Neúčast tenisových miliardářů na olympiádě? Nevěřte na ziku!

Tenisové špičky se údajně bojí viru zika. Je to pravda nebo za vším stojí úplně jiné důvody? Zjišťovali jsme pravdu a možná se budete divit, jak to skutečně je. Máme podrobné informace ze zákulisí.

Není žádným tajemstvím, že tenisté a tenistky jsou jedněmi z nejlépe placených sportovců na světě, v první desítce nejlépe placených sportovkyň světa jich najdeme dokonce hned sedm. U mužských profesionálních sportovců je jich „jen“ pět! I tak berou tenisté oproti ostatním profesionálům na sportovních kolbištích příliš vysoké příjmy. „Je to zasloužené,“ říká bývalý vynikající hráč let minulých, Američan Jimmy Connors a připomíná, že řada tenistů hraje za celý rok dvaapadesát turnajů i více, navíc startuje v klubových soutěžích v Asii, v reprezentačních duelech – u mužů v Davis Cupu a u žen v bývalém Poháru federace, nyní zvaném Fed Cup.

„Řada tenistů a předních světových hráček tenisu trpí únavovým syndromem,“ připomíná jeden z hlavních promotérů světového tenisu Ion Tiriac, jinak bývalý vynikající tenista Rumunska, který nyní žije v USA a v Rumunsku a zastupuje ty nejlepší sportovce a zejména tenisty světa. Kdysi Tiriac zastupoval fenomenálního Němce Borise Beckera, nyní má smlouvu třeba s Rumunkou Simonou Halepovou, která se rozhodla nejet na letošní olympijské hry do Ria de Jandera kvůli viru zika. Podobně tak učinili i dvě největší tenisové hvězdy české republiky Tomáš Berdych a Karolína Plíšková.

Zika nebo jiný virus?

Na virus zika se odvolal i finalista nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu Kanaďan Miloš Raonič, kvůli zmíněnému viru nechce na olympiádě startovat ani Američan John Ister či Australan Lleyton Hewitt, který sice již ukončil profesionální kariéru, ale pořadatelé olympiády mu jako velké hvězdě nabídli, aby v brazilském Riu startoval a tenisový olympijský turnaj měl alespoň nějakou velkou hvězdu. Brazilští pořadatelé olympiády se totiž domnívají, že miliardáři z řad profesionálních tenistů nechtějí na olympiádě startovat hlavně proto, že za účast na olympiádě nedostávají peníze, zatímco na kdekterém malém turnaji, takzvaném challengeru, dostanou tenisté třeba padesát tisíc amerických dolarů už za účast v prvním kole.

Na obranu těch tenistů, kteří se rozhodli neúčastnit olympiády v Riu kvůli možné nákaze virem zika ale vystoupila i Mezinárodní organizace sportovních lékařů s oficiálním prohlášením: „Nikdo nemá právo riskovat zdraví své, ba ani těch druhých. A může se stát, že tato sportovní akce v Riu bude mít nedozírné následky, jelikož sportovci z různých druhů světa rozšíří virus po celé planetě a vypukne epidemie nebývalých rozměrů.“ Přesto „tenisoví miliardáři“ čelí podezření, že virus zika se pro ně stal dobrou výmluvou, aby nemuseli hrát turnaj s nulovou finanční dotací. Tím spíše, že ostatní sportovci, kteří nepobírají tak obrovské finance ve svých sportovních odvětvích, jako je veslování, cyklistika, triatlon, budou klidně na olympiádě startovat a viru zika se očividně nebojí.

Dobrá výmluva pro miliardáře

„Viru zika se nebojím,“ říká skotský vítěz Wimbledonu Andy Murray, který si tenisem vydělal přes padesát miliónů amerických dolarů, ale zároveň uvádí: „Myslím, že světový tenis spíše obchází úplně jiný vir, kterým je totální vyčerpanost. Hrát jeden turnaj za druhým je neúnosné a způsobuje naprosté vyčerpání organismu.“ Murray dobře ví, o čem mluví. Ihned potom, co vyhrál v Londýně na kurtech slavného Královského klubu Wimbledon, okamžitě se odhlásil ze třech dobře placených turnajů kvůli únavovému syndromu. A právě tento syndrom má nyní na svědomí vleklé problémy bývalé wimbledonské vítězky z roku 2013 Marion Bartoliové z Francie. Nyní jednatřicetiletá Francouzka okamžitě potom, co vyhrála Wimbledon ukončila sportovní kariéru a odešla do ústraní.

Marion byla vždy považována za baculku, ale nyní vypadá jako anorektička a během posledního roku zhubla dvacet kilo a léčí se s blíže nespecifikovaným virem na přední římské klinice. Ani ty největší kapacity v oboru sportovní medicíny neumějí přesně nazvat, co vlastně Marion Bartoliové přesně je, ale přiklánějí se k tomu, že trpí chronickým únavovým syndromem, který je pro sportovce a pro hráčky tenisu, kteří odehrávají jeden zápas za druhým poměrně častým jevem. Na čem se ale přední lékaři shodují je fakt, že bývalá vítězka Wimbledonu skutečně mizí svým nejbližším před očima a bojuje o život. Sama Marion Bartoliová, která si tenisem přišla na 11 miliónů US dolarů a má trvalé bydliště ve švýcarské Ženevě, z římské kliniky vzkázala světu: „Bojuji, možná se ještě na kurty vrátím!“ Možná i z tohoto důvodu je celkem pochopitelné, že tenisté nechtějí v Riu na olympiádě hrát a riskovat nákazu virem, který je poměrně málo prozkoumaný.

Místo viru drby a nevraživost

Zlí jazykové tvrdí, že hlavním virem kvůli kterému nechtějí někteří tenisté hrát na olympiádě v Brazílii, jsou jejich mimořádně nedobré vztahy a osobní nevraživost. A nejen švýcarské noviny přitom připomínají jméno bývalé československé tenistky Mirky Vavrincové, která je manželkou jednoho z nejlepších tenistů světa – pětatřicetiletého Švýcara Rogera Federera. Právě Federer, který si mimochodem tenisem vydělal neuvěřitelných 98 miliard (nikoliv miliónů!) amerických dolarů, by měl v Riu zaútočit hned na tři zlaté medaile pro Švýcarsko. Kromě dvouhry mužů má totiž velké šance i ve čtyřhře mužů spolu s krajanem Stanem Wawrinkou a ve smíšené čtyřhře s Martinou Hingisovou, mimochodem hráčkou jejíž maminka pochází z Rožnova pod Radhoštěm a tatínek z Košic. Problém je ale v tom, že manželka Rogera Federera Miroslava Vavrincová nemá „slušně řečeno“ s Martinou Hingisovou a Stenem Wawrinkou ty nejlepší vztahy a mezi ní a hvězdami švýcarského i světového tenisu panuje vzájemná nevraživost. Co za to může. Hingisová a Wawrinka se shodují v tom, že manželka Rogera Federera je drbna, naopak Miroslava Vavrincová – Federerová vzkazuje na adresu Wawrinky a Hingisové, že by si měli dát do pořádku svůj osobní život a nekazit dobrou pověst sportu.

Faktem je, že nejen ve švýcarských, ale v řadě světových médiích se propíraly nevěry Martiny Hingisové a také manželky Stana Wawrinky, a Miroslava Federerová si neodpustila komentovat velmi tvrdým a nekompromisním způsobem promiskuitní chování Martiny Hingisové. Ještě horší ale bylo, když při utkání na turnaji v rodném městě svého manžela, v Basileji, mezi jejím mužem a Stanem Wawrinkou začala na Wawrinku při vyrovnaném vztahu pokřikovat: „Stejně prohraješ, ty paroháči.“ Za výroky se později ještě v Basileji, tedy městě, které jejímu manželovi udělilo čestné občanství, omluvila s tím, že neudržela nervy na uzdě a ve vypjaté situaci použila vše proto, aby její manžel vyhrál.

Švýcarské želízko v ohni!?

Nicméně, spekuluje se, že Wawrinka a Hingisová by si na poslední chvíli mohli svou účast v dublovém páru s Foyerem Federerem rozmyslet. Třeba s odůvodněním, že se obávají viru zika. O tom, že na takovém kroku se zřejmě v zákulisí švýcarského sportu pracuje, svědčí i fakt, že Roger Federer uvažuje o tom, že by měl hrát na přelomu tohoto a příštího roku znovu po patnácti letech na turnaji smíšených družstev v australském Perthu zvaném Hopmanův pohár, nikoliv ale s Martinou Hingisovou, ale s mladičkou šestnáctiletou švýcarskou tenistkou, která má mimochodem také československé kořeny, Belinou Bencicovou. Že by s ní startoval i na olympiádě? Každopádně dědeček Beliny Bencicové byl velmi úspěšný olympionik a bývalý československý hokejista.

Rusové nepojedou!

Ostatně, na olympijském tenisovém turnaji rozhodně nebude startovat asi nejdiskutovanější tenistka současnosti, která se sice viru zika nebojí, ale má na čtyři roky zastavenou činnost za používání dopingu, Ruska Maria Šarapovová. Ta místo na olympiádu míří na Harvardskou univerzitu, kde si chce v době zákazu startů na tenisových turnajích dokončit vysokoškolské vzdělání. Původem Sibiřanka, žijící nyní v Moskvě a na Floridě přesto věří, že na příští olympiádě startovat bude.

Autor a foto: Václav Prokůpek

Foto: Roger Federer a jeho žena Miroslava při návštěvě České republiky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hledat olympiáda Rok 2016 ve sportu. Na co se můžeme těšit?

Mrtvá olympijská města. Tyhle sportovní vesnice chátrají!