Zmrtvýchvstání – DiCapriova šance na Oscara, teď anebo nikdy

Od začátku prosince je už jenom krůček k začátku ledna, kdy nás provleče divočinou snímek Zmrtvýchvstání s Leonardem DiCapriem a Tomem Hardym. Co nás zajímá je, jestli to bude dost divoké na to, aby stále Oscarem nepolíbený herec dostal svoji sošku.

Alejandro G. Iñárritu možná svým novým dílem DiCapriovi konečně otevře vrátka pro prestižní ocenění. Sám už má na svém kontě tři Oscary za snímek Birdman z předešlého roku a protentokrát se svoji tvorbou opravdu překonal. Zmrtvýchvstání natáčel v chronologickém pořadí osmdesát dní, a kdyby se i to někomu zdálo moc, bylo těchto 80 dní volně rozprostřeno do celých devíti měsíců. Proč? Příběh samotný je autentický podle knižní předlohy, tak proč se nedržet autenticity i při produkci a nenatáčet jedině za využití přírodních podmínek a přirozeného světla.

Leonardo Dicaprio

Leonardo Dicaprio

Spal v mršině, jedl syrová játra

Leonardo Dicaprio dokonce zašel tak daleko, že pro dokonalé ztvárnění své postavy Hugha Glasse přespával ve zvířecí mrtvole a jedl syrová buvolí játra. Pro objasnění souvislostí – Hugh Glass byl legendární vůdce lovecké expedice vedené napříč nehostinnou krajinou Severní Dakoty ve třicátých letech 19. století. Jeho společník John Fitzerald ho nechal napospas zraněním po útoku divokého medvěda, a co víc, ještě mu před očima zabil jeho indiánského syna a pohřbil ho zaživa. Glass měl ale tuhý kořínek, stejně jako DiCaprio. Ze zranění se v kruté pustině zmátořil a naplánoval vlastní vendetu, ničím nedržený zpět. Vlastní smrt už přece přežil.

Zmrtvýchvstání

Zmrtvýchvstání

Lepší než tisíc slov

Jestli herci ani tyto kruté podmínky natáčení nezískají zlatou sošku, tak už opravdu nic. Této roli dal přednost i před Stevem Jobsem, a když už jako zařeknutý vegetarián z fleku spořádá syrovou flákotu… Na druhou stranu mu do karet nehraje počet řádek dialogu, které ve filmu vede – patnáct vážně není moc. Po romantické továrně na slzy Titanik, životopisném dramatu Letec nebo akčním Krvavém diamantu, za které byl nominovaný a stejně odešel s prázdnou, si však možná řekl, že slova nejsou všechno. Z nové ukázky na Zmrtvýchvstání můžeme vidět, že do hereckého výkonu dává opravdu dost, tak snad mu to tentokrát vyjde. Co myslíte vy?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

6 filmů, které měly skončit jinak

15 celebrit, které přiznaly svou duševní nemoc