Vydejte se na nejnbezpečnější cesty a silnice

Není českého řidiče, který by si někdy nezanadával na stav a kvalitu našich silnic. Ano, přiznejte si to, patříte mezi ně i vy. Ovšem stačí se podívat na několik míst po světě a velice rychle změníte názor. Zapnout pásy a vyrážíme!

Nebezpečné cesty

Death Road (Bolívie)

I když se tahle silnice oficiálně jmenuje North Yungas Road, tak jí nikdo neřekne jinak než Death Road, tedy Silnice smrti. Jde o osmikilometrový, extrémně nebezpečný úsek mezi 61. a 69. kilometrem cesty mezi městy La Paz a Coroico v jihoamerické Bolívii. Od roku 1995 nese smutný titul nejvíce nebezpečné silnice světa, kdy při jejím zdolávání ročně zemře až 300 řidičů a cestujících. Zdejší vláda tento problém řešila a po 20 letech výstavby se v roce 2006 podařilo otevřít novou a moderní komunikaci, která Silnici smrti značně ulevila. Stále však na ní najdete mnoho aut, jejichž řidiči si nedokážou odepřít to nepopsatelné vzrušení ze zdejšího průjezdu.

Guoliang Tunnel Road (Čína)

V čínské provincii Hunan v oblasti zvané Tchaj-chang můžete od 1. května 1977 projíždět 1200 metrů dlouhým tunelem vytesaným do skály místními vesničany. Neskutečně tvrdá práce, při níž mnozí položili své životy, jim trvala pět let a výsledkem je 5 metrů vysoký a 4 metry vysoký průjezd skalním masívem.

Siberian Road (Rusko)

Spojnicí mezi Moskvou a Jakutskem je tzv. Ruská federální silnice. Do města na Sibiři, kde nejsou žádnou výjimkou mrazivé teploty srovnatelné s Antarktidou, se ovšem nejede nějakou asfaltovou dálnicí, ale Siberian Road – doslova cestou necestou, na které nejsou žádnou výjimkou třeba i vyjeté bahnité koleje, v nichž auta uvíznou až po nápravy. Dostat se pak ze sevření bahna a vody je náročný úkol, který navíc komplikuje přítomnou tzv. sibiřských bahenních pirátů, kteří nejen rabují náklady a vybavení vozů, ale mnohdy i unáší cestující.

Trollstigen (Norsko)

Troll Ladder, tedy něco jako žebřík trollů – to je velice trefná přezdívka horské silnice Trollstigen, které se line norskou krajinou mezi oblastmi Rauma a Norddal. Turisticky velice vyhledávaná cesta je v dlouhém a neustálém více jak 9procentním stoupání, které zdoláte jedenácti serpentinami. I když byla silnice v posledních letech rozšířena, kvůli bezpečnosti a průjezdnosti mnohdy velice ostrých zatáček na ni nesmí vozidla delší než 12 metrů. Po vystoupání do horní části můžete auto nechat na parkovišti a odměnit se nádherným pohledem na 320 metrů vysoký vodopád Stigfossen.

Ruta 5: Arica to Iquique Road (Chile)

Cesta mezi chilskými městy Arita a Iquique se na první pohled zdá jako mnohé jiné. Opak je pravdou, silnice je to velice nebezpečná. Vede nejen po hranách příkrých skalisek, ale také pouští. Zdejší dlouhé roviny s mírnými vlnitými zlomy svádí k sešlápnutí plynového pedálu, ale prrr. Vítr se tady zvedne lusknutím prstu a ihned vám z čelního skla udělá neprůhlednou stěnu. Na zdejší jemný písek musíte mít stále dostatek vody v ostřikovačích. Velice se hodí i pozorný a hovorný spolucestující – dlouhé desítky minut jízdy monotónní krajinou by vám lehce mohly přivodit vidiny a stavy podobné halucinacím.

Autor: Petr Lízal

Foto: Oddee.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejnovější kráter hrozí výbuchem

KLDR: Cestování s adrenalinem!