Tragické havárie raketoplánů. Víte o nich?

„Houstone, máme problém!“ Co způsobilo velké katastrofy kosmických programů? Challenger, Columbie…Co se tehdy vlastně stalo?

Raketoplány byly velkým milníkem v historii kosmických programů. Byly konstruovány jako dopravní prostředky pro opakované použití, které by umožňovaly létat na oběžnou dráhu Země. Jejich výstavba začala počátkem 70. let za vlády Richarda Nixona a jednalo se tak o posun od jednorázových kosmických letů v 60. letech.

Tragédie Challengeru

Nedávno uplynulo kulatých třicet let od tragédie raketoplánu Challenger, který na své desáté misi, 28. ledna 1986, vydržel ve vzduchu pouze něco přes minutu. Izolace nezvládla nápor atmosféry a došlo k mohutné explozi palivové nádrže, která usmrtila celou sedmičlennou posádku.

Jak už to tak bývá, i tady se udála řada nešťastných náhod, které nehodě předcházely. Tak například samotný let byl pětkrát odložen. Jednou kvůli počasí, jindy kvůli různým technickým závadám. Pošesté už start nikdo odkládat nechtěl… Stojí také za zmínku, že bezprostředně po explozi nechtěli pozůstalí vesmírný program ukončit – věřili v ideály, za které jejich příbuzní položili život, a chtěli v nich pokračovat. Klobouk dolů.

Podívejte se, jak nehodu tenkrát vysílali na CNN:

Havárie stařičké Columbie

Columbia byl historicky vůbec první raketoplán, vybudovaný už v roce 1979. Úspěšně fungoval více než dvě dekády, ale nakonec skončil stejně jako jeho mladší bratříček Challenger – tragédií. Začátkem roku 2003 byl vyslán na misi, jež trvala dva týdny. Při sestupu do atmosféry ale nevydržela již dříve poškozená křídla a raketoplán se rozpadl. Celá, opět sedmičlenná posádka tak zahynula jen několik málo minut před plánovaným přistáním. Americká vláda krátce po nehodě dokonce uvažovala, jestli se nemůže jednat o teroristický útok (byl přece rok 2003), ale tuto variantu nakonec vyloučila. Tak daleko (či spíše vysoko) možnosti teroristů zřejmě nesahají

A i tady si můžete smutné události připomenout z dobového vysílání:

Vzpomínáte si na tyto tragédie? Měly by se lety raketoplánů zase obnovit? Napište nám pod článek, co si myslíte.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejabsurdnější letecké havárie v dějinách lidstva

Snímky zachycují dopad člověka na přírodu. Devastujeme planetu?