VOLVO – SEVERŠTÍ KRÁLOVÉ BEZPEČNOSTI

Pokud je ve Švédsku něco synonymem bezpečnosti, spolehlivosti a kvality, jsou to vozy značky Volvo. A jak k tomu přijde, že na chladném severu vznikne renomovaná automobilka? Podívejte se s námi!

Volvo

Historie

Firma Volvo byla založena v roce 1911 v rámci koncernu SKF, který se zabýval výrobou kuličkových ložisek a sídlí v Göteborgu. Pro kuličková ložiska se však název používal jen chvíli. Poté byla značka Volvo uložena na dlouhé roky k ledu. Až v roce 1926 začali Gustav Larson a Assar Gabrielsson pod značkou Volvo AB vyvíjet automobilové prototypy (stále však v rámci SKF). První standardní vůz, Volvo ÖV4, byl vyroben 14. dubna 1927. O rok později byl vyroben také první nákladní automobil, Volvo Series 1. S výrobou nákladních automobilů se povědomí o značce Volvo šíří daleko za hranice Švédska. S rostoucí oblibou rostl i počet výrobků, kterými se Volvo prezentovalo. V roce 1934 vyrobila automobilka svůj první autobus Volvo B1. Již o rok později se definitivně osamostatňuje od SKF.

Bezpečnost

Nejzásadnějším bodem konstrukce jakéhokoliv vozidla se značkou Volvo je bezpečnost. Priorita, kterou automobilce vštípili již její zakladatele se s přibývajícím časem stala její největší devízou na trhu automobilového průmyslu. Ne nadarmo jsou tahače Volvo nejrozšířenějšími kamiony v Evropě. O osobních vozech Volvo se, pokud jde o bezpečnost, hovoří výhradně v superlativech.

Současnost

V současné době je vlastníkem Volva čínská automobilka Geely. Skupina Volvo se ovšem zdaleka nevěnuje pouze výrobě vozidel. V jejím portfoliu nalezneme také stavební stroje, letecké motory nebo třeba finanční služby. Nejexponovanějším prodejním artiklem přesto zůstávají osobní a nákladní automobily. Modely jako XC90 (v případě osobních automobilů), nebo FH16 (v případě tahačů) jsou dnes skutečnými legendami.

Autor: Amon Surtur

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Dodge: Americká klasika s vlastním příběhem

BMW: Bavorská pýcha