Zombie: Co dělat, když přijde apokalypsa?

Záznamy o podivné nemoci, která je vysoce rezistentní a šíří se bleskovou rychlostí, zvláštní násilnické chování infikovaných. Mrtví, kteří opět ožívají s extrémní touhou po krvi a lidském mase. Strach, panika, hysterie. Co když zombie není jen výmyslem filmařů? Jak se na ně přpravit?

Zombie apokalypsa jako výsledek zničující pandemie způsobená unikátním virem je velmi známý scénář zpracovaný v mnohých knižních i filmových podobách. Je však hrozba zombie skutečně jen dílem lidské fantazie, nebo mapuje skutečné příběhy?

Kde se vlastně vzali?

Předloh a inspirací pro živé-neživé bytosti je nespočet. Málokdo z nás však ví, že živý mrtvý je zároveň součástí česko-slovenské lidové slovesnosti. Nazývá se tzv. „fext“ a označuje tak člověka, jehož tělní schránka se po smrti nerozložila, pouze seschla a zůstala v neporušené podobě. Fextové měli často nadpřirozené schopnosti, které používali již během svého života. Pověsti o těchto bytostech nejčastěji pocházely z Rychnovska a okolí.

Nejstarší záznamy strašidelné tématiky zombie sahají do mystické afro-karibské víry voodoo. Zde postava zombie původně figurovala jako mocným mágem oživený nebožtík, který je na věky odsouzený sloužit svému oživovateli. Ačkoliv se nejedná o hlavní postavu voodoo víry, naše západní kultura ji převzala s velkým nadšením a vytvořila jednu z nejoblíbenějších postav hororových filmů.

Moderní zombie jdou s dobou

Moderní verze zombie je v mnohých případech odlišná od té původní. V každém případě se jedná o prázdná mrtvá těla, která mají nekoordinované pohyby a postrádají inteligentní lidské myšlení. Zombie 21. století se již nerodí na základě voodoo kouzel, ale stává se obětí neznámé infekce, která promění člověka v krvelačnou neživou bestii.

Každé literární či filmové zpracování si vytvořilo svoji vlastní položivou bytost, způsoby šíření infekcí a boj proti ní. V převážné většině se jedná o celosvětovou virovou epidemii, která se šíří neuvěřitelnou rychlostí a svojí agresivitou ničí celý svět. Oběti epidemie se stávají primitivními tvory, které ovládají jejich základní pudy – chuť na krev a lidské maso. Zrod zombie v plné kráse si určitě nenechte ujít v napínavém miniseriálu Flight 462 na facebookových stránkách televizní stanice AMC. Flight 462 je mini upoutávkou na seriál Fear the Walking Dead. Diváci si užijí realisticky působivou hrůzu, kterou představuje infikovaný muž v letadle. Nechybí boj lidské psychiky a zdravého rozumu v nastavené krizové situaci.

Návod jak přežít? Utěk na Sibiř to jistí!

Víte, co by se stalo, kdyby přišla apokalypsa do našeho reálného světa? Mělo by lidstvo šanci na přežití? Které oblasti by směřovaly k zániku a které naopak by pod přívalem zoobie kreatur přežily?

Před nedávnou dobou zombie fanoušci nasimulovali zombie apokalypsu a vypracovali model šíření epidemie. K získání dat rychlosti šíření se využívali klasické matematické a statistické modely. Výsledky výzkumu prokázaly, že šíření epidemie mutantů by závisela na velikosti populace a kvality infrasturktury.

Spojené státy americké by byly zamořené během 28 dní. Největší hrozbě by čelily regiony blízké velkým metropolím – nejvíce severní část Pensylvanie a oblast mezi San Franciscem a L.A. Naopak mezi nejbezpečnější by se řadily oblasti s nízkým osídlením a slabou infrastrukturou. Tato skutečnost vytváří ze Sibiře a východního Ruska nejbezpečnější útočiště. Jestli jsou zombie stvoření mýtus nebo realita, to opravdu nikdo neví. Jedno je však jisté. Pokud nastane apokalypsa, asi většina z nás ví, kam si zabookovat letenky.:)

A co byste dělali vy?

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak přežít apokalypsu? Tady je návod!

Co dělat, když bude konec světa a má cenu se na to vůbec chystat?