Wannacry: Vyděračský software je nejspíš z Číny

Nejrozsáhlejší útok ransomware vůbec – taková je vizitka vyděračského kódu WannaCry, který od 12. května napadal počítače po celém světě.

WannaCry po průniku do systému počítač uzamkne a zašifruje všechna data. Poté se na  obrazovkách napadených počítačů objeví zpráva s požadavkem na zaplacení 300 USD v Bitcoinech. Po zaplacení v přepočtu asi 7 400 Kč má uživatel dostat zpět kontrolu nad počítačem. Pokud však nezaplatí do 72 hodin, požadovaná částka se zdvojnásobí na 600 USD.

Podle dostupných informací však zaplatila jen hrstka uživatelů, a ani poté jim nebyla data znovu zpřístupněna. Požadavek na zaplacení výkupného byl přeložen do 28 jazyků, ale nejspíš jen čínská a anglická verze byla napsána člověkem, píší na serveru BBC News. A jelikož v anglickém textu jsou některé velmi neobvyklé obraty, je prý pravděpodobné, že za vším stojí Číňané.

Nejvíc trpěl Rus

WannaCry řádil nejvíce na území Ruska, kde bylo detekováno zhruba 45 % všech napadených systémů. Druhou a třetí příčku pak zaujaly Ukrajina (11,88 %) a Tchaj-wan (11,55 %). Česká republika skončila v přehledu s podílem 0,15 % až na 52. místě.

3 otázky a odpovědi o WannaCry

Jak se WannaCry šíří?

Většině napadených přišel prostřednictvím nevyžádané elektronické pošty.

Kolik počítačů ve finále WannaCry napadl?

Těžko říct. Poslední údaje hovoří zhruba o 300 tisících obětech, reálné číslo je však definitivně výrazně vyšší, neboť ransomware napadl i řadu korporátních sítí s mnoha tisíci počítači. Kromě Národní zdravotnické služby ve Velké Británii například také Renault, FedEx nebo Sperbank.

Pomůže mi obyčejný antivir?

Sejde na tom. Zvládá-li váš antivirový software chránit počítač před EternalBlue (exploit, na němž staví i WannaCry), pak ano. V opačném případě máte nejspíš smůlu, protože WannaCry už má mnoho set mutací, z nichž některá nejspíš pronikne až do systému, aniž by byla odhalena.

Už jste měli tu čest s nějakým ransomware? Zaplatili byste požadované výkupné?

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Třiatřicet věcí, které potěší každého hráče počítačových her

Lidi se na netu chovají jako naivky! Co i vy děláte špatně?