Volby 2018: Kdo bude prezidentem? Lidem je nejsympatičtější Horáček. Kdo propadl a kdo je nejčitelnější?

Už ne ani měsíc a jsou tu další přímé prezidentské volby. Všech devět kandidátů se snaží získat hlasy nerozhodnutých voličů. Osobní sympatie začínají hrát čím dál větší roli. Kdo u Čechů v tomhle směru vyhrává?

prezidentske volby 2018

Podle aktuálního průzkumu agentury NMS Market Research z prosince 2017 má jednoznačně největší sympatie u lidí Michal Horáček. Kdo ještě u lidí bodoval a proč?

Horáček má charisma, Topolánek lidi neoslovil

Mezi tři nejcharismatičtější kandidáty Horáčka zařadilo celých 59 % respondentů, Jiřího Drahoše a Miloše Zemana do stejné kategorie vybralo 45 % dotázaných. Překvapením je, že u opačné otázky, komu z kandidátů charisma chybí, obdržel nejvíc hlasů Mirek Topolánek. „Bývalý předseda ODS budí emoce, i když z výsledků našeho průzkumů vyplývá, že spíše ty negativní. Můžeme si o Mirku Topolánkovi myslet cokoliv, ale že se objeví na posledním místě v kategorii charismatu je nejspíše důsledkem osobní averze než čehokoliv jiného,“ říká Kamil Kunc, Client Service Manager agentury NMS Market Research.

Nejhorší reprezentant ČR: Zeman a Topolánek

Mirek Topolánek obsadil nejnižší pozice i v dalších kategoriích. Ze všech kandidátů na prezidenta nejnižší IQ (42 %), je nejméně sympatický (41 %) a je také nejméně čitelný (32 %). Společně s Milošem Zemanem by také podle lidí nejhůř reprezentoval naši republiku v zahraničí. (Topolánek 31 %, Zeman 38 %) „I podle čísel je znát, že jakmile jsme se zeptali na jakoukoliv negativní vlastnost, Mirek Topolánek je u třetiny dotázaných automatická odpověď. Na druhou stranu, ačkoliv Topolánek polarizuje společnost, tak je na veřejnosti vidět, což může být v prezidentské volbě výhoda,“ dodává Kunc.

Přesná čísla a podrobnou statistiku najdete zde:

Prezidentske volby sympatie infografika

Zeman špatně reprezentuje ČR, ale je inteligentní a čitelný

Otázka reprezentování republiky lidi zajímá. Tohle téma se rozebírá často. Nejlíp na tom je u lidí v tomhle směru Jiří Drahoš – získal 56 %, v těsném závěsu Horáček s 52 %), tak jej lidé považují za kandidáta s nejvyšším inteligenčním kvocientem. Mezi tři nejchytřejší kandidáty jej zařadilo 64 % respondentů (Drahoš 58 %, Horáček 53 %). Zároveň je Zeman pro Čechy ze všech kandidátů nejčitelnější, ať už v dobrém nebo špatném slova smyslu.

Ostatní kandidáty si málokdo dokáže zařadit

Průzkum také ukázal, že čtyři kandidáti jsou poměrně dobře identifikovatelní a lidé si s nimi dokáží spojit určité konotace. Jde o Miloše Zemana, Jiřího Drahoše, Michala Horáčka a Mirka Topolánka. Ostatních pět kandidátů je, co se týče rozpoznatelnosti mezi ostatními, poměrně výrazně upozaděných. Jde o Marka Hilšera, Vratislava Kulhánka, Petra Hanniga, Pavla Fischera a Jiřího Hynka. „Je logické, že výhodu ve volbě mají lidé, kteří už jsou mediálně známí z minulosti. Lehce z nízkých čísel vybočují výsledky u diplomata Pavla Fischera, kterého lidé mají za inteligentního člověka, který by dokázal Českou republiku dobře reprezentovat v zahraničí. Ale proti Michalu Horáčkovi nebo Jiřímu Drahošovi jsou čísla i tak výrazně nižší,“ doplňuje Kamil Kunc.

A kdo má největší sympatie u vás?

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Počasí a volby – co všechno už ovlivnil déšť?

Americké prezidentské volby může rozhodnout smyčcový kvartet