NISSAN: Japonský elegán s duší závodníka

Japonské automobilky mají v Evropě relativně dobré jméno. Jaký je příběh jedné z těch nejstarších? Nissan byl založen již v roce 1911, a je tak jednou z nejstarších japonských automobilek vůbec.

Historie Nisanu

Kenjiro Den, Rokuro Aoyama a Meitaro Takeuchi založili v roce 1911 v Tokiu firmu Kwaishinsha Motor Car Works. První vůz však firma vyrobila až v roce 1914. Při té příležitosti byla přejmenována na DAT (podle prvních písmen příjmení zakladatelů). Později do jména společnosti přibyl ještě přídomek SUN. Datsun vyráběl vedle osobních automobilů také nákladní vozy. V průběhu let měnila variantu názvu společnost ještě několikrát. Jelikož ale slovo son (sun) znamená japonsky ztráta, byla pro potřeby výroby vozů založena v roce 1934 společnost úplně nová, Nissan Motor Co. Nissanu se brzy daří úspěšně exportovat do USA. Rozlet firmy ovšem přibrzdila druhá světová válka. Naštěstí pro Nissan se výrobní linky znovu rozbíhají už v listopadu 1945.

Současnost

Po válce se Nissan zaměřil na výrobu sportovních vozů. Firmě se opět brzy daří dobývat americký trh. Je tedy logické, že Nissan se stane dodavatelem US Army v průběhu korejské války. Horší už byla situace v Evropě. Řešením se ukázala úzká spolupráce s britskou automobilkou Austin. Ta vyvrcholila vybudováním továrny Nissanu v britském Sunderlandu v roce 1984. Důraz je při výrobě vozů Nissan kladen především na kvalitu technického zpracování dílů jako je převodovka nebo motor. V roce 2008 automobilka ocitla na pokraji krachu. Zachránila ji intervence automobilky Renault, která odkoupila 40% jejich akcií. Modely Micra nebo Qashquai jsou dobře známé i na českých silnicích. Že je firma opět finančně v kondici dokumentuje i fakt, že si mohla zaplatit reklamu v nejsledovanějším sportovním přenosu v USASuper Bowlu 2015. Během něj automobilka představila model Nissan Maxima pro rok 2016.

Nissan je vedle Hondy a Mitsubishi jedním z nejslavnějších výrobců vozů v Japonsku. Určitě právem.

Autor: Amon Surtur

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jarní očista pro vaše auto. Připravte se

Dodge – americká klasika s vlastním příběhem