Nejočekávanější hry roku 2020. Jaké herní tituly si zaslouží největší pozornost a na co se můžeme těšit?

Rok 2020 bude na herní tituly opět vydatný. Doom: Eternal, Watch Dogs: Legion nebo Cyberpunk 2077 a další. Jaké jsou nejočekávanější hry pro příští rok?

Nejočekávanější hry roku 2020. Na jaké herní tituly co se můžeme těšit?

Mezi nejočekávanější hry jsme zařadili ty, které jsou ve vývoji už několik let a jejich datum vydání sledují ostřížím zrakem hráči z celého světa. Všechny následující tituly patří mezi to nejlepší, co nás v roce 2020 čeká. Trailery jsou tak lákavé i ohromující, že už se nemůžeme dočkat! S výjimkou prvního kousku budou dostupné na všech herních platformách.

Half-Life: Alyx

Asi netřeba představovat kultovní střílečku Half-Life. Když hra v roce 1998 vyšla, redefinovala tento herní žánr a malinkaté herní studio Valve se začalo pomalu měnit na slavnou značku. Co bylo tehdy zásadní? Half-Life měl propracovaný příběh s dějem. Ten pokračoval v roce 2004, když vyšel Half-Life 2, a v březnu 2020 dorazí novinka Half-Life: Alyx. Hlavními hrdiny jsou Alyx Vance a její otec Eli. Děj se odehrává mezi událostmi prvního a druhého sílu. Ukázky jsou poutavé a tvůrci slibují plnohodnotný Half-Life, ale jeden háček tu je. Hra bude dostupná pouze jako virtuální realita a míří striktně na VR konzole. Mezi těmito tituly bude určitě vynikat, ale pro velkou spoustu hráčů je tohle zklamání. Prostě si ji nezahrají. Možná, pokud bude titul dostatečně úspěšný, přijde tolik chtěný třetí díl.

Doom: Eternal

Legendární Doom měl přijít s čerstvým nástupcem už koncem roku 2019. Vývojáři z id Software však přišli v říjnu s nečekanou zprávou, že se datum vydání odkládá na březen 2020. Důvod? Vypilovat hru natolik, aby dostála svého jména. Vývojáři evidentně nestíhali letošní listopad a Bethesda si už nemůže dovolit další herní debakl. Průšvihy jako Fallout 76 nebo Rage 2 už nedávají prostor přijít s dalším kouskem, který by hráči zavrhli. Nový Wolfenstein ostatně také nikoho nenadchl a RPG mechanismy změnily jednoduchou střílečku v něco, o co nikdo nestál. Doom je silná značka a fanoušci mají velká očekávání, ale je možné, že na základě těchto poznatků chce Bethesda podobná „vylepšení“ z Dooma odstranit. Doufejme, že se vše povede na výbornou a dostaneme pořádný masakr bez zbytečností navíc.

Marvel’s Avengers

První střípky ukázek ze hry jsme mohli vidět už před dvěma lety. Titul studia Crystal Dynamics vyjde v květnu 2020 a půjde o velkou věc. Avengers si pořádnou hru zasloužili a my si budeme moci vyzkoušet, jaké to je být Iron Man, Thor, Kapitán Amerika nebo Hulk. Děj hry nijak nenavazuje na filmové události – stojí úplně mimo a odlišná je i podoba hrdinů a jejich obleků a výzbroje. Tohle je detail, který se možná někomu nelíbí, ale je nutný pro jasné vymezení, že tady prožíváme úplně jiný příběh. A dojmy z hraní jasně naznačují, že po prvních momentech ve hře si nejspíš nikdo stěžovat nebude. Každý z hrdinů bude mít svoje specifické pohyby i schopnosti a dispozici budou desítky vzhledů a kombinací pro každého z nich. Marvel’s Avengers dorazí v květnu na PS4, X-Box One i PC a chybět nebude ani Black Widow nebo Ms. Marvel.

Watch Dogs: Legion

Třetí díl Watch Dogs přináší velké inovace. Akční hackerská adventura s prvky stealth se vrací, ale tentokrát bude všechno mnohem větší. Oba předchozí tituly (2014/2016) byly úspěšné mezi hráči i kritiky a bylo jasné, že Ubisoft přijde s pokračováním. Watch Dogs: Legion se odehrává v nepříliš vzdálené fiktivní budoucnosti, která by se mohla obstojně stát brzy realitou. Společnost je ponořena do hluboké krize. Lidé jsou klasifikování, segregováni a často oddělováni od svých rodin. Tradiční hodnoty zmizely a kdo se odváží postavit proti politickému režimu, je umlčen nebo přímo odstraněn. Dělníky nahradily zautomatizovaní roboti a všechny výpočty provádní umělá inteligence. A do toho přicházíte vy, abyste se stali součástí hnutí odporu. Rozdíl přichází okamžitě: každý člověk na ulici můžete být vy. Každého můžete hackovat, zjistit jeho zvyky a denní rutinu a ocitnout se v jeho kůži. Vybrané civilisty je pak možné rekrutovat do vaší jednotky. Stovky vylepšení, perků, zaměření, vlastností i oblečení je k dispozici pro všechny. Vaším cílem bude hnát totalitní politiky k zodpovědnosti. Přepracováno bylo všechno: střelecké souboje, boj na blízko, infiltrace nebo přehled nad celým městem, který zajišťuje síť dronů. Tím je Londýn, který se ale od EU odtrhne, čímž se dystopické totalitě nejspíš vyhnul.

Cyberpunk 2077

Dlouho odkládaný titul Cyberpunk 2077 je možná nejočekávanější hrou vůbec. Objeví se konečně v roce 2020 a slibuje opravdu hodně. Titul má na svědomí CD Projekt RED, tedy vývojáři, kteří stojí za veleúspěšným Zaklínačem, a právě tato reputace dává hráčům pocit, že je přicházející hra v dobrých rukou. Na té se podílí i Mike Pondsmith, autor původního RGP Cyberpunk 2020, které vyšlo v roce 1988 v papírové podobě, jako Dungeons & Dragons. Prostředím je obrovské město Night City, kde žijí elity nahoře v mrakodrapech a chudina dole pod zemí. Hra ukáže drsnou realitu se vším, co k tomu patří: násilí, nahota nebo explicitní mluva znamená, že hra není určena dětem. Důležitým prvkem je možnost svobodného rozhodování i pohybu hráče. K vašemu cíli se tak budete moci dostat mnoha způsoby. Ukázky vypadají skvěle a futuristický design v kombinaci se špínou a úpadkem má svoje barevné kouzlo. Cyberpunk 2077 vyjde v květnu na PS4, X-Box One i PC.

Mezi nejočekávanější hry bezesporu patří i další kousky: The Last of Us Part II od Sony, které míří pouze na PlayStation 4, nebo Halo Infinite od Microsoftu, které dorazí na PC, X-Box One – a dokonce i na chystaného nástupce X-Box Series X. Na co se nejvíc těšíte vy?

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hry, které vydělaly miliardy. Už dávno neplatí, že v zábavním průmyslu vedou filmy

Deset nejlepších her na PlayStation všech dob. Čeští hráči rozhodli hlasováním v anketě