3D televize končí! Budou někomu chybět?

Ještě před pár lety by to čekal málokdo, ale tenhle trend skončil docela rychle. Proč se televize s trojrozměrným obrazem v našich domácnostech neuchytily?

Výběr televize

Konečně si to můžeme naplno přiznat. Bublina jménem 3D televize definitivně splaskla. Od chvíle, kdy Avatar v roce 2009 ukázal sílu trojrozměrného obrazu v kinech, bylo jen otázkou času, než se tohohle nápadu chytí i další technologičtí giganti. A tak hned v roce 2010 se začaly trojrozměrné televize předvádět a pár let to možná mohlo vypadat jako dobrý nápad. Když ovšem už v roce 2013 začaly prodeje klesat, bylo jasné, že něco není v pořádku. Loni už se i výroba začala omezovat na několik prémiových modelů a začátkem letošního roku došlo k ohlášení, že tenhle pochybný výdobytek končí. Proč?

Tudy ne, přátelé

Více než 7 let od zmiňovaného Avatara se stále nepovedlo vyřešit jeden zásadní problém 3D technologie – člověk při jejím používání jednoduše vypadá jako idiot. V potemnělém kinosále jsme ochotni tenhle nedostatek ještě tolerovat, ovšem když se doma se svou roštěnkou, neřku-li rodinou díváte na televizi a všichni máte nasazeny ony pochybně vypadají brýle, jen těžko se budete cítit jako technologický prorok, který ostatním ukazuje cestu. Spíš jako blbec, co podlehl obratnému marketingu. Zní to možná banálně, ale když u používání futuristických technologií nevypadáte jako Marty McFly z Návratů do budoucnosti, nýbrž jako pako, těžko přesvědčíte davy lidí, aby za něco takového vysolili těžce vydřené peníze.

A dál? Pro běžné televizní vysílání prostě 3D nemá smysl. Trojrozměrné hity jako třeba Gravitace (potřetí už Avatara zmiňovat nemá smysl) stavěly na tom, že byly cíleně pro tuhle technologii natočené. Proto se u nich jedná o řádově jiný zážitek než při sledování jejich standardních 2D verzí. Jenže co s televizí? Vzpomeňte si, když jste viděli ve 3D nějaké průměrné filmy. Občas se na vás něco řítí, občas je hloubka obrazu skutečně přínosná, ale většinu času je to prostě zbytečnost, která váš divácký zážitek neobohatí.

No a pak je tu samozřejmě cena. Dát desítky tisíc korun za televizi si může dovolit málokdo a i zarytý filmový fanoušek ten svazek modrých papírků s Masarykem několikrát v ruce otočí, než se do něčeho takového rozhodne investovat. A obzvlášť když si uvědomí i ty předchozí nevýhody…

Tip: Pokud chcete investovat do technologické špičky mezi televizemi, kupte si raději OLED TV. Disponují širokým barevným spektrem a realistickým obrazem. Navíc díky schopnosti úplně zhasnout jednotlivé pixely nabízí věrné podání černé a ušetříte tím i za energie.

Takže konec?

Všechny tyhle nevýhody se nakonec promítly v tom, že zájem ze strany spotřebitelů klesl tak výrazně, až se všichni hlavní výrobci nakonec rozhodli od vývoje a prodeje 3D televizí upustit. Už dříve to ohlásil Samsung, největší světový výrobce televizorů, a teď se přidali i poslední dva velcí hráči – LG a Sony.

3D televize tedy letos končí a chybět budou málokomu. 3D filmy v kinech se stále ještě drží, ovšem už kolem nich není takový hype jako před pár lety. Spása a budoucnost filmového průmyslu? Kdeže. Pokud se James Cameron brzy nevytasí s očekávanými pokračováními Avatara, nevypadá to s 3D filmy moc dobře. Po mnoha odkladech by se modré potvůrky měly objevit v kinech už na příští Vánoce a svést tak nemilosrdnou bitvu s dalším spin-offem ze světa Hvězdných válek, totiž se sólovkou Hana Sola. Pokud Cameron nevyměkne a s druhým Avatarem skutečně přijde, může tuhle skomírající formu posunout zase o krok dál. Ale jinak od 3D už raději moc nečekejte

Autor: Rimsy