300 KONÍ POD MILION. TROUFNETE SI?

Výkonu není nikdy dost. 100 koní je směšných, 200 koní už docela jde, ale za dostatečný výkon lze považovat až cca 300 koní. Ještě před pár lety byly takové výkony určené pro drsné supersporty. Dnes si takový výkon můžete užít i v malém hatchbacku. A to je panečku jízda. Co je na tom nejlepší, z peněženky nebudete muset vytáhnout ani jeden milion.

No jo, milion vypadá jako spousta peněz, ale když se rozhlídnete po českých silnicích, zjistíte, že takových aut tu jezdí mraky. Kdejaký manažer si na takové auto může sáhnout, protože na lízačku to vyjde tak kolem 15 000 Kč měsíčně. A to pro firmy není zase až takový náklad. Takže co se dá za tyhle prachy pořídit?

Ford Mustang: 317 koní

Nejvýkonnějším vozem v našem přehledu je Mustang. Ford jej vybavil motorem o objemu 2,3 litru, který je samozřejmě dopovaný turbem. Zajímavostí je, že tento motor je v Mustangu tím slabším. Ford totiž nabízí ještě pravou americkou klasiku, 5litrový osmiválec s výkonem 421 koní, ale ten už je mimo náš finanční limit. I když, to je přesně ten motor, který podle nás do takového auta patří.
Cena: 939 000 Kč
Zrychlení z 0 na 100 km/h: 5,8 sekundy
Maximální rychlost: 233 km/h
Cena za jednoho koně: 2 962 Kč

Volkswagen Golf R: 300 koní

Co nejostřejšího lze pořídit u automobilky z Wolfsburgu? Je to Golf R. Pohání jej motor 2.0 TSI, který je nadopovaný na 300 koní. Aby se výkon efektivně přenesl na vozovku, je vůz vybaven pohonem všech kol 4Motion. Díky tomu se bude jednat o jedno z nejrychlejších aut, které můžete na silnici potkat.
Výhodou je, že Golf R, až na některé detaily, vypadá jako každý jiný Golf, takže na silnici nevzbudíte až takový zájem. Když pak na to ale šlápnete, zůstanou všichni v prachu. Golf R se nabízí i jako rodinný Variant, jeho podrobný test vám brzy přineseme.
Cena: 935 900 Kč
Zrychlení z 0 na 100 km/h: 4,9 sekundy
Maximální rychlost: 250 km/h
Cena za jednoho koně: 3 120 Kč

 SEAT Leon CUPRA 290: 290 koní

Leon CUPRA sám o sobě je rychlé a výkonné auto. V SEATu si ale řekli, že je to pořád málo a jeho výkon ještě posílili. A to až na 290 koní. Tento výkon se přenáší jen na přední kola, což má výhodu v tom, že zde nejsou ztráty při přenosu na zadní nápravu. Takže Leon je zatraceně rychlý, pokud s ním pojedete čistou stopu za hezkého počasí. Pomáhá mu řada fíčur, jako je špéra na přední nápravě.
Cena: 724 900 Kč
Zrychlení z 0 na 100 km/h: 5,8 sekundy
Maximální rychlost: 250 km/h
Cena za jednoho koně: 2450 Kč

Opel Astra OPC: 280 koní

OPC, nebo-li Opel Performance Center, jsou tři písmena, která značí rychlé Opely. Ty už mají dlouholetou tradici a vždy šlo o auta velmi rychlá, bohužel často neprávem ve stínu jiné konkurence.
Astra dává u třídveřového modelu jasně vědět, že tohle je rychlé auto. Už stojící vůz vypadá hodně svalnatě, není to ale jen pozlátko. Stejně jako CUPRA má i Astra na přední nápravě samosvorný diferenciál, potěší velmi bohatá standardní výbava. Ta čítá brzdy Brembo, 19“ kola a řadu sportovních doplňků. Přitom cena vypadá hodně zajímavě! Tož kurňa nekupte to za ty prachy!
Cena: 644 900 Kč
Zrychlení z 0 na 100 km/h: 6 sekund
Maximální rychlost: 250 km/h
Cena za jednoho koně: 2303 Kč

Škoda Superb: 280 koní

Všechny výše uvedené vozy hrají na sportovní notu. Jejich smyslem je být rychlý a nejrychlejší. Jenže auto s výkonem kolem 300 koní a cenou pod milion může být také limuzína, jak to ukazuje Škoda Superb. Za podobné peníze jako stojí Golf R můžete mít velkou komfortní limuzínu, která nabízí stejný motor (jen je naladěný na výkon o 20 koní nižší). Superb je také čtyřkolka, ale jeho ambicí není být nejrychlejší na okreskách, ale spíše bude dominovat komfortní plavbě po dálnici.

Cena: 956 900 Kč
Zrychlení z 0 na 100 km/h: 5,8 sekund
Maximální rychlost: 250 km/h
Cena za jednoho koně: 3418 Kč

A jaké auto byste vybrali vy, kdybyste měli milion v kapse? Napište nám svůj komentář!

Autor: Analytik

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejlepší káry pro petrolheady

Nejlepší auta podle měst v ČR