What Car? My víme!

Různých anket o nejlepší auto je po světě hromada. Jedna však mezi nimi vyčuhuje. Ne, není to české auto roku. Je to britská anketa „What Car Awards“.

Je lepší Škoda Octavia nebo Mazda MX-5? Na tuto otázku se snaží odpovědět většina automobilových anket. A je to stejné, jako kdybyste se ptali, jestli je lepší iPhone 6 nebo PlayStation. Zkrátka to nejde porovnávat, protože byť jsou si produkty v lecčems podobné, používáme je úplně jinak. A právě toto anketa toto respektuje, proto se vyhlašují vítězové v 18 kategoriích + absolutní vítěz. Za nás je to zkrátka nejlepší anketa. Kdo letos bodoval?

Auto do města

Autem do města se stal malý Hyndai i10. No, není divu, je to opravdu maličké auto, které korejský výrobce v poslední generaci dobře odladil a dal mu šmrncovní vzhled, který zákazníci (či zákaznice) ocení.

what car (12)

Malé auto

Český výrobce boduje! Je to Skoda (přinutíte Brita napsat Škoda?) Fabia s motorem 1.2 TSI. Stačí se rozhlédnout po českých silnicích a je vám jasné, že Fabia nemůže být špatné auto, jinak by ji tolik lidí nekupovalo. Rodačka z Boleslavi tak za sebou nechala třeba i Mini Cooper. Wow!

what car (8)

Rodinné auto

Tak doufáme, že už stojíte na Staromáku a vítáte vítěze. Opět boduje český zástupce! Skoda Octavia 1.2 TSI za sebou nechala Opel Astra (v Británii mu říkají Vauxhall místo Opel) i Audi A3, což zrovna není prototyp rodinného vozu. Že by ten OBŘÍ kufr?

what car (18)

Malé SUV

U nás nad ním řada lidí ohrnuje nos, ale on si z toho nic nedělá, protože v Británii bere zlatou! Je to Nissan Qashqai 1.5 dCi! Stojí rozumné peníze a kromě prapodivného jména mu vlastně není moc co vytýkat. BMW X1 se tady zkrátka nechytlo.

what car (9)

Velké SUV

Britové jsou vlastenci. A to pořádní. Jak jinak si vysvětlit, že kategorii velkých SUV vyhrál Land Rover Discovery Sport 2.0 TD4? Marná sláva, ale tady s Brity nesouhlasíme. Německá nadvláda prémiových značek ve velkých SUV je opravdu do očí bijící. Tady vyhrál patriotismus nad rozumem.

what car (3)

MPV

Test Tourana 1.6 TDI jsme vám přinesli nedávno. Shodli jsme se na tom, že kromě vysokých cen za příplatky není autu moc co vytknout a Britové souhlasí. Touran si zaslouženě odnáší první místo.

what car (5)

Kombík

Není to už trochu klišé? To mají Britové Škodovky Opravdu tak rádi? No, asi jo. Protože Skoda Superb 2.0 TDI Business je podle nich nejlepším kombíkem. Takové BMW 5 Touring se zkrátka může jít zahrabat.

what car (17)

Hot hatch

Britové milují hot hatche. Ve Velké Británii nemají chaty, na které o víkendu jezdí sekat trávu a vybírat chcíplé mušky z bazénu. Britové vezmou svůj hot hatch a jedou si zajezdit na okruh. Jako vážně, je to tam oblíbený koníček. Není tak divu, že milují rychlá auta. Jedničkou je pro ně Ford Fiesta ST-2. Odvážná, ale dobrá volba!

what car (1)

Kabriolet

Němci opět musí sklopit hlavu. Britskou volbou není ani Audi A3 Cabriolet, ani BMW 4 Convertible, ale Mazda MX-5 2.0. Kdo někdy zavítal do Británie tak ví, že kabrioletů se tu prohání opravdu hodně. Vzhledem ke klimatickým podmínkám ostrova to nedává moc smysl, ale znáte to, když si nemůžete pomoct…

what car (14)

Kupé

Ha! Že by to s tím patriotismem nebylo tak horké? Jak jinak si vysvětlit, že Jaguar F-Type Coupé 3.0 neboduje? Ocenění si odnáší Audi TT 2.0 TFSI 230 Sport.

what car (15)

Sporťák

Britové samozřejmě milují sporťáky. A výběr mají o něco lepší než my. Nebo byste snad do ankety zařadili takové auto, jako je McLaren 570S? Viděli jste jej někdy? Četli jste o něm? Asi ne. Ale Britové jsou velmi konzervativní. Takže vítězem je Porsche Boxster 2.7.

what car (10)

S pohonem na elektřinu

Ehm, tady jsme to tedy vůbec nepochopili. Zvolit mohli třeba Teslu Model S. Nebo třeba oblíbený Nissan Leaf. Nebo třeba i Volkswagen e-Golf. Jenže výhercem se stal Volkswagen Passat GTE. Že to není elektromobil? No není, je to hybrid.

what car (16)

Technologické ocenění

Britové jsou také technologičtí nadšenci. Asi jako Češi, navíc na to mají prachy. Proto je zajímají i technologie v autech. A vítězem není pojízdná laboratoř BMW 7, nýbrž Toyota Mirai. Ehm, tu u nás na showroomech nenajdete.

what car (11)

Malý manažerský vůz

Cože? Ono jsou lidi, kteří si nevybírají auto podle velikosti kufru a spotřeby? Ono se hraje i na image? V Británii rozhodně. Vítězství si odnáší Audi A4 3.0 TDI 218 Sport.

what car (13)

Velký manažerský vůz

Když po kariérním žebříčku vystoupáte o něco výš, tak potřebujete i větší auto. Podle Britů by to mělo být BMW 520d SE. No, proč ne, špatná volba to není.what car (2)

Luxusní vůz

A když jste prezidentem úspěšné firmy, či úspěšného státu, potřebujete luxusní káru. Rolls-Royce Ghost? Range Rover? Ne. Britové opět podlehli německé okupaci a vítězem se stává Mercedes-Benz třídy S. Konkrétně provedení S350d SE Line L.

what car (4)

Bezpečný vůz

Anketa má i speciální vítěze, jako je třeba bezpečný vůz. Vzrůšo je to stejné jako čekat, kdo bude Zlatý slavík. A vítězem se stává Volvo. Konkrétně model XC90. Zajímavé je, že na druhém místě skončila Honda Jazz.

what car (7)

Čtenářská volba

Nakonec i čtenáři magazínu si volí svého vítěze. Mělo by jít o auto, které má X faktor. A výsledek překvapí. Čtenáři vybrali model Alfa Romeo Giulia. No, třeba mají koule na to, aby si takové auto koupili. Nebo je to opravdu jen taková celebrita, kterou by doma nikdo nechtěl?

what car (6)

Absolutní vítěz

Dokud jsme měli anketu TýTý, tak jsme znali i pojem absolutní vítěz. Zkrátka kdo je o tolik lepší, než konkurence? V tomto případě je to Audi A4 3.0 TDI 218 Sport, které vyhrálo kategorii Malý manažerský vůz.

Všem vítězům gratulujeme!

Zdroj: https://awards.whatcar.com/

Autor: Analytik

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

2016: víme, jaká auta uvidíte v Ženevě

Škoda Kodiaq: Víme, jak bude vypadat. Půjdete do něj?