Pět nejlepších basketbalových akcí všech dob. Tyhle musíte vidět!

Historie NBA, potažmo všech světových basketbalových soutěží, je pořádně dlouhá. O úžasné koše, doskoky a nahrávky tak není nouze, ale které jsou opravdu nejlepší? Vybíráme pět tipů.

Smrtící smeč

Začínáme zostra a hned mimo NBA. Na olympijských hrách v Sydney v roce 2000 totiž diváci mohli vidět zřejmě tu nejbrutálnější smeč ze hry, jaká se kdy udála. V zápase mezi hvězdným americkým týmem a Francií se jeho účastníky staly dvě velmi rozdílné postavy – Vince Carter a Frederic Weis. Carter byl tou dobou obrovskou hvězdou. O pár měsíců dříve si připsal svou první účast v prestižní All-Star Game a také titul v populární soutěži o nejlepší smeč. Tehdejší ročník mimochodem dodnes patří mezi nejuznávanější a Carterovo vystoupení i po letech bere dech. Ale zpět na olympiádu.

Po chybné rozehrávce Francouzi ztratili míč a mezi Carterem a košem stál pouze Weis. 218 cm vysoký pivot se však nezmohl na adekvátní obranu, jelikož Carter ho jednoduše přeskočil a zasmečoval. Legenda Toronta Raptors a aktuálně nejstarší hráč v NBA tenhle kousek už nikdy nedokázal zopakovat, a to ani na tréninku.

Weis tak bohatou kariéru neměl, později se dal na alkohol a měl deprese. Ale s tímhle smečem to nic společného nemělo. Momentálně působí jako analytik pro francouzskou televizi. Podívejte se na legendární akci, ve Francii přezdívanou „smeč smrti“, sami:

Nejdelší skok

A u smečů ještě vydržíme. Zřejmě nejznámějším kouskem v rámci smečařské soutěže se stala zdánlivě jednoduchá, ale přitom nesmírně náročná a ikonická smeč slavného Michaela Jordana. V soutěži v roce 1988, navíc doma v Chicagu, porazil Jordan dlouholetého rivala Dominiqua Wilkinse, též skvělého atleta a smečaře. Zavěšení ve vzduchu po výskoku od čáry trestného hodu se od té doby stalo slavným obrazem nejen Jordana, ale celé NBA, a dočkalo se mnoha napodobenin. Tahle slavná chvilka prostě nesmí chybět:

Střelecká fazóna

Tracy McGrady, mimochodem bratranec Vince Cartera, měl našlápnuto ke skvělé kariéře, kterou mu však zhatily zdravotní potíže. Přesto zhruba před deseti lety patřil k nejobávanějším střelcům ligy a ve svém nejlepším zápase jednoznačně dokázal proč. Koncem roku 2004 prohrával jeho Houston půl minuty před koncem o propastných 8 bodů, navíc se skvělým týmem San Antonia. Diváci už pomalu odcházeli domů, když v tom T-Mac předvedl fantastický kousek a i když se nejednalo pouze o jednu akci, tak nášup 13 bodů během 35 sekund je tak neuvěřitelný, že tu prostě nesmí chybět.

Trefit během tak krátké doby hned čtyři tříbodové pokusy, jeden navíc s faulem, to je něco neopakovatelného. Jedna z těch chvil, kdy se vám podaří prostě úplně všechno, na co sáhnete. Tým Houstonu nenechal San Antonio hrát, pouze fauloval a doufal v neproměnění trestných hodů. A neomylnou McGradyho střelbou ukrajoval z náskoku, až nakonec zápas dovedl o jediný bod do vítězného konce! Skutečně nezapomenutelný finiš, který si musíte připomenout:

Nejnovější zářez

Abychom se nepatlali jen v minulosti, přidáme i úchvatnou situaci ze samého závěru loňské sezóny. Našlápnutý tým Golden State Warriors, který v základní části vytvořil rekord v počtu vítězství v sezóně (73 z 82 možných), se po roce ve finále opět utkal s Clevelandem Cavaliers, vedeným už teď legendárním LeBronem Jamesem. Přestože Válečníci vedli už 3:1 na zápasy, Kavalíři se nevzdali a dotáhli sérii až do rozhodujícího sedmého zápasu. A necelé dvě minuty před jeho koncem se to stalo.

Za vyrovnaného stavu se čekalo na koš, který by mohl rozhodnout o vítězi celého ročníku. K tomu měli v jednu chvíli blíž hráči Golden State, když se Andre Iguodala řítil do protiútoku a jeho úkolem bylo proměnit jednoduchou donášku. LeBron James se však blýskl skvělým blokem, zřejmě nejdůležitějším v jeho bohaté kariéře. Kyrie Irving, nejlepší Jamesův spoluhráč, následně proměnil tříbodový pokus a poslal trofej pro šampióna ligy do podceňovaného Clevelandu. Na Jamesovu úžasnou akci se podívejte na začátek 4. minuty, ale celé video, shrnující poslední minuty loňské sezóny, doslova překypuje elektrizující atmosférou:

Legendární trojka

A ještě jednu akci z nedávné doby si připomeneme. Ve vyhroceném finále v roce 2013, které někteří experti zařadili mezi nejlepší finálové série všech dob, si to rozdalo San Antonio Spurs a Miami Heat. San Antonio vedlo 3:2 na zápasy a v posledních sekundách šestého utkání vedlo o tři body. Situace, kterou by tak zkušený a silný tým mohl zvládnout. Jenže do cesty se postavila jedna polozapomenutá legenda.

Ray Allen platí mezi nejlepší tříbodové střelce všech dob. V době, kdy už měl nejlepší roky za sebou, ho najali v Miami, aby přispěl právě svými zkušenostmi a pomohl utužit už tak silný tým kolem LeBrona Jamese. A ke konci šestého utkání dal Allen na svá mladá léta vzpomenout nejlépe, když proměnil velmi náročnou trojku, která poslala zápas do prodloužení. V něm Miami uspělo, stejně jako nakonec i v sedmém zápase a vybojovalo druhý titul v řadě. Allenův podíl byl neoddiskutovatelný. Podívejte se na slavnou trojku:

Na které akce nemůžete zapomenout vy? Zavzpomínejte v komentářích!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Sbohem, Kobe! Jak se svět loučil s basketbalovou legendou?

Basket na přehradě. Víte, na jakou vzdálenost se dá vstřelit koš?