Wacken open air 2015: Oslava metalu!

Pokud hledáte největší metalový festival v Evropě, jste na správné adrese. Letos již po šestadvacáté se do severoněmeckého Wackenu sjelo na 80 000 metalových nadšenců, kterým se během čtyř dnů představilo víc než 130 kapel na 4 pódiích. Tato dnes již kultovní akce je nepřetržitě vyprodána od roku 2007. A jaký byl ten letošní ročník?

Trans Siberian Orchestra a Savantage ze dvou pódií zároveň!

Klasici americké metalové scény Savatage a Trans Siberian Orechstra (s nimiž na jaře odjela úspěšné turné po Spojených státech Gabriela Gunčíková) si pro letošní ročník Wackenu nachystali skutečnou libovku v podobě společného vystoupení obou kapel. To by samo o sobě nebylo až takovým unikátem, kdyby každá z nich nebyla na svém vlastním pódiu (hlavní stage Wacken open air má standardně dvě pódia tak, aby se minimalizoval časový rozestup mezi jednotlivými kapelami). Jak taková kooperace může vypadat v případě takové klasiky jako je Fortuna ze souboru Carmina Burana, se podívejte v přiloženém videu.

Rock meets Classics v hvězdném obsazení

Jedinečný projekt dal dohromady esa světového metalu, jako jsou Michale Kiske (ex – Helloween, Unisonic, Avantasia), Dee Snider (Twisted Sister) nebo třeba Joe Lynn Turner (ex – Deep Purple, ex – Rainbow). Ti jednotlivě, ale i společně předvedli nejznámější hity kapel, ve kterých působili v jedinečném symfonickém hávu. Navrch přidali nejslavnější skladby takových veličin, jako jsou AC/DC nebo Ronnie James Dio.  Pro našince je pak celý projekt o to zajímavější, že o doprovod se postaral Pražský symfonický orchestr!

Judas Priest potvrdili svou pověst

Absolutním vrcholem letošního Wackenu bylo vystoupení legendárních Judas Priest. Špičky světového metalu, jako jsou Kiss, Iron Maiden nebo Judas Priest se do festivalových vystoupení příliš nehrnou a tak je vystoupení ikonické party kolem Roba Halforda jen potvrzením výjimečnosti festivalu, který v Evropě nemá obdoby.  Návštěvníci tak nezůstali ochuzeni o hity jako Turbo Lover, Painkiller nebo nepsanou hymnu Breaking the Law. Judas nenechali nikoho na pochybách, že mají stále co říci i v roce 2015.

Při velikosti festivalu typu Wacken je jasné, že námi zvolené TOP momenty mohou být pro někoho málo nebo ze špatného soudku. Pro takové máme jedinou radu. Vyrazte na festival v budoucnu osobně. Jen s rokem 2016 už nepočítejte. K jeho vyprodání stačily 2 dny předprodeje 75. 000 vstupenek. I takový je Wacken.

Autor: Amon Surtur

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Perly letních festivalů. Na koho musíte vyrazit?

7 základních pravidel, když zakládáte kapelu