Známé i méněznámé kauzy kolem Olympijských her 2018. Co všechno letos bude k vidění a co se děje v zákulisí?

Zimní olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu se kvapem blíží, neboť oficiálně startují 9. února. Shrňme si tedy známé i méně známé zajímavosti a kauzy, které je doprovázejí.

Olympijské hry 2018

Olympijské hry se do Jižní Koreje vracejí po 30 letech

Město Pchjongčchang se nachází v provincii Kangwon, která se rozkládá na samém severu země na hranicích s KLDR, což přináší mnohé problémy (viz níže). V každém případě se jedná teprve o druhé město v Jižní Koreji, kde se konají olympijské hry. Ty první byly v roce 1988, tedy přesně před 30 lety uspořádány v Soulu, kde se ovšem soutěžilo v letních disciplínách. Přesto se už dvoje zimní OH v Asii konaly, a to v roce 1972 v japonském Sapporu a o 26 let později v Naganu.

Zajímavé je, že přímo v pořadatelském městě se nebude konat ani jedna sportovní disciplína. Jednotlivá klání proběhnou na horských svazích v okolí a v Kangnungu, což je nedaleké pobřežní město. Přesto Pchjongčchang o pořádání olympijských her, jejichž letošním maskotem bude ochranný bílý tygr, dlouho usiloval. V roce 2010 mu je ale vyfoukl Vancouver a o čtyři roky později Soči. Takže do třetice… V posledních týdnech navíc enormně stoupl zájem o vstupenky, jejichž prodej původně dost vázl.

Názor Prochlapy.cz: pamatujete na nějaké olympijské hry s takto krkolomným názvem pořadatelského města? Možná Ciudad de México.

Cože, olympijský stadion? Postavit a zbořit!

Přestože se zástupci Pchjongčchangu o pořádání OH ucházeli drahně let, překvapilo je, že bude potřeba postavit olympijský stadion ke slavnostnímu zahájení, zakončení a jednotlivým medailovým ceremoniím. A tak se jej zhruba za 90 miliard korun jali vybudovat. Jenže, chlapci, co s ním pak budeme dělat? To je nápad – hned, jak to půjde, strhneme ho! Na místě stadionu má sice podle plánu vyrůst muzeum a plocha pro volnočasové aktivity, ale přesto vše působí poněkud zvláštně.

Názor Prochlapy.cz: skutečně tento krok jihokorejským daňovým poplatníkům nevadí? Zřejmě ne.

Rusové pouze jako „Nerusové“

Vzhledem k ruské dopingové aféře bylo dlouho záhadou, zda budou moci reprezentanti této východoevropské země v Pchjongčchangu startovat. Mezinárodní olympijský výbor nakonec rozhodl, že ano, nicméně pouze pod neutrální vlajkou, navíc musí splňovat určitá kritéria a nesmí to být dřívější dopingoví hříšníci. Ač někteří představitelé tamního sportu volali po bojkotu her, Ruský olympijský výbor nakonec před pár týdny start schválil. Jedni s celým děním okolo účasti Ruska každopádně souhlasí, další jsou razantně proti, ať už z těch, či oněch důvodů. Jak jste na tom vy?

Názor Prochlapy.cz: jaká skladba zazní úspěšným ruským sportovcům při medailovém ceremoniálu? U běžkařů, biatlonistů či rychlobruslařů navrhujeme slavný song skupiny t.A.T.u. s názvem Nas ne dogonyat.

Olympiáda jako politicky ožehavé téma

I když se OH dlouhodobě prezentují apoliticky, ty aktuální se politice vyhnout nemohou. Pchjongčchang totiž leží pouze 80 km od demilitarizované hraniční zóny s KLDR. Mezi oběma zeměmi panuje dlouhodobě napětí, a aby toho nebylo málo, soudruzi ze severu uskutečnili 3. září 2017 největší jaderný test v dějinách. Některé země jako např. Francie či Německo tak svoji účast na hrách zcela vážně zvažovaly. Existovala sice snaha zmírnit napětí tím, že by se část lyžařských závodů konala v Severní Koreji, nicméně tato možnost padla.

Poslední informace na druhou stranu přeci jen vyznívají pozitivně. KLDR totiž přijala nabídku Soulu k účasti na oficiálních rozhovorech, které se uskutečnily 9. ledna ve vesnici Pchanmundžom v demilitarizované zóně. Obě strany se dohodly, že mezi sebou obnoví vojenskou horkou linku a olympijských her se nakonec zúčastní i dva severokorejští sportovci, totiž krasobruslařský pár Kim Ču-sik a Rjom Te-ok. Sport tedy nad politikou nakonec přeci jen zvítězil.

Názor Prochlapy.cz: nechtěli bychom však být v kůži rozhodčích, kteří budou známkovat výkon výše zmíněného páru. To bude skutečně ožehavé.

Severokorejci možná ano, hráči NHL rozhodně ne

Zatímco účast severokorejských sportovců je stále otázkou, jisté je, že se olympijských her nezúčastní hokejisté z NHL, a to poprvé od Naganu v roce 1998. Mohou za to neshody mezi NHL a Mezinárodním olympijským výborem týkající se financí. Hokejový turnaj tedy nebude nabit zvučnými jmény, na druhou stranu právě tím může být zajímavý. Po mnoha letech se totiž utkají nejlepší hokejisté mimo NHL a především dva tradiční favorité, totiž Kanada a USA budou výrazně oslabeni. Američané však třeba nakonec předvedou „Druhý zázrak na ledě“.

Názor Prochlapy.cz: zúčastní se hráči NHL následné olympiády v Pekingu? Vedení soutěže totiž na Čínu míří a letos v září zde sehráli LA a Vancouver dva přípravné zápasy. Lukrativní čínský trh by tak mohl přeci jen neshody s MOV urovnat. Inu, byznys je byznys.

Můžeme očekávat úspěch českých sportovců?

Čistě statisticky ano! Od vzniku samostatné České republiky se totiž naši sportovci co do počtu získaných medailí v podstatě na každé další olympiádě zlepšovali. Posuďte sami – Lillehammer 1994 (0 medailí), Nagano 1998 (3), Salt Lake City 2002 (3), Turín 2006 (4), Vancouver 2010 (6), Soči 2014 (8). A kdo nás může potěšit? Palce budeme tradičně držet např. rychlobruslařce Martině Sáblíkové, snad i biatlonistce Gabriele Koukalové a pochlapit by se mohli naši hokejisté, jimž se na asijských hrách daří. Vždyť v Sapporu získali bronz a o Naganu se asi netřeba dlouze rozepisovat. Čeští sportovci budou mít každopádně velkou konkurenci, na zimních OH se např. letos poprvé představí hned tři sportovci z Mexika.

Názor Prochlapy.cz: čeští hokejisté mohou být v dosti nezáviděníhodné pozici. Vždyť i když uspějí, bude spousta „fanoušků“ psát jen o druhořadém turnaji bez hráčů z NHL…

Také se už nemůžete dočkat?

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Dopingové aféry, které otřásly světem! Znáte je všechny?

5 nejbizarnějších disciplín, které se kdy objevily na olympijských hrách