Začíná košt svatomartinského vína. Odkud se vzalo, jak poznat to pravé a jaké je nejlepší k huse?

11. listopad už je za rohem a pro milovníky vína to znamená jediné. Začínají se otevírat první láhve letošního vína. Přijde vám, že se s tímto svátkem poslední roky roztrhl pytel? Máte pravdu! Přinášíme vám průvodce po svatomartinském veselí.

Svatomartinské víno historie

Svatomartinským si připíjel už Josef II.

Svatý Martin není žádným komerčním svátkem. Tradice oslav spojených s uvedením svatomartinského vína na trh sahá až do dob císaře Svaté říše římské Josefa II. Již v 18. století měli lidé ve zvyku připít si mladým vínem na den sv. Martina. V tuto dobu totiž většině vinařů hospodařících u větších sedláků končila služba a její pokračování pro nadcházející rok se tradičně vyjednávala u skleničky lahodného mladého vína. Přitom nechyběla svatomartinská husa ani sladká tečka ve formě domácích koláčů. 

Přestože první mladé svatomartinské víno, pojmenované „Moravíno noveau“, vyrobily Vinné sklepy Valtice v roce 1993, novodobá tradice prezentace a otevírání mladých vín se v Česku začala rozšiřovat v roce 2005, kdy byla na trh zavedena jednotná ochranná známka „Svatomartinské“.

Čechům svatomartinské chutná stále více

Od té doby se vítání nového vína těší každoročně rostoucímu zájmu nejen ze strany vinařů, ale také ze strany nás – vinných požitkářů. „Mladá vína symbolicky otevírají ročník a Češi jim velmi rychle přišli na chuť, o čemž svědčí stále se zvyšující poptávka. V našich obchodech bude na sv. Martina k dostání pestrá nabídka vín od prestižních moravských vinařství,“ říká sommeliér Vlastimil Vávra z obchodního řetězce Albert.

Ne každé víno může být svatomartinské

Vinaři z celého území Česka každoročně přihlašují svá raná vína k nezávislé komisi, která následně rozhodně o udělení či odepření označení „Svatomartinské“. Ochrannou známku spravuje Vinařský fond, proces jejího udělení je v celku přímočarý.

Jaké podmínky takové víno musí splňovat? Vína musí být suchá a vyrobená na území České republiky. Zároveň musí obsahovat maximálně 12,5 % alkoholu, u červených vín je to 13 % alkoholu.  Komise dále posuzuje vína naslepo standardním stobodovým systémem, ve kterém se zabývá vzhledem, tedy čirostí a barvou. Dále je podstatná vůně a samozřejmě chuť.

Pravé svatomartinské víno poznáte podle záklopek či šroubových uzávěrů se značkou Svatomartinské, které je doprovázeno obrázkem sv. Martina na bílém koni

svatomartinské víno

Bílé, červené nebo růžové?

Přestože značkou Svatomartinské lze vyrábět pouze vína raných odrůd, milovníci jakékoli barvy si přijdou na své. Vína jsou mladá a svěží, neboť zrála jen pár měsíců. Mají lehkou barvu, příjemnou intenzivní vůni a jiskrnou chuť. Všechna vína mohou obsahovat malé množství oxidu uhličitého.

Bílé svatomartinské víno je zelenkavě žluté barvy, má svěží ovocitou chuť a charakterizuje ho primární aroma s vyváženým obsahem kyselin a cukrů. Mladé bílé víno si můžeme dopřát v následujících odrůdách: Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský.

Růžové víno a klaret obsahuje umírněné množství tříslovin a chuť obohacuje příjemná kyselina. Lehké růžové víno můžeme ochutnat v odrůdách Modrý portugal, Zweigeltrebe a Svatovavřinecké.

Mladá červená vína jsou charakteristická příjemnou rubínovou či granátovou barvou a svěží ovocitou až květovou vůní. Jejich chuť je hebká, sametová, vyrovnaná a bez obsahu ostré kyseliny. Modrý portugal a Svatovavřinecké jsou odrůdy, které mohou nést označení svatomartinská.

Které sedne k huse nejlépe?

A jaké víno nejlépe sedne k tradiční svatomartinské huse? „K huse, zelí a knedlíkům je nejlepší červené víno, mým tipem je Modrý portugal – je to lehčí a vyvážená varianta klasických plných červených vín,“ doporučuje someliér.

Neochutnávejte dříve než před jedenáctou

Festivaly vítající novou úrodu začínají vždy 11. listopadu a často trvají i celý týden. Pokud máte v plánu si letos Svatomartinské slavnosti užít dle tradice, ideální je víno poprvé ochutnat 11. listopadu v jedenáct hodin. Ať již okusíte svatomartinské venku u stánku či v pohodlí vašeho domova, doporučujeme respektovat následující tři pravidla:

1. Před degustací se vždy ujistěte, že víno opravdu nese ochrannou známku Svatomartinské i datum výroby.

2. Neochutnávejte víno dříve než 11. listopadu před jedenáctou hodinou.

3. Pokud si láhev koupíte domů, nezapomeňte ji vypít ideálně ještě před Vánoci. Pokud budete víno skladovat moc dlouho, ztratí svoji jiskru.

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pivko nebo víno? Už jedna sklenička a půl organismus zblbne!

Svatomartinská husa. Udělejte si konečně pořádný “žrádlo”