Volkswagen up!: ein Berliner!

Dnes je strašně v trendu si do města pořizovat crossovery. Ne že by neměly své výhody, ale teprve až když se uličkami města začnete opět proplétat v miniautíčku, uvědomíte si, že do města sedí přeci jen nejlépe. Třeba Volkswagen up!.

Ne že bychom na vás pořád křičeli a psali vykřičníky, ale nejmenší Volkswagen se zkrátka jmenuje up!, tedy s vykřičníkem na konci. No, pamatujeme si i auto s apostrofem, takže proč ne.

Styl je na prvním místě.

Pro mlaďochy

Letos si můžou udělat řidičák všichni, kteří se narodili v roce 1999, tedy těsně před koncem milénia. Všichni dříve narození už můžou být řidiči. A právě mileniálové už od auta čekají víc, než jen přepravní prostředek. Mnohem méně také řeší to, co řešily „Husákovy děti“. Už jim tolik nejde o jízdní vlastnosti a nezkoumají použitou techniku, auto je odrazem jejich životního stylu a to si Volkswagen moc dobře uvědomuje.
Nový up! je tak velkou stylovkou. Kdyby v době focení nemrzlo a všechny myčky nebyly mimo provoz, viděli byste opravdové image car. Nebo znáte jiné auto s oranžovými koly?

Nečekaně prostorný

Miniautíčko je postaveno na miniaturním půdorysu. Na délku má jen 3,6 metru, na šířku pak 164 cm! Auto je tak o slušných 40 cm kratší, než Škoda Fabia! Parkování ve městě nebo stísněných garážích je tak opravdu hračkou. Jenže malé vnější rozměry nejsou za cenu malého interiéru. Auto je uvnitř hodně nafouknuté (mrkněte se, jaký prostor má motor!), takže 4 cestující odveze velmi komfortně. Nejsou zde žádné zbytečně široké středové tunely, co nejvíce prostoru je ponecháno cestujícím. Super!

Turbo jede

Dosáhnout 66 kW z litrového motoru? To není žádný problém. Byť by to šlo i bez turba, Volkswagen si přeci jen turbem pomáhá, pod kapotou tak najdete motor 1.0 TSI. Právě turbo zjednodušuje jízdu, protože motor zatahuje už od 1500 otáček, takže při potřebě rychle zrychlit není třeba podřazovat, stačí jen dupnout na plyn a lehký up! vystřelí vpřed. A když motor budete držet v horní třetině otáček, užijete si i velmi zábavou a sportovní jízdu. Volkswagen up! rozhodně nenudí!

Volkswagen up! je nejlepší malé autíčko. Má výtečné jízdní vlastnosti, uvnitř je prostorné a s nečekaně kvalitním interiérem. Cena ale není žádná lidovka, s tím je třeba počítat.

Zrychlení z 0 na 100 km/h 9,9s
Maximální rychlost 185 km/h
Pohotovostní hmotnost 1 002 kg
Průměrná spotřeba 4,4 l / 100 km
Rozměry 3600 × 1 641 × 1 504 mm
Cena od / testovaného vozu 219 900 Kč / 302 900Kč

Autor: Analytik

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nejlepší auta podle měst v ČR (včetně Brna!)

Náš autotest: Citroën Cactus. To nejlepší do města.