Ovládněte řeč těla. Co o vás dokáže prozradit?

Všichni asi víme, že neverbální komunikace na nás dokáže prásknout mnohem víc, než jsme sami ochotni říct. Umění čtení řeči těla se běžně používá při obchodních jednáních a dokonce i při vyšetřování závažných zločinů. A má to své opodstatnění.

řeč těla

Kdo si opanoval řeč těla, dokáže ze sebemenšího gesta poznat vaše nejtajnější pocity, aniž byste se o nich slovem zmínili. Pokud byste se chtěli znalci neverbální komunikace stát i vy, není nic jednoduššího, než si zapamatovat následujících několik gest a jejich význam.

Zkřížené ruce na hrudi

Možná vás samotné napadne, že pokud má někdo překřížené ruce, vyjadřuje tímto gestem určitou formu odporu. Ve své aktuální situaci se nechce otvírat okolí. Jeho podvědomá řeč těla naznačuje obranu vůči jiným osobám. Zkřížené ruce navíc představují fyzickou bariéru, která hraje velmi důležitou roli například při obchodním jednání.

Stojí-li proti vám osoba s překříženýma rukama, pravděpodobně není vaší nabídce nakloněna. Nenechte se zmást falešnými úsměvy nebo lichotkami, protože neverbální gesto je vytvořeno podvědomě. Právě díky tomu jsou zkřížené ruce na hrudi jednou z nejspolehlivějších součástí neverbální komunikace.

Upřímný úsměv doprovází smích očí

Myslíte si, že pokud se na vás partnerka směje, pak je jí s vámi dobře? Může tomu tak být, ale také na vás může hrát falešnou hru. Chcete-li se přesvědčit o upřímnosti a pravosti jejího úsměvu, pak se nenápadně zaměřte na její oči. Pokud je člověku skutečně do smíchu, objeví se v koutcích očí decentní vrásky, které signalizují upřímnou radost. Tímto jednoduchým trikem odhalíte, zda na vás daná osoba něco hraje, protože úsměv je častým krycím manévrem při pracovních či osobních problémech.

Kopírování gest je dobré znamení

Určitě se vám někdy stalo, že jste seděli se slečnou na rande a z ničeho nic jste začali opakovat stejná gesta. Pokud jste si dali nohu přes nohu jako vaše potenciální partnerka nebo jste stejně pootočili hlavou, buďte si jistí tím, že jste podvědomě naladěni na stejnou vlnu. Zrcadlení gest a postojů je totiž pozitivní znamení vzájemného souznění a náklonnosti. Tato gesta jsou opět řízena podvědomím, takže k jejich aktivaci dojde pouze v případě, je-li vám s danou osobou příjemně nebo k ní chováte určité sympatie.

Jak poznat lež podle očí?

Mezi laiky panuje ohledně neverbální komunikace jedno pravidlo, které jste určitě říkali svým dětem, potažmo jste jej slyšeli od rodičů. Existuje totiž předpoklad, že člověk, který lže, nedokáže udržet trvalejší oční kontakt. Tomu samozřejmě odpovídá i tvrzení: „Dívej se mi do očí, když se mnou mluvíš!“ A ona je to skutečně pravda. I tuhle faleš opět odhalí řeč těla, neboť pro nezkušeného člověka je těžké lhát a dívat se druhému přímo do očí. Částečnou lež lze sice zakrýt nuceným pohledem do očí, ale v tomto případě byste měli vycítit, že něco není v pořádku a daná osoba před vámi pravděpodobně něco skrývá.

Pozor na zvednuté obočí

Podle odborníků na řeč těla existují pouze tři druhy emocí, během nichž se vám nadzvedne obočí. Konkrétně se jedná o překvapení, strach a obavu. Zvednuté obočí se řadí mezi spolehlivé prvky neverbální komunikace, protože při uvolněné a příjemné konverzaci jej jednoduše nezvednete.

Pokud se vám to podaří, bude se evidentně jednat o hraný projev za účelem pobavení nebo skrytí nepříjemných emocí. Jakmile někdo není překvapen, neobává se a nemá strach, a přesto má při rozhovoru zvednuté obočí, pak před vámi stoprocentně něco skrývá.

Umění poznávat řeč těla je běh na dlouhou trať. Přesto byste si měli pamatovat několik základních gest, která vám pomohou komunikovat s lidmi nejenom v pracovní, ale také osobní rovině.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Psychologické triky, které se hodí mít v rukávu. Tahle pravidla komunikace vám usnadní život

Manuál komunikace na seznamkách. Nedělejte tyhle chyby!