Evropská unie se snaží zavést do aut povinné černé skříňky, jako jsou v letadle. Bude na vás „bonzovat“ vaše auto? A co ještě?

Jak lidem odebrat další kousek jejich vlastní vůle? V autě by měla být černá skříňka jako v letadle, myslí si Evropská unie. Je to přece pro naši bezpečnost. Jenže za tohle slovo se začíná schovávat čím dál víc věcí. Budou za nás auta upravovat rychlost? Sledovat pohyb i odposlouchávat, jako to umí mobilní telefony?

Evropská unie chce do aut černé skříňky

Byla to vize plná strachu, která vyobrazovala moderní svět, který je plný technologií, jako místo, kde se ví o každém vašem kroku a jste sledováni ve svém volnu, v práci nebo za co utrácíte. Tento prvek je typický pro totalitní režimy, a přestože je jedním z hlavních hesel Evropské unie osobní svoboda, právě v těchto dnech dochází k jejímu oklešťování, jako když na zahradě sestříháváte uschlý keř.

Dnes nikam nejdete

Představte si, že ráno pospícháte do práce. Skočíte do auta… a ono nestartuje. Vůz vyhodnotil, že jste unavení, a tak vám nedovolí vyjet. Přijde vám to k smíchu? Možná se budete jednou divit. Na popud EU se totiž vyvíjí systém, který by měl poznat, že jste před jízdou něco vypili a nejste způsobilí řízení. Tento systém by pak nedovolil nastartovat. Dalším krokem by tak mohlo být třeba to, že se neusmíváte.

Záznam pohybu 24 hodin

Nové nařízení o bezpečnosti silniční dopravy už míří do parlamentu EU. Obsahuje návrh, který dala dohromady Evropská rada, který by v případě podpory platil od roku 2020. Všechna nová auta by od té doby měla ve výbavě černou skříňku, jakou mají letadla. Ano, to znamená auto monitorovat a vést záznam nonstop. To vše pro bezpečnost.

Když lidé rozhodují sami, není to bezpečné

Hlavní důvod je prý zabránění nehodám, takže by měla být možnost zjistit zaznamenanou rychlost před případnou nehodou. Systém by také měl rozeznávat dopravní značky, což není nic nového, ale tentokrát by mohl umět upravovat vaši rychlost. Jinými slovy, o tempomat už by se staral Velký bratr, a vy jen cestujete. Tento první návrh samozřejmě přichází s tvrzením, že by mělo být možné funkci vypnout. Dobře ale víme, jak to chodí, a když už to bude jednou na světě…

Dále mají být v povinné výbavě všech vozů všechny asistenty, jako hlídání mrtvých úhlů, hlídání jízdního pruhu, kamery pro couvání nebo hlídání tlaku v pneumatikách. Všechny tyto prvky samozřejmě existují, ale montovat je do všech aut zatím nebylo nutné. Evropská unie přichází s tím, že chce tímto počinem eliminovat nehody. Spíše to ale vypadá, že se snaží eliminovat svobodnou vůli.

Sledujeme vás, jestli jste dobrý občan

Při všech těch „bezpečnostních“ opatřeních se zdá, že může vejít v platnost úplně všechno, co se dá schovat za tento výraz. Čip do zápěstí? Budeme monitorovat vaše zdraví a můžete s ním bezkontaktně platit. Lednice sama upravuje teplotu a hlásí, co v ní chybí? Budete vždy vědět, co zrovna potřebujete. Takhle se cítí člověk ve svobodné zemi, kde vládne demokracie.

Představte si, kdyby evropští úředníci přišli s tvrzením, že kvůli emisím můžete jezdit autem jen čtyři dny v týdnu. Zdá se vám to utažené za vlasy? Po uvědomění obsahu tohoto textu to už jako nemožné nevypadá.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Diesel: proč se nám EU snaží vnutit zákaz naftových motorů?

Konec prodeje CD je tu!? Několik let ho vytlačuje internetové pirátství a streamovací služby. Co všechno jste o CDčku nevěděli?