Facebook sloučí dohromady Messenger, WhatsApp a Instagram. Kdy a proč

Mark Zuckerberg potvrdil svoje na sloučení služeb, které vlastní společnost Facebook. Změna proběhne nejdříve během příštího roku.

Facebook Messenger, WhatsApp a Instagram se propojí

Prosakující informace a zvěsti dostaly jasnější podobu. K situaci se vyjádřil CEO Facebooku Mark Zuckerberg, který potvrdil, že se služby Messenger, WhatsApp a Instagram sloučí dohromady. Všechny vlastní společnost Facebook a k jejich spojení dojde podle jeho slov nejdříve během příštího roku.

Plán má udržet uživatele a zvýšit zisky společnosti

Všechny tři služby využívá dohromady po světě téměř tři miliardy lidí. Podle Zuckerberga budou WhatsApp, Facebook Messenger i Instagram nadále fungovat jako samostatné aplikace, ale jejich technologie se sjednotí a pojedou na jednotné platformě. Dle Facebooku to společnosti zajistí lepší kontrolu nad bezpečím a soukromím uživatelů. Není ale třeba si nic nalhávat, že tenhle krok sice zajistí lepší kontrolu nad našimi daty a soukromím, ale jedině Facebooku, nikoli nám.

Mít jen jedno nestačí

Sloučení těchto platforem se jeví normálnímu uživateli jako nesmyslné, protože spousta lidí používá například pouze WhatsApp na komunikaci pomocí zpráv, a Instagram vůbec nepotřebuje. Právě tohoto faktu jsou si lidé z Facebooku dobře vědomí, a tímto grandiózním krokem v podstatě zajistí, že to bude jedno. Sociální sítě se živí právě sbíráním cenných dat a informací, díky kterým společnosti plní své kapsy tučnými zisky z cílených reklam a sbírání citlivých dat. Zuckerberg přirozeně vysvětluje tento krok tím, že případné ohrožení bude chráněno novými ochranami, jako nové end-to-end šifrování apod.

Zatímco Facebook nebo Instagram prověřují identitu uživatele, WhatsApp vyžaduje jen telefonní číslo. I tyhle rozdíly teď zmizí a všechno se propojí, aby si Facebook usnadnil práci s tříděním dat. Uživatelé změnu nakonec přijmou a samozřejmě v ní budou výhody, jako přidání nových služeb pro inzerenty. Zuckerberg dále uvedl, že bude práce s aplikacemi usnadněna, protože bude možné pohodlněji přepínat mezi všemi najednou. Nabízené zboží na Facebook Marketplace pak bude možné například dojednat se zájemcem přes WhatsApp.

Vrátí se chat přímo do Facebooku?

Kromě sloučení má prý také dojít k integraci chatu zpět do aplikace Facebooku. Tedy návrat k době, kdy v aplikaci Facebook stisknete Messenger a jste v chatu. Tato zpráva však není oficiálně potvrzena a sami vývojáři teprve zkoušejí, jak bude konečná podoba vypadat.

Podobné slučování se dočkalo v minulosti neblahého konce, když přišel Skype se slučováním s Microsoft účtem. Přihlašování nefungovalo a služba se potýkala s potížemi při posílání textových zpráv. Popularitu to Skypu rozhodně nepřidalo. Podobné problémy nás nejspíš se službami od Facebooku nečekají, ale už teď se objevují dotazy, jestli budou „nové“ služby zahlcovat smartphony. Protože například takový odlehčený WhatsApp běhá jako pírko, zatímco Facebook Messenger byl v minulosti spíše těžkotonážnější aplikací. Ke sloučení ale nedojde dříve než v průběhu roku 2020.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Dobrý nápad, ale špatný výsledek. Jak to končí, když se do něčeho naveze stát s dobrými úmysly? Opatření často působí úplně opačně!

Mění Facebook naše vzpomínky? Neskutečně! Lidé si pamatují i to, co nezažili