V Bratislavě a Košicích je rozehrané 83. mistrovství světa v ledním hokeji. Připomeňte si památné okamžiky z historie

V pátek 10. května začalo na Slovensku 83. mistrovství světa v ledním hokeji. Dočkáme se i letos opět nějakého památného okamžiku, tak jako už mnohokrát předtím?

V pátek 10. května začalo na Slovensku 83. mistrovství světa v ledním hokeji

Překvapivé vítězství Velké Británie v roce 1936

V začátcích dominovaly světovému hokeji zámořské velmoci. O to větší šok přišel v roce 1936, kdy se v Garmisch-Partenkirchenu konal olympijský hokejový turnaj, který byl tehdy zároveň mistrovstvím světa. Do čtyřčlenné finálové skupiny postoupila Kanada, USA, Československo a Velká Británie. Zatímco naši hokejisté skončili po třech porážkách s celkovým skóre 0:14 čtvrtí, turnaj zcela překvapivě ovládli Britové, kteří se po výhře 5:0 nad ČSR, 2:1 nad Kanadou a remíze 0:0 s USA stali prvním evropským celkem, který zvítězil na mistrovství světa. Letos se přitom britští hokejisté po dlouhých 25 letech do nejvyšší skupiny MS vracejí. Jejich ambice jsou ale poněkud jiné – nespadnout.

Čechoslováci narušují dominantu „rudé mašiny“

Zatímco v prvních desetiletích dominovali světovému hokeji především Kanaďané, v 50. letech 20. století vstoupila postupně na scénu „rudá mašina“. Hokejisté Sovětského svazu pak od 60. let světovým šampionátům naprosto dominovali. Od roku 1963 získali během 25 mistrovství světa hned 20× zlatou medaili! Jejich dominanci narušili pouze Švédové (1987) a čtyřikrát reprezentanti Československa.

Zvláště sladké bylo první vítězství na domácím MS v roce 1972, které se hrálo v Praze. Naši hokejisté nejprve se SSSR remizovali 3:3, ale ve druhém, nejdůležitějším utkání turnaje, zvítězili 3:2, když vítězný gól vstřelil 20. dubna 1972 ve Sportovní hale ČSTV legendární Jaroslav Holík. Vítězství bylo o to sladší, že Čechoslováci měli stále ještě v hlavách události roku 1968. Navíc přerušili devítiletou dominanci sovětských hokejistů na MS, čímž ukončili nejdelší sérii vítězství v dějinách turnaje.

Památná bitka ČR vs. Kanada

7. května 1997 se odehrála největší bitka v dějinách světových šampionátů. A byli u toho opět čeští hokejisté, i když by zřejmě raději nebyli. Frustrovaní Kanaďané, kteří tehdy do Finska přivezli spíše tým „tvrďáku“, neunesli porážku 3:5 a způsobili otřes mozku autorovi hattricku Vladimíru Vůjtkovi. Následně se strhla velká bitka, ve které měli Kanaďané početní převahu. Málem se přitom poprali i oba brankáři, Roman Čechmánek a Sean Burke, což by nemělo v dějinách turnaje obdoby.

 „Zlatý hattrick“ pro českou reprezentaci

Po dominanci Kanady a Sovětského svazu se v 90. letech minulého století světový hokej dosti vyrovnal. Žádný tým už tedy tolik nedominoval. Pouze jediné reprezentaci se povedlo vyhrát tři turnaje v řadě. Ano, té české. Naši hokejisté ovládli mistrovství světa v letech 1999 až 2001. „Zlatý hattrick“ od té doby nikdo nezopakoval. Blízko k tomu měli Kanaďané, kteří ovšem ve finále MS 2017 podlehli 1:2 Švédsku. Právě Švédové ovládli i loňský turnaj, takže letos mohou na „zlatý hattrick“ útočit oni. Reprezentanti země „tří korunek“ mají navíc na soupisce 19 borců z NHL, takže síla tu rozhodně je. Mimochodem, jako první se jim do cesty postavili čeští hokejisté. Úspěšně.

Slovensko bere poprvé zlaté medaile

Slovenští hokejisté to neměli lehké. Po rozdělení ČSFR byli totiž trochu nespravedlivě zařazení do C-kategorie mistrovství světa, takže se museli pomalu prokousávat opět do nejvyšší skupiny. To se Slovákům podařilo a v roce 2002 na MS ve Švédsku korunovali svou snahu prvním mistrovským titulem v dějinách samostatného státu. Na piedestalu tak vystřídali Česko po „zlatém hattricku“. Letos se přitom jedná o pořadatelskou zemi, takže uvidíme, zda Slováci před domácími fanoušky dokážou udělat alespoň částečně podobný úspěch. Budou to mít ale hodně složité.

Tak jsou Kanaďané mistry, anebo nejsou?

V roce 2003 se potkali ve finálovém klání reprezentanti Švédska a Kanady.  O zlatých medailistech rozhodovalo za stavu 2:2 prodloužení. V něm se v čase 73:49 trefil kanadský útočník Anson Carter a hokejisté s javorovým listem na prsou začali slavit. Ale byl to vůbec gól? Jistý si nebyl ani hlavní rozhodčí, jenž se šel poradit s kolegou u videa. Napětí by se v helsinské Hartwall aréně dalo krájet, protože zkoumání záznamů všech kamer trvalo zhruba šest minut. Na finále MS vskutku nezvyklý moment. Rozhodčí však nakonec ukázal na branku a Kanaďané mohli zahájit skutečné oslavy.

Nejkrásnější gól v historii světových šampionátů? Zřejmě ano!

Finský útočník Mikael Granlund už sedm let brázdí zámořská kluziště v nejslavnější hokejové lize světa. V roce 2011 však byl devatenáctiletým „uchem“. O to více překvapí, co si tehdy v zápase proti Rusku dovolil za parádičku. Rodák z Oulu dost možná vstřelil nejkrásnější gól v dějinách MS, když puk nabral za brankou soupeře na pádlo hokejky a vzduchem jej umístil do sítě. Tento okamžik se dokonce ve Finsku dostal na poštovní známku. Parádní moment se mimochodem shodou okolností odehrál na MS v Bratislavě a Košicích. Doufejme tedy, že i letos uvidíme spoustu krásných gólů.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Šílené rituály mezi sportovci. Kdo si dává šampaňské z propocené boty?

Okno do historie sportu. Jak se zrodil fotbal, kdy se konalo první fotbalové mistrovství světa a kde se kopaná poprvé objevila u nás?