Nový pořad Petra Čtvrtníčka – zbytečná kontroverze?

Petr Čtvrtníček má nový pořad, v němž navazuje na satirickou tradici České sody. Máme se na co těšit?

Na tohohle reklamního a komediálního filutu prostě musíte mít názor. Leckdo ho nesnáší a jeho humor považuje za vulgární a lidový. My (a není nás tak málo) ho ale máme rádi, a to hlavně pro jeho schopnost přijít s kontroverzními a neokoukanými formáty. Tímhle způsobem vznikla začátkem devadesátých let Česká soda, toho času velmi originální a dodnes nepřekonaný vrchol nekorektní televizní zábavy. A právě na tyto své slavné začátky v mediálním prostoru se nyní Petr Čtvrtníček pokouší navázat se svým internetovým pořadem.

Návaznost na historii?

Pravidelnou součástí České sody byly rozhovory s politiky a celebritami. Autoři použili záběry z různých televizních debat, Čtvrtníček se uvelebil ve stejném studiu a střihařskými kouzly následně vznikly parodické rozhovory, které leckdy působily děsivě přesvědčivě:

Zhruba od konce devadesátých let, kdy Česká soda skončila, tady pořádná politická satira chyběla. Až na občasné světlé chvilky Miloslava Šimka a Zuzany Bubílkové (no, tedy spíše prvního jmenovaného) jsme si museli na rýpání do politiků počkat. Zatím bylo zveřejněno pouze několik prvních dílů, ale například rozhovor s Davidem Rathem ukazuje, že se opět můžeme těšit na zásobu vtipů na hranici dobrého vkusu. A to bylo velkou předností i původní České sody:

První kontroverze

Pořad ještě skoro ani nezačal a už si na něj stihla stěžovat Česká televize. Proč? Čtvrtníčkovy kejkle se totiž nazývaly “ČTTV”, což podle veřejnoprávní televize příliš připomínalo zkratku “ČT”. Autor byl tak donucen vysílání přejmenovat na “Petr Čtvrtníček TV”, k čemuž se v jednom z úvodních dílů ostatně také vyjadřuje. Ale opravdu pochybujeme, že by mu tahle medializace jeho pořadu ještě před samotným spuštěním zrovna vadila…

Jak se bude Čtvrtníčkova novinka dál vyvíjet, to je ve hvězdách. V dnešní době sice takový formát není tak kontroverzní jako před lety, ovšem právě hlad po tomto typu obsahu by mohl být hnacím motorem tvůrců na dlouho dopředu. A že známý šprýmař nevyšel ani po letech ze cviku, dokazuje i povedené vystoupení z loňského léta:

Jste na tenhle nový pořad taky zvědaví? Co říkáte na první díly?

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co si dát dobrýho u telky? Záleží na filmu!

Filmy versus konzum…kteří umělci ho odsuzují?