Oscarový film Rozchod Nadera a Simin v pražském Světozoru!

Za účasti slavné herečky Leily Hatami se v pražském kině Světozor uskuteční 13. února uskuteční výjimečná projekce oscarového filmu Rozchod Nadera a Simin. Bude to událost pro všechny příznivce současné světové kinematografie.

Rozchod Nadera a Simin

Chcete-li tip na zajímavou událost, pak si určitě zaškrtněte v diáři pátek 13. února od 20.30 hodi, kdy je je ve velkém sále pražského kina Světozor připravena projekce filmu Rozchod Nadera a Simin, vítěze Oscara a Zlatého glóbu za nejlepší cizojazyčný film a Zlatého medvěda z Berlinale. Promítání filmu ozdobí osobní účast představitelky hlavní hrdinky Simin, slavné íránské herečky Leily Hatami, která bude po skončení filmu s diváky besedovat.

Rozchod Nadera a Simin je strhující manželské drama ze současného Iránu, které ukazuje, jak fatálně mohou být lidské osudy a rodinné vztahy ovlivněny společenskými předsudky a přísným právním systémem.

Večer uvede hvězda

„Těší nás, že jen několik týdnů po ukončení velmi úspěšného 4. ročníku Festivalu íránských filmů se vracíme do kina Světozor s tak mimořádnou událostí, jakou je promítání oscarového filmu Rozchod Nadera a Simin, který uvede herečka Leila Hatami. Letošní ročník festivalu ukázal, že nejde jen o prezentaci těch nejlepších íránských filmů, ale také o cenný impuls ke spolupráci českého a íránského filmového průmyslu. Po prvním ročníku industry programu, který byl součástí festivalu, jsme si jisti, že tento potenciál existuje a nabízí mnoho nových příležitostí k vytvoření vzájemných vazeb,“ konstatoval Kaveh Daneshmand, programový ředitel Festivalu íránských filmů.

Plakát k filmu Rozchod Nadera a Simin

Nejlepší ženský herecký výkon

Jedinečnou příležitostí k bezprostřednímu setkání s hvězdou světového filmu, držitelkou ceny za nejlepší ženský herecký výkon na Berlinale 2011 a na MFF Karlovy Vary 2012, budou workshopy pořádané Prague Film School 10., 11. a 12. února. Leila Hatami se při nich zaměří na různé přístupy k režírování – z perspektivy režisérské a herecké. Závěrečný, ryze praktický workshop 12. února je určen studentům herectví a režie, kdy za supervize Leily Hatami budou režiséři-studenti režírovat herce-studenty.

Kdo je Leila Hatami…

Leila Hatami se narodila 1. října 1972 v Teheránu jako dcera režiséra Ali Hatamiho a herečky Zari Khoshkam. Po studiu na střední škole se přestěhovala do Lausanne ve Švýcarsku, kde studovala elektro-inženýrství na švýcarském federálním technologickém institutu, po dvou letech přešla na studium francouzské literatury. Kromě rodné perštiny mluví francouzsky, anglicky a německy. Jejím prvním filmem byl v roce 1997 snímek Leila režiséra Dariushe Mehrjui, ve které jí sekundoval její budoucí manžel, herec Ali Mosaffa. Nejúspěšnějším filmem Leily Hatami je Rozchod Nadera a Simin, který v roce 2012 získal Oscara za nejlepší cizojazyčný film. V roce 2014 byla členkou hlavní poroty na festivalu v Cannes.

Autor: Redakce

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nový Batman je Ben Affleck

Vetřelec bude znovu uveden do kin