FINÁLE HOKEJOVÉ EXTRALIGY: BITVA S PŘÍBĚHEM!

Třinec versus Litvínov. Ve finále extraligy se střetnou dva suverénně nejlepší týmy po základní části. To samo je jistě velkým lákadlem, ale zdaleka to není vše, co sebou tohle finále nese. Na obou stranách budeme sledovat velkolepé příběhy. Jaké?

Litvínov

Hokejová bašta. Město, které dalo českému hokeji hráče jako byli Hlinka, Růžička, Reichel, Šlégr nebo Ručinský. Město, kde má lední hokej tradici od roku 1945. Pravidelný účastník naší nejvyšší hokejové soutěže od roku 1959. A přece je něco, čím se tento klub dosud nepyšní. Titul mistra extraligy. Dosavadním maximem Litvínova jsou čtyři tituly vicemistra z let 1978, 1984, 1991 a 1996. Právě od poslední finalové účasti Litvínov 19 let čekal na svou další příležitost poprat se o mistrovské vavříny. A ta přichází právě v těchto dnech. Dočká se severočeské město svého černožlutého snu?

Martin Ručínský

Aby toho nebylo málo, má ve svých řadách Litvínov legendu s velkým L. Ručinský letos oslavil již své 44. narozeniny. Přesto patří k hlavním oporám svého týmu a je i v hledáčku trenéra národního týmu Vladimíra Růžičky před nadcházejícím mistrovstvím světa v Praze. Olympijský vítěz z Nagana a trojnásobný mistr světa má ve své sbírce hypoteticky i jedno domácí zlato. V sezoně 1995/1996 odehrál jeden soutěžní zápas za pozdějšího mistra ze Vsetína (který ve finále paradoxně nepřehrál nikoho jiného, než právě Litvínov). Ovšem zlato s mateřským Litvínovem by byla úplně jiná liga. Ručinský navíc dost možná kroutí poslední sezónu kariéry. A jaké kousky v play off předvádí posuďte z našeho videa! Chystá se happy end?

Zbyněk Irgl

Nejsilnější příběh finále je ale třeba hledat na druhé straně barikády. Odchovanec vítkovického hokeje Zbyněk Irgl (toho času ve službách Třince) totiž v probíhající sezoně úspěšně vybojoval nejdůležitější zápas kariéry. Dokázal překonat nádor ledviny. A i když o ledvinu nakonec přišel, v sestavě Třince ve finále chybět nebude. V jeho případě již o happy endu beze sporu hovořit můžeme. Vždyť to byl právě on, kdo v 5. a 6. utkání semifinálové série se Spartou Praha vsítil vítězné branky Třince a posunul tak Slezany do vytouženého finále. A není všem dnům konec!

Tak či tak bude nač se dívat. 11. a 12.4. startuje série dvěma utkáními v Třinci, 15. a 16.4., pak pokračuje dvěma duely v Litvínově. Pokud 4 zápasy nerozodnou, je pokračování série v plánu 19.4. (Třinec), 21.4. (Litvínov) a konečně případný sedmý duel 23.4. (Třinec). Budete finále sledovat? Pište nám do komentářů.

Autor: Amon Surtur