Historie Androidu – na které verze nostalgicky vzpomínáme?

Invazí humanoidních robotů vás tentokrát strašit nebudeme. Podíváme se radši na jednoho ze dvou hlavních hráčů na poli mobilních operačních systémů. Čím nás v minulosti zaujal? A co ho čeká v nejbližší době?

Operační systém od Googlu nedávno oslavil skorokulaté deváté výročí, takže stojí za to si připomenout, které počiny nás nadchly a které spíše znechutily. Jako všechny platformy si totiž i tenhle mobilní systém prošel svými vrcholy a pády.

Zrod laskomin

Vývoj Androidu začal už v roce 2003, o dva roky později byla firma Android Inc. zakoupena Googlem, pod jehož hlavičkou se objevily už první verze systému. Ty se jmenovaly suše Alpha a Beta. V dubnu 2009 se ale zjevila verze 1.5 s označením Cupcake, čímž byl určen dodnes trvající trend. Název každé nové verze Androidu totiž začíná následujícím písmenem v abecedě, které navíc označuje nějakou oblíbenou sladkost. Po Cupcake proto přišel Donut, Eclair a Froyo. Tyhle verze přivedly do mobilní sféry flash, GPS navigace nebo třeba balík aplikací od Googlu. To se ale stále pohybujeme v dřevních dobách mobilních systémů, takže pokročme s klidem dál.

Srovnání? Těžko

Jednotlivé verze se oproti iOS velmi těžko poměřují, což vyplývá už z podstaty otevřeného systému. Tatáž verze systému totiž na každém zařízení pracuje trochu jinak a když k tomu připočítáte i různé nadstavby, které jednotliví výrobci do svých strojů vkládají, zmatek je dokonán. Těžko srovnáte Android ve verzi 4.4 (KitKat) na vlajkové lodi od Samsungu s jeho nadstavbou TouchWiz s tímtéž systémem v modelu nižší střední třídy od Huawei. Relevantních výsledků se prostě nedoberete. Přesto se na některých základních bodech fanoušci shodují. Které to jsou?

Perníček, tyčinka a žužu

Stejně jako různé verze Windows se i Android dočkal svých vrcholných momentů. Za první z nich je považována verze 2.3 s názvem Gingerbread. Byla představena koncem roku 2010, ale ještě nedávno neúnavně pracovala ve velkém množství telefonů. Jejími přednostmi byla stabilita a nenáročnost na baterii. Po průměrně přijatých updatech Ice Cream Sandwich a Jelly Bean se stejného uznání jako Gingerbread dostalo i verzi 4.4, jež se poprvé nehonosila pouze obecným názvem sladkosti, nýbrž přímo reklamou na produkt – KitKat.

Zdá se, že Android je momentálně na dobré cestě. Verzi 6.0 s označením Marshmallow si po opět nepříliš oblíbeném Lollipopu uživatelé chválí – ke stabilitě známé z KitKatu přibyl i takzvaný Material design, kterým se Google v posledním roce snaží vizuálně sjednotit všechny své produkty. Což je u dvě dekády fungující firmy samozřejmě složitá a zdlouhavá záležitost, ale postupně se tím přesto prokousává.

Slabší verze Androidu, které jsme v předchozích odstavcích zmínily, naštěstí neznamenaly úplnou nepoužitelnost, jež by uživatele vehnala do spárů konkurence. Pouze některé updaty nepřinesly zdaleka tolik vychytávek, aby se lidem vepsaly do paměti. Kontroverzně v tomhle ohledu působí verze 5.0 (zmiňovaný Lollipop), kterou si lidé sice příliš neoblíbili, přesto se jedná o možná nejzásadnější vydání všech dob. Operační systém totiž konečně získal jednotný design nejen v rámci sebe sama, ale i v kombinaci s jinými aplikacemi od Googlu. Na tenhle krok se čekalo dlouho a technologický gigant ze Silicon Valley konečně získal vlastní tvář.

A dál?

V pořadí sedmý velký update Androidu přišel letos v srpnu pod označením Nougat. Oproti turbulentnímu vývoji posledních dvou let Nougat trochu zpomalil a zaměřil se hlavně na velké telefony a tablety. Nabízí vychytávky, jak třeba pracovat ve dvou aplikacích zároveň prostřednictvím rozdělené obrazovky. Vedle toho zapracoval i na plynulejší synchronizaci dat mezi více zařízeními. Jak sami vidíte, o žádné přelomové novinky se (naštěstí?) nejedná, spíše o drobná vylepšení momentálně velmi slušně fungující platformy. Těšme se, co si na nás Google nachystá dál!

Jakou verzi máte v telefonu vy? Se kterou jste byli nejspokojenější? Jde podle vás vývoj kupředu? Pište do diskuze!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Podrobný rádce, jak najít ztracený nebo ukradený telefon s Androidem či iOS

Uživatelé Androidu se dívaj na porno víc než lidi s Applem