Zlatokopecká popelka a další influenceři

Santa Klaus, Mickey Mouse, Hamlet, koloušek Bambi nebo otroci lásky Romeo a Julie? Ti a mnozí další jsou nedílnou součástí našeho kulturního odkazu. Řada periodik, mj. například magazín Time, přišla se seznamem nejvlivnějších „postav, které nikdy nežily“ – ani my nemohli zůstat pozadu.

Sherlock holmes

Popelka

Příběh šmudly, která se za pomoci fyzické krásy, tun make-upu a parádního ohozu vetře do přízně bohatého prince je inspirací pro aspirující zlatokopky po celém světě. Všechny by nejraději skončily na zámku, většina (bohužel pro ně) dřív stihne otěhotnět s chuďasem ze sousedství a sen o lepším životě prožívá někde v paneláku maximálně prostřednictvím idiotských telenovel.

Robin Hood

Můžeme polemizovat o tom, zda žil, nebo jde o výplod čisté fikce. Faktem však zůstává, že tento hrdina bohatým bral a chudým dával. Mnozí si tento odkaz naneštěstí vyložili po svém. Spíše tak vídáme situace opačného rázu: chudým se bere a bohatým dává.

Romeo a Julie

Patetický příběh vášnivé romantické lásky pomýlil celé generace. Na základě pudových potřeb a krátkodobé fáze zamilovanosti se nadržené mladé páry berou jen proto, aby o pár let později prozřely a zase se rozvedly.

Sherlock Holmes

Nejslavnější detektivní postava všech dob vzešla z pera Sira Arthura Conana Doyla a i dnes se těší významné popularitě. Sherlockovo logické smýšlení a deduktivní způsob uvažování během vyšetřování je v mnoha ohledech (například forenzní laboratoře) předlohou dnešní metodiky práce detektivů a policejních složek po celém světě.

Homer Simpson

Homer je Amík jako poleno, to mu však nebrání grandiózně uplatňovat neslábnoucí a dlouhotrvající globální vliv. Pití piva, gaučink, přejídání a další oblíbené činnosti tohohle žlutokožce jsou nedostižným vzorem také pro české hospodské povaleče. Homer není ideálním manželem, není dobrým zaměstnancem a není vzorným otcem. Právě proto ho máme – na rozdíl od Neda Flanderse – v takové lásce. Právě on nám totiž neustále připomíná, že na tom vlastně ještě nejsme tak zle.

https://www.youtube.com/watch?v=eW2ddqZdkPI

Napadají vás další fiktivní postavy s globálním vlivem? Napište nám o nich do diskuze pod článkem!

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Dovolená snů. Zkuste nejděsivější místa na zemi

Nejpodivnější závody světa

Co jste nevěděli o rodině Simpsonových