9 nejhorších zlozvyků, které děláme v zimě za volantem. Poučte se!

6. Nečistíme se od sněhu

Sníh v autě je doslova pohroma. Nejen že se odpařuje a tím vzniká v autě zamlžení (viz bod 5), ale také se rozpouští a v autě pak zůstávají decilitry vody. Voda většinou koberečky proteče až dolů a zde se drží. To je nejlepší cesta k plísním, hnilobě auta, ale také korozi karoserie. Zkuste se před vstupem do auta od sněhu co nejlépe očistit.

7. Přetláčíme se s ABS

Na sněhu a ledu to klouže, to ví každý. Auta se systémem ABS zabraňují tomu, aby se kola při brzdění zablokovala – auto by bylo neovladatelné. Co na to někteří řidiči? Když se snaží panicky zatavit, tlačí na brzdový pedál ještě víc. Tím ale ničemu nepomůžete. Naopak. Pokud chcete zastavit na co nejkratší dráze, brzděte tak, aby ABS nezasáhlo. To znamená, že při zásahu ABS maličko brzdový pedál povolte. Při zásahu ABS totiž auto na malý okamžik zcela přestává brzdit. Je tedy efektivnější, pokud ABS vůbec nezasáhne.

8. Když auto nezatáčí, zatočíme ještě více

V zimě to zažil každý. Zatočí volantem, auto trošku zatočí, ale méně, než jste zvyklí. Co řidiči udělají? Zatočí ještě víc. A to je chyba. Když to klouže, nemá další zatáčení další smysl. Pneumatiky mají optimální vlastnosti ve směru otáčení. Pokud už jsou ve smyku, je to špatně. Pomoc je přitom tak jednoduchá – nejprve si ji ale vyzkoušejte na volném parkovišti, kde se nemůže nic stát. Stačí nechat kola vytočená, vyšlápnout spojku a krátce a rychle zatáhnout a povolit ruční brzdu. Auto se lehce a elegantně stočí do směru, do kterého jste začali zatáčet. Je to opravdu jednodušší, než se může zdát.

9. Jezdíme zbytečně pomalu

Napadne pár centimetrů sněhu a řidiči najednou jedou čtvrtinovou rychlostí. S vytřeštěným výrazem a smrtí v očích. Přitom trocha sněhu na silnici se při běžné jízdě prakticky neprojeví. Ano, je třeba jet opatrněji, neměnit prudce směr jízdy, nebrzdit naplno, ale není důvod jet 30 tam, kde běžně jezdíte 90. Prodlouží se brzdná dráha, ale zase ne tak dramaticky, jak si myslíte, obzvláště, pokud nemrzne nebo je silnice posolená.

Tak přiznejte barvu, které z těchto zlozvyků děláte vy?

Autor: Analytik

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zima ještě nekončí! Návod, jak rozmrazit zámek

Automobily v roce 2036. Co šíleného nás čeká a nemine