4 vědecky podložené tipy, jak se stát lepším partnerem a manželem

„Nebýt tebe, tak bychom byli ideální pár,“ říká Milan Markétě. Ta prudí a chce lepšího manžela. Tak chtít fakt může, jenže dobrej manžel se nerodí, dobrým se totiž stává. Chcete mustr na partnerské a manželské štěstí? Tady je!

Svatba? Manželství? Opruz. Však podle údajů Českého statistického úřadu se u nás rozpadá skoro polovina manželství, přičemž průměrně spolu lidé jsou 13 let, ale nejčastěji se rozcházejí již po třech až pěti společných letech. Proč teda pokoušet štěstěnu? Jenom z hecu? Fakt adrenalin…

Ale asi se najdou i chvíle, kdy máte chuť zachraňovat kde co – nebo se aspoň preventivně chcete snažit, aby slípka nezanášela jinam. A to jako jde? No prej jo.

Aspoň tak to tvrdí maník jménem John Gotman, což je jeden z deseti nejvlivnějších terapeutů uplynulého čtvrtstoletí, který má za sebou 40 let praxe, několik významných ocenění a založení vlastního vědeckého institutu k tomu. Právě on sestavil čtyřbodový návod, jak být lepší manžel a partner. Chcete to slyšet (číst)? Tak tady je ta extra hustá porce rozumu!

1. Buď hodný tak často, jak to jen půjde

Nahrávky tisíce párů potvrdily, že i pouhý úsměv, pokynutí hlavy, naslouchání tomu, co ona breptá, nebo braní její ruky do té svojí, působí velmi pozitivně na štěstí páru i jí samotné. Proto nutně nemusíte kupovat drahé parfémy, cpát do ní peníze, čas, energii a bůh ví co ještě – jen proto, aby byla v pohodě. Zkuste něco obyčejnějšího. Chovat se k ní mile a projevovat o ni zájem, což nejde v případech, kdy máte doma exemplář podobný typu ve videu. „Vy jste takovej magor, pane!“ 😀

2. Přemýšlej, co potřebuje

Třikrát týdně hádka, konflikt, studená večeře, dlouhotrvající chvíle bez sexu jakože za trest? To naštve. Jenže tím, že se člověk snaží vrátit protiúder, tomu moc nepřispívá. „Když se chová jako kráva, tak tu kreditku na nákupy prostě nedostane!“ Takže, hochu, takhle prej ne.

Gotman tvrdí, že je nutné, aby jeden přemýšlel o tom, co ten druhý potřebuje, a to bohužel i ve chvíli, kdy trpíte hladem, sexuálním nezájmem, nebo vás sužuje vztek. Oko za oko neplatí.

Nejlepší je prý jednat v zájmu obou partnerů, což znamená ptát se, všímat si, vyhledávat kompromisy a taky na ně po dohodě přistupovat. Obousměrně. To znamená, že pokud si prosadíš pivo dvakrát v týdnu, neustupuj ze svých zásad, ani kdyby tě na nože brali. A podobné gesto umožňuj i té kvočně.

3. Obětuj nějaký volný čas

Zmíněný celosvětově známý terapeut za svoji praxi vyčíslil, kolik zájmu a času musí člověk do vztahu investovat. Kdo chce funkční partnerství, musí jet na 86 %. Ti, kdo se rozvádí, věnují svému soužití pouze 33 % času. Jasně, bude to stát třeba večerní zápasy v televizi, ale v životě je vždycky něco za něco. S tím se buď smiř, nebo zůstaň sám.

4. Ignoruj špatné, chval dobré

„Pakliže je vaše žena jednoho dne podrážděná, není to velký problém, pokud se s ní nedostanete do větší konfrontace,“ tvrdí Gotman, který radí ignorovat nepříjemnosti a soustředit se na dobro, prostě jen pozitivní věci vztahu. (Zatraceně těžkej úkol.) Takže heslo? Co tě nepálí, nech koňovi, má větší hlavu.

No a to je všechno. O finanční zabezpečení, tuny kosmetiky, barák s bazénem a silikony se už musíš postarat sám. Tak hodně zdaru.

Autor: Adam

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Top 20 nejhorších přezdívek, kterými ženy oslovují své partnery. Děs a běs!

5 nejčastějších témat partnerských hádek. Prachy vedou!