Zkratky současných puberťáků. Chytáte se?

IWSN? 53x? To jsou on-line zkratky, kterými si současní puberťáci krátí čas! Používáte je taky? Pochybujeme. O sex si nejspíš říkáte jinak. Ale přehled o šifrách byste mít mohli tak jako tak!

Na síti je to samá kontrarozvědka! Když je někomu -náct, je jeho povinností skrývat svoje plány, činnosti a návrhy před rodiči. Jasně, dělali jsme to všichni, akorát nám chyběl ten internet. Teď je všechno jinak, takže jestli už jste rodič, neseďte jen před telkou a občas se jděte mrknout, čím se to baví váš uhrovitý klacek.

Úspora času? Jak kdy!

Výrazy, značky a zkratky, které mládež ve virtuálním světě používá, jsou obvykle odvozené z angličtiny, což je logické, protože internet vznikal právě v anglicky mluvícím prostředí.
České zkratky se používají výjimečně a je jich jen pár. Mezi nejznámější patří JJ (jojo), NN (nene), MMT (moment), KUA (kurva) nebo TVL (ty vole).

Ale jazyk je vlastně úplně jedno, hlavně když zpráva je okamžitá a jednoduchá, pokud možno pro o generace starší zvědavce nevinná. A bude hůř… Z loňského průzkumu antivirové firmy AVG vyplynulo, že téměř čtvrtina náctiletých je schopna s kamarády na síti probírat velmi důvěrné věci. S kamarády jo, ale ti jsou úplně jiná liga.

O přizpůsobování se situaci…

Katie Greer, americká expertka na bezpečnost internetu se pro CNN nechala slyšet, že s pomocí akronymů děti skrývají své rozhovory před rodiči, neboť se domnívají, že tátové a mámy začínají mít přehled o sociálních médiích a internetové komunikaci, tudíž se cítí být sledováni. A v ohrožení. No proč asi?

Protože se svými vrstevníky plkají o tom, co by se jejich rodičům nejspíš nelíbilo. Otázkou je, jestli s nimi držíte krok?! Pokud si myslíte, že LOL je zkratka pro on-line hru League of Legends, fakt je něco špatně! Ve skutečnosti se jedná o „laughing out loud“, tedy „hlasitě se směju“.

Mimochodem, tenhle výraz používá už kde kdo. Ale zároveň je tak zažitý, že by to možná chtělo něco novýho. Každopádně, zkratek přibývá a většinou se jedná o počáteční písmenka daných slov podpořená číslicemi.

Princip, jak je rozluštit, je jednoduchý, a pár zářných příkladů hovoří za vše.

  • DND, do not disturb, nerušit!
  • ILU, I love you, miluji tě
  • MFS, motherfucker shit, do řiti
  • STFU, shut the fuck up, zavři tu zkurvenou hubu
  • IWSN, I wan‘t sex now, chci sex teď hned
  • PIR, parent in room, rodič v pokoji
  • 53x, sex
  • 8, orální sex
  • 2U, to you, tobě
  • 4U, for you, pro tebe
  • BAMF, bad-ass mother fucker, zasraný hajzl
  • WTF, what the fuck, co to sakra je

Kdo hledá, najde!

Tak co, používáte nějaký zkratky, nebo na ně koukáte trochu s údivem? Nevadí. Zadejte písmena do vyhledávače a spolehlivě se dozvíte pravdu. Tabulek pro „překlady“ existuje několik. Je to určitě spolehlivější, než se ptát nějakýho ajťáka, kterej stejně nemá ánunk, co je to trojka s Asiatkou. A mimochodem, naučte se pořádně anglicky. Pro budoucí existenci ve virtuálním světě je to naprosto nezbytný!

A taky si hlídejte zadek, protože když vy přistihnete svý dítě při erotický komunikaci, tak se spolehněte, že role se časem obrátí a dopadnete stejně jako páreček ve videu!

Autor: Daniel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Slovník pojmů pro pořádnýho kulťáka

Týpci z posilovny. Jak se jim říká v kulťáckým slangu?