Chyťte zloděje! Nejvyšší tresty za finanční podvody

Dokážete si představit desítky let za mřížemi? Ne? Inu, představíme vám několik finančnických filutů, pro které je to denní realita.

Na podvodníky si vždycky ukážeme rádi. A když čachrují s našimi penězi, tak dvojnásob! V 21. století se s finančními podvody roztrhl pytel. Ne že by předtím bylo všechno růžové, ale aspoň se na to nepřišlo. V posledních patnácti letech jsme však mohli sledovat hned několik případů, z nichž finančníci a manažeři pochybných firem nevyšli zrovna nejlépe. Pojďme se na několik z nich podívat důkladněji.

Finanční podvod století

Suverénem v našem seznamu je Bernard Madoff. Americký finančník byl v čele své vlastní investiční společnosti a několik desítek let si budoval pověst celebrity z Wall Street. Své peníze mu svěřilo obrovské množství soukromníků, charitativních organizací i bank. Během několika desítek let se mu podařilo zpronevěřit až 65 miliard dolarů. To už je docela slušný výsledek. V roce 2008 ho udali jeho vlastní synové, kteří s těmito praktikami nechtěli mít nic společného. Následně byl Madoff odsouzen na 150 let vězení. Jelikož mu tou dobou bylo už 71 roků, trest si nejspíš neodpyká celý. Ale i tak se jedná o bezkonkurenčního krále našeho žebříčku. A jak to vlastně zvládl? Pomocí klasického pyramidového systému, který možná znáte pod názvem letadlo. Pokud se o Madoffovi i jeho systému chcete dozvědět více, koukněte na tenhle dokument:

Krach Enronu a jeho dalekosáhlé důsledky

Energetická firma Enron svého času patřila do výkladní skříně Spojených států. Jeden z největších světových obchodníků s plynem se během několika málo let vyšvihl na vrchol z hlediska hodnot akcií a stal se symbolem úspěchu. O to větší šok nastal v roce 2001, kdy se zjistilo, že firemní účetnictví bylo, kulantně řečeno, velmi kreativní. Prezentované výsledky neodpovídaly realitě a na základě těchto zjištění došlo k neodvratitelnému krachu. V důsledku byla otřesena důvěra veřejnosti ve firmy, auditory, finanční správy i celé fungování trhu.

A kdo byl zodpovědný? Jeffrey Skilling, ředitel Enronu. Porota jeho výkony ocenila na 24 let ve vězení. Ale jelikož se z něj pravidelně snaží dostat, už za pár let bude venku – jeho trest byl zkrácen o celých deset let.

Telekomunikační podvod století

Z posledního případu je cítit velká inspirace Enronem. Bernard Ebbers, šéf telekomunikační společnosti WorldCom, se totiž také nebál pohrát s finančními výsledky své firmy. Miliarda sem, milarda tam, hlavně že budou akcionáři spokojení. Chvíli to vydrželo, ale v roce 2002 nastal největší krach firmy v dějinách Spojených států – následně ho překonal pouze Madoff o pár let později. Samozřejmě následovala další ztráta důvěry, vlastně už jen zbytků důvěry, ve vedení správného účetnictví ze strany velkých firem. Ebbers byl následně odsouzen na 25 let.

Co na tyhle vejlupky říkáte? Myslíte, že jsou jejich tresty adekvátní?

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zloděj ve skladu piva. Měl ji jak z praku!

Krást se nemá, ale když je hlad…