12 úžasných věcí nalezených v zemi, pro něž ještě nikdo nemá vysvětlení

5. Göbekli Tepe

Místo, které se nachází v Turecku, nám umožnilo lépe chápat vývoj starých způsobů. Impozantní chrám byl postaven před městem kolem něj, což poukazuje na to, do jaké míry tehdejší usedlíci vkládali důvěru v náboženství.

nalezene-veci-archeologie-5

6. Voynichův rukopis

Voynichův rukopis je zůstávajícím tajemstvím dodnes s mnoha teoriemi o jazyku, ve kterém je psán. V roce 2014 přitom dvě skupiny prohlásily, že tuto hádanku rozluštily. Ovšem problém byl, že obě skupiny měly naprosto rozdílné názory. Zatímco jedna hlásala, že jde o zaniklý mexický dialekt, druhá je názoru, že jde o kódovaný asijský jazyk. Nikdo tak dosud neví, jakým jazykem je tato kniha doopravdy psána.

nalezene-veci-archeologie-6

7. Památník v Jonaguni







Panuje debata, zda tato obrovská podvodní konstrukce byla vyrobena člověkem nebo přirozenou cestou. Nachází se na pobřeží Jonaguni v Japonsku, má ploché hrany, 90-stupňové úhly a je složen z obrovských kamenů.

nalezene-veci-archeologie-7

8. Tunely Stone Age

Tato obrovská síť podzemních tunelů je vyrobena zcela člověkem, její vznik sahá až do doby kamenné. Je velkou záhadou, jak se v té době podařilo vybudovat komplexní systém tohoto typu.

nalezene-veci-archeologie-8

POKRAČUJTE NA DALŠÍ STRANU >