Hesla z Wikipedie, které v životě neuplatníte

Wikipedia se všeobecně vžila jako rychlý a obvykle užitečný zdroj informací. Ovšem i tahle část internetu má svá temná zákoutí. Odhalili jsme je.

wikimedia

Na Wikipedii totiž lze bez problémů trávit čas zcela neproduktivně. Pohodlně se usaďte, máme pro vás nálož počteníčka, které je možná občas i zajímavé, ale především v životě zcela neuplatnitelné.

Podivnosti z české Wiki

Miroslav Tichý

Nedoceněný a za svého života téměř neznámý fotograf a malíř. Kyjovský svéráz, který tvořil celou druhou polovinu 20. století a uměleckého uznání se dočkal až na sklonku života. Česká Wikipedie o něm podává překvapivě podrobný obraz, jako stvořený ke chvílím, kdy se nechce dělat nic užitečného.

Zpráva z Areciba

Jedná se o radiové vlny vyslané do vesmíru v roce 1974. Obsahovaly základní informace o naší planetě a lidech na ní. Zajímavý pokus, který však sloužil jen jako demonstrace technických možností – ke svému cíli totiž zpráva doletí za 25 000 let

Taijin kyofusho

Pod tímto krkolomným názvem se ukrývá specifický japonský syndrom, spočívající ve strachu, jak ostatní lidé vnímají projevy našeho těla. Klasické asijské WTF, není ovšem bez zajímavosti, že podle odhadů jím trpí až 20 % japonské populace.

Planety ve Hvězdné bráně

Svého času dával tenhle seriál smysl. Vedle Star Wars a Star Treku bude vždycky až třetí hvězdnou ságou, ale než se začal rozpadat do zbytečných spinoffů, svojí popularitu si užil. To ještě ale není důvod k pročítání seznamu planet, které se v univerzu vyskytují. A hlavně není důvod něco takového psát.

Perly pro anglicky mluvící

Mondegreen

Tento tajuplný výraz nemá český ekvivalent. Spočívá ve známém jevu, kdy špatně slyšíte část mluveného či zpívaného slova a na místo původního textu si dosadíte svůj, který ale dává jiný význam. Stává se to třeba u textů písniček v cizích jazycích, kdy nevědomě nahradíme neznámé slovo něčím známým. Zajímavé? Ale jo. Užitečné? Vůbec.

Lopadotemachoselachogaleokranioleipsanodrimhypotrimmatosilphioparaomelitokatakechymenokichlepikossyphophattoperisteralektryonoptekephalliokigklopeleiolagoiosiraiobaphetraganopterygon

Co dodat? Název tohoto smyšleného jídla z antické komedie Ženský sněm, který je mimochodem nejdelším jednoslovným názvem článku na Wikipedii, hovoří sám za sebe.

High five

Prostě plácnutí, že jo. Ale věděli jste, kolik je druhů a jaká je historie tohohle gesta? Řadu zbytečných odstavců na toto téma si můžete přečíst v české a samozřejmě především v anglické mutaci.

Stříhejme si vlasy podle socialistického životního stylu

Severokorejská kampaň, která propagovala několik vybraných typů účesů, odstartovala v roce 2004. I vzhledem ke kreacím, které jsme si zvykli vídat na hlavách vůdců KLDR, se jedná o průlomovou snahu podobně vyfešákovat celý národ.

Další wiki-bizáry

Vedle těchto osmi pokladů nabízí Wikipedia daleko víc bizarností. Některé z nich shrnuje třeba následující video:

https://www.youtube.com/watch?v=PPT0KHIWBBY

Jak na Wikipedii rádi mrháte časem vy? Pište do komentářů.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Všechno, co jste nevěděli o levácích

Co jste dosud nevěděli o rodince Simpsonových