Víte, kdo se skrýval za tajemnou maskou Zora?

Zorro, muž s maskou, který si vždy podmaní srdce každé ženy, a i ten největší drsňák se třese strachy před kordem vyšvihnutým písmenem Z. Hrdina, za kterého mluví jeho činy, se nemusí představovat. Zahrát si ho však ve filmu či v seriálu je pro herce opravdová čest. Kdo všechno ztvárnil v historii filmu neodolatelného Zorra? Antonio Banderas nebyl jediným, který zazářil jako španělský šlechtic a mstitel.

Minulost mluví sama za sebe, téma tajemného muže v černém s maskou a černým kloboukem jezdícím na černém hřebci je opravdu nadčasové. Kdo by neznal jeho kord, kterým tak rád po sobě zanechával vzkaz v podobě písmene Z a s ním i poraženého zločince či jiného bídáka. Zorro se dočkal mnoha ztvárnění, ať už jde o stovky filmů, seriálů, divadelních her, nebo o muzikál. Téměř pokaždé jsme ale mohli vidět v roli hlavního hrdiny někoho jiného.

Tajemná maska Zora: koho skrývala?

Vůbec prvním filmovým představitelem Zorra se stal Douglas Fairbanks. Film „Zorro mstitel“ vznikl pod taktovkou režiséra Freda Nibla v roce 1920, kdy se nám o zvukovém provedení mohlo jen zdát. Dosud pouze knižní hrdina se tedy poprvé ukazuje na filmovém plátně v éře takzvaného němého filmu, nicméně charizmatický Fairbanks tomu dodává šťávu i bez zvuku. O 20 let později si tvář pod masku skryla tehdejší filmová hvězda Tyrone Power, který bojoval proti bezpráví v americkém filmu „Zorro mstitel“, tentokrát však v režii Roubena Mamouliana. Přestože je film černobílý, na žebříčku popularity dosahuje nejvyšších míst ve srovnání s ostatními „zorrovskými“ kousky.

Alain Delon s maskou a další

Nabídku zahrát si slavného hrdinu dostal v roce 1975 i šarmantní Alain Delon. Italsko-francouzská verze režiséra Duccio Tessari se nesmazatelně zapsala do světové kinematografie. Avšak naprosto nejznámější ztvárnění příběhu o ochraniteli chudých a přemožiteli bohatých vzniklo v roce 1998. Snad není nikdo, kdo by neznal film „Zorro: Tajemná tvář“. Režisér Martin Campbell vsadil na půvabnou Catherine Zeta-Jones, mistrný herecký výkon Anthonyho Hopkinse, ale především si dal opravdu záležet při výběru Zorra. Toho nemohl hrát nikdo jiný než smyslně svůdný miláček žen Antonio Banderas, který svým španělským šarmem dostal do kolen nejednu ženu. Banderas zazářil i v pokračování úspěšného Cambellova filmu ve snímku „Legenda o Zorrovi“ z roku 2005.

Nejen ve filmu a v knize

Nenechte se ale mýlit, Zorro není jen filmový a knižní hrdina. Od roku 2008 existuje i muzikál Johna Camerona, Stephena Clarka a Helen Edmundsonové, který vznikl na námět knihy Isabel Allendeové. Ani o Zorra v seriálovém pojetí nikdy nebyla nouze. Aktuálně můžete sledovat animovanou verzi na stanici Minimax. Legendární i hraný seriál, pojmenovaný po hlavním hrdinovi, společnosti Walt Disney’s byl v padesátých letech v USA obrovsky sledovaný a všichni milovali Zorra v podání herce Guye Williamse. V devadesátých letech pak běžel seriál „Zorro“, kde hlavní roli dostal okouzlující Duncan Regehr. A věřte nebo ne, tajemný hrdina s maskou figuruje i v telenovele z roku 2007 „Zorro: Meč a růže“.

Autor:red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co s člověkem udělá 43 let na samotce

Herci za slavnými maskami. Znáte je?