KLDR: Cestování s adrenalinem!

Nebaví vás Chorvatsko, Egypt nebo třeba Thajsko? Chcete si na dovolené užít adrenalin? Vyrazte do KLDR! Komunistický režim live je silnějším zážitkem, než by se mohlo zdát!

KLDR pod autoritářským režimem

Nenajdete v současném světě stát, který by se od svého okolí izoloval více než právě Severní Korea. Země je pevně sevřená exkomunistickým režimem pod taktovkou rodinného klanu Kimů již od roku 1945, kdy si Korejský poloostrov rozdělili pod svou správu podle 38. rovnoběžky Sovětský svaz a USA. Následná občanská válka znamenala definitivní izolaci Severní Koreje od svého jižního souseda. Obě země jsou formálně ve válečném stavu dodnes! Takže pokud si rádi hrajete na vojáky, doporučujeme!

Vítězný oblouk v Pchjongjang, zdroj: „Arch-of-Triumph-2014“ od Bjørn Christian Tørrissen

Vítězný oblouk v Pchjongjang, zdroj: „Arch-of-Triumph-2014“ od Bjørn Christian Tørrissen

Pro otrlého turistu

Přesto je možné se, i jako občan demokratického státu, do KLDR dostat za turistikou. Počítejte ale s tím, že na mnohé standardy cestování můžete ihned zapomenout. Čeká vás:

  • Přesně vytyčený prostor, v němž se můžete pohybovat. Něco jako pionýrský tábor!
  • Po celou dobu s vámi bude oficiální průvodce, který za vás po celou dobu nese plnou zodpovědnost (což neznamená nic jiného, než že porušíte-li jakkoliv přísná pravidla a milý průvodce se stěhuje do mundůru. V tom lepším případě.
  • Pokud ale nemáte problém řídit se pravidly, můžete se v KLDR setkat s mnoha architektonickými památkami. Některé jsou pravda poněkud bizarní, ale o to více lákavé. Napadlo by vás například, že v hlavním městě Pchjongjangu najdete vítězný oblouk, který je větší než ten v Paříži? A kromě něj i největší stadion na světě May Day Stadium s kapacitou 150 000 diváků! Navíc Severokorejci žijí v roce 104 po čucche, neboli 104 let po narození Kim Il Sunga! A to jinde taky nezažijete!
  • Nebo třeba mrakodrapový hotel Rjugjong – v mnoha anketách označovaný jako jedna z nejošklivějších staveb světa. A pokud by vás nelákala architektura, vždy je tu ještě jedno „magické“ místo!
Hotel Rjugjong, zdroj: „Ryugyong Hotel - August 27, 2011 (Cropped)“ od Joseph Ferris III

Hotel Rjugjong, zdroj: „Ryugyong Hotel – August 27, 2011 (Cropped)“ od Joseph Ferris III

Demilitarizovaná zóna

Nejstřeženější hranice světa! Místo, kde lze napětí doslova krájet. 248 km dlouhé a 4 km široké území nikoho, obsypané tisíci vojáky, kilometry ostnatého drátu a zátarasů. Přesto tu lze nalézt turisticky atraktivní místa, jako například severokorejské infiltrační tunely, kterými chtěla KLDR pronikat k jižnímu sousedovi, nebo světoznámý Most, odkud není návratu (Bridge of no return), na kterém docházelo k výměnám válečných zajatců. Ten si prohlédněte v našem videu!

Návštěva KLDR rozhodně není pro každého, ale pokud máte dobrodružné srdce a zároveň dokážete ustát místní syrový režim, rozhodně je to navýsost zajímavá destinace. Navíc se zde legálně kouří marihuana! Tak neváhejte a vyrazte!

Autor: Amon Surtur

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejzajímavější památky Číny

Unikátní způsoby cestování. Seznamte se!