Espadrilky pro muže a ženy – stojí za to je mít ve svém šatníku?

Léto se blíží a s ním i typická letní obuv. Zatímco loňskému roku dominovaly chlupaté pantofle, tomu letošnímu budou vévodit espadrilky pro muže a ženy, které jdou skvěle ruku v ruce jak s plátěnými kalhotami se šňůrkou v pase, tak s ležérními bermudami či stylovými šaty a proutěnou kabelkou. Sídlí už i ve vašem botníku?

espradilky

Jsou s nám už od 14. století

I když se zdá být tento typ obuvi novinkou na trhu, není tomu tak. Ve skutečnosti jsou s námi dlouhá století. Vůbec poprvé spatřily světlo světa už ve 14. století, kdy si naprosto podmanily Španělsko. Tím tedy vyvracíme velmi často zmiňovaný mýtus, že espadrilky pochází z Francie. Jejich kořeny bychom našli krapet vedle.

Tradiční obuv je vyrobena z plátna a podrážka je tvořená z provazu. V tomto duchu se ostatně nesou i dnešní podoby obuvi, které jsou nejen levné, ale také k dostání v celé spoustě barev a vzorů. Místo plátna se však často volí bavlna a podrážka bývá nahrazována smotanými šňůrkami nebo lýkem. Holt si s nimi návrháři pohrávají, a to je dobře. Díky tomu je nabídka na trhu tak široká a pestrá, že se nám jen málokdy stane, že na ulici potkáme člověka se stejnými botami.

Univerzální boty, které jsou synonymem pohodlí

Za synonymum letního pohodlí byly ještě donedávna označovány pouze klasické tenisky. Jenže jejich post postupně zabraly právě espadrilky, které také nabízí velkolepý komfort. A jelikož vypadají k elegantním outfitům o něco lépe, tenisky jsou tím pádem zastrkovány do kouta.

Jak již bylo zmíněno, dnes je tento typ obuvi k dostání v celé spoustě provedení. Zatímco některé se nesou v minimalistickém stylu čili neoplývají výraznými barvami nebo vzory, jiné mají volnou špičku a vzory jsou to, co na první pohled zaujme. Některé mají dokonce vyšší podrážku, což oceňují lidé menšího vzrůstu, jiné se zase pyšní zúženou špičkou, která je velmi moderní a stylová.

V souvislosti se zmíněním široké nabídky se nabízí otázka, kde je vůbec hledat. Opravdu pestrý a vkusný sortiment se ukrývá v síti prodejen s obuví a kabelkami CCC. Jak pánské, tak i dámské espadrilky si lze zakoupit jak v kamenných prodejnách značky, tak on-line, což je cesta, která se mnohým jeví nejen jako rychlejší, ale také pohodlnější.

Jak vybrat pánské espadrilky

Je třeba konstatovat, že espadrilky nejsou ryze ženskou záležitostí. Mluvíme o ideální obuvi i pro muže, ve které se budou cítit nejen dobře a komfortně, ale také sebejistě a sebevědomě. Je velká škoda, že se je pánové bojí nosit. Inspirovat by se měli muži z jižní Evropy, kde se toho pánové nebojí a kombinují je s košilemi, bermudami nebo plátěnými kraťasy, což je fantastické spojení.

Že jste se rozhodli dát této pohodlné obuvi přece jen šanci? Pak si jistě pokládáte otázku, jak si správné pánské espadrilky vybrat. Jistou roli hraje několik věcí, a to:

  • Velikost
  • Design

Co se týče velikosti, nenechte se unést svým běžným číslem obuvi. Stává se, že se potřebuje o číslo menší pár. Espadrilky se totiž zásadně nosí naboso, proto si je za tohoto stavu také zkoušejte. Neměly by se nosit s ponožkami, ať se vaše noha v této typicky letní obuvi příliš nepotí.

Při výběru těch správných zaměřte svou pozornost také na styl. Neukvapujte se a pokud nepatříte k typům, jež dobře kombinují barvy, vsaďte na neutrální béžové nebo černé provedení bez vzorů. Tyto podoby se hodí naprosto ke všemu, ať už to budou klasické podoby espadrilek nebo verze nápadně se podobající nízkým teniskám.

A až budete mít vybráno, pamatujte, že se hodí prakticky ke všemu. Jsou dokonalým doplněním dlouhých kalhot a jednobarevného polo trička i volnějších bermud zkombinovaných s košilí. Sluší mužům se saky i těm, kteří preferují mikiny s kapucí.