Za loupeží století stojí gang důchodců? Králové zlodějů je komediální drama podle skutečné události! Jak to dopadlo? Čtěte v naší recenzi

Michael Caine jako bývalé zlodějské eso naplánuje loupež klenotů obrovské hodnoty. Jeho společníci jsou haštěřiví senioři! Jak si Králové zlodějů poradí?

Kriminální příběh Králové zlodějů byl natočen podle skutečné události, která před pár lety šokovala britskou veřejnost. V dubnu 2015 byly v Londýně z úschovny šperků ukradeny klenoty za více než 200 milionů liber. Díky této celkové částce se tedy jedná o největší loupež v historii Velké Británie. Policie se od začátku domnívala, že takto dokonalou operaci musel provést tým profesionálně organizovaných expertů, postupné rozkrytí důkazů ale všechny překvapilo. Za loupeží stála skupina seniorů a důchodců, z nichž nejmladšímu bylo 60 let. V jejich čele stál 77letý Brian Reader, který celou věc naplánoval. Je třeba dodat, že byli nakonec všichni dopadeni. I když, téměř všichni…

Michale Caine a ti další

Role Briana Readera se zhostil Michael Caine. Tento výborný britský herec je jedním z těch, které rádi uvidíte v jakémkoli filmu. Nad ostatními zde vyčnívá, i když pochvalu zaslouží celé herecké obsazení. V partě bývalých trestanců a podvodníků se objeví Ray Winstone, Tom Courtenay, Jim Broadbent a Paul Whitehouse. Jedná se o více či méně známe herecké veterány, kteří se před kamerou a na divadelních prknech pohybují dlouhá léta. Navíc jsou to všichni rození britové, a jejich typický akcent si budete ve snímku skutečně užívat. Na jejich slovních výměnách totiž film převážně stojí, samozřejmě kromě nezbytné loupeže, o které víme, jak skončí. Jedinou mladou krev mezi seniory zahrál Charlie Cox, který byl nepostradatelný kvůli alarmu a kamerám. K hereckému ansámblu se pak připojil i legendární Michael Gambon, kterého bude většina diváků znát alespoň jako Brumbála ze série Harryho Pottera.

Příjemně pobaví!

Snímek je sice kriminální drama, ale celkově je laděný jako odlehčená komedie, přesně jak je cítit z ukázek. Dialogy mezi jednotlivými protagonisty jsou přesně tím, co vás pobaví, ale salvy smíchu nečekejte. Většina narážek se pak přirozeně točí kolem věku všech přítomných. Sledovat skupinu vysloužilých podvodníků, z nichž nejstaršímu je osmdesát let, připraví spoustu vtipných situací, jako nedoslýchavost nebo naprostá neznalost a odmítání internetu. Králové zlodějů určitě nikoho neurazí a nudit se nebudete, přestože film nikam nespěchá. Tempo, s jakým se děj odvíjí kupředu, je poklidné, a rozhodně nečekejte žádnou akci, ani konspiraci ve stylu Dannyho parťáků. Typický britský humor je tady hlavním lákadlem filmu, spolu se skvělým obsazením.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Recenze: První člověk – Ryan Gosling přistane jako Neil Amrstrong na povrchu měsíce! Co všechno se událo předtím, než vypustili Apollo 11?

10 NEJ filmových aut všech dob