez ztráty kytičky. Co všechno ho ovlivňuje a pokouší? Přes těchto 5 věcí se nikdo nedostane!

Podle sexuologa Petra Weisse z pražského Sexuologického ústavu z transkulturálně či historicky popsaných tisíce sto padesáti čtyř lidských společenství plných 87 % z nich bylo nebo dosud je polygynních, což znamená, že jeden muž má více partnerek. Naznačuje to snad, že by člověk byl přirozeně monogamní? Určitě ne.

Tak proč se pořád dokola ta pitomá věrnost řeší, ačkoli je monogamní trvalý svazek nejmladší formou partnerského soužití, který se (ne)osvědčil? Vždyť to beztak nejde. A to, že některé rekordy poukazují na manželství trvající třeba rekordních 75 let, na tom nic nezmění. Jsou to jen vzácné výjimky. Ostatně, tady je 5 důkazů, na které se při přistižení můžete vymlouvat.

1. Podstata chlapa: výron, výsev, gejzír

Výše zmíněný sexuolog jasně zdůrazňuje, že v populačních výzkumech se skutečně prokazuje touha mužů po větší variabilitě svých sexuálních partnerek, za čímž stojí příroda. Muž může svými spermiemi plýtvat, zatímco ženy si svá vzácná vajíčka musí schovávat pro nejvhodnějšího uchazeče. Ony tak mohou být věrnější, jejich muži však nikoli. Vždycky si rádi štrejchnou.

Však taky nevěra patří k nejvíce citované příčině rozvodů. Studie jasně prokazují, že až 60 % lidí podvádí svého partnera již v prvních sedmi letech vztahu. A nejeden odborník potvrzuje, že celá monogamie jde proti lidské přirozenosti.

2. Za nevěru trest smrti? Už ne!

Kde není trest, není ani morálka. Aspoň většinou. Když Gallupův průzkum zjistil, že Američani sice považují nevěru za hnus, ale akceptují ji jako nejvíce morálně přijatelnou věc z tabulky o položkách „sebevražda, bití, potrat, klonování lidí a trest smrti“, člověk se už nediví ničemu. Společnost bagatelizuje příčiny, následky i svoje chování. A za poměr jinde fyzická újma? Dneska už je tenhle dřívější standard ve vyspělých společenstvích k smíchu. Ve vyspělých (!) Co se týče třeba islámu, zejména v jeho radikální podobě vyznávající právo šarija, je trestem za manželskou nevěru kamenování.

3. A zase ty geny

Naši předkové se s tím nepárali. Sdíleli potravu, obydlí i partnery a rozhodně netrpěli pocitem viny, neboť když na jednu pochvičku připadali třeba tři bratři, všichni se o výchovu případných dětí dělili rovným dílem – a nikdo netrpěl hladem. Komu to takhle vyhovovalo? No všem. Jenže s příchodem společenských konvencí a hlavně majetkovými právy to nějak začalo být nežádoucí. Všechno měl zachránit řád. Akorát nikdo si už neuvědomuje, že člověk je pořád jenom člověk s podobnými pudy jako tenkrát.

4. Bez pohybu přichází smrt

Sexuální vášeň postupem času slábne. Jak říká Petr Weiss, „zevšednění párového sexu se prostě vyhnout nedá“. A kde je nuda, tam se objevuje zapalování lýtek. Duchovní by to mohli nazvat jevem, že „kde není pohyb, přichází smrt“. V momentě, kdy si tohle mezi první a poslední poradou uvědomíte, jdete na věc. A je vám jedno, jestli se sekretářkou nebo uklízečkou. Jsou to pudy. Nic víc.

5. Člověk pochází z opice. A to jako vysvětlení stačí

Jó, primáti. Trpasličí šimpanz bonobo, který se nejvíc podobá lidskému druhu, si to rád rozdává při misionáři, má rád orání sex, ale hlavně si to přes den rozdává s různými samičkami. Jaký rozdíl je mezi ním a vámi?

Že u vás se něco takového společensky netoleruje, i když vám to dělá dobře, je to přirozené a zdravé! Ale stejně se tomu nedá ubránit, což dokonale vystihl německý filozof Arthur Schopenhauer, který pronesl, že člověk si sice může vybrat, co má dělat, ale ne to, co chtít.

Na řadu tedy přichází otázka, zda je věrnost přežitek…? Americký evoluční psycholog David Buss se domnívá, že co se týče monogamie, je člověk jako takový přizpůsobivý. Podle něj se lidské rozmnožovací strategie uplatňují v závislosti na situaci, tedy podle toho, co je pro jedince zrovna v tu danou chvíli nejvýhodnější. Prý tak homo sapiens zvládne, když je nejhůř, i tu věrnost. Ale ruku na srdce, jak dlouho mu vydrží? To zodpoví Pavel Liška, protože je prostě muž!

A jak monogamii (ne)zvládáte vy? Je pro vás přirozená?

Autor: Adam

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co je super na sexu ve dvaceti, třiceti nebo padesáti letech?

Mají muslimové svoje sexuology? Dobrá otázka do pranice!