Únava v práci? Tenhle fígl dokonale restartuje mozek i tělo!

Řekněte šéfovi, že hodinu před polednem prostě na pár minut neděláte! Že bude mít kecy? Odvolejte se na vědce, kteří dokázali, že krátká pauza v 11 hodin zvýší pozdější výkon! Pojedete jako zběsilí!

Mnoho lidí ví, nebo pociťuje na vlastní kůži, že produktivita práce je nejvyšší v průběhu dopoledne. Po obědě většinou přichází krátký útlum, který by se, aspoň podle některých výzkumů, měl využít k delší oddechové pauze, která připraví organismus k dalším úkolům.

Teď se ale ukázalo, že kdo chce doplnit energii, zlepšit koncentraci a totálně se namotivovat, měl by si dát pauzu na kafčo přesně v 11 hodin dopoledne. Proč?

Nejen nahá holka umí zpříjemnit den

Docentky Emily Hunter a Cindy Wu z univerzity Baylor v Texasu zkoumaly 95 zaměstnanců jedné ve firmy (věk 22-67 let), a to v průběhu pěti pracovních dní. Všichni byli požádáni, aby dokumentovali svoje přestávky v průběhu dne.

Tyhle pauzy byly definovány jako formální či neformální (oběd, vyřizování pracovní pošty, konverzace s kolegy a podobně). Výzkumnice si všímaly denní doby, činností, uvolněnosti respondentů pro jednotlivých pauzách a jejich pocitů.

Návod na refresh mozku

Prokázalo se, že když ve chvíli oddechu děláte činnosti, které se zaměstnáním nesouvisí, třeba si dáte kávu nebo na internetu vyhledáte tip na dovolenou, přestávky jsou klidnější, poskytují lepší využití a pomáhají vrátit se do práce silnější,“ okomentovala Emily Hunter pro odborný časopis Magazín aplikované psychologie, ve kterém byla studie uveřejněna.

Pokud nic z toho neděláte, rozbíjí se kopírky, kope se do firemních mašin… Však to znáte. Že ne? Tenhle výběr vystresovaných zaměstnanců vám připomene, jak náročné je vydělávat na hypotéku a koníčky svých partnerek nebo dětí!

Boss chce víc? Tak ať sklapne!

Nechcete dopadnout jako maníci ve videu? Pak se řiďte jednoduchými pravidly. Totiž, výzkum dál prokázal, že časté a krátké přestávky jsou lepší než ty delší s větší prodlevou.

Respondenti, kteří odpočívali v pravidelných intervalech a dávali si kratšího „šlofíčka“, hlásili zvýšení uspokojení z práce a lepší zdraví (například spánek doma, eliminace bolestí hlavy, zad či očí, které zíráním do počítače dostávají nakládačku). Tak na to myslete.

Časová hranice, která se neignoruje

A teď pozor, tohle všechno můžete taky mít, ovšem pokud s prvním či druhým oddechem nebudete otálet až do oběda, ale dáte si ho právě v avizovaných 11 hodin!

Ukázalo se totiž, že právě tohle je ten nejvhodnější čas na regeneraci a doplnění sil. Pozdější pauzy už takový efekt nemají. Čím dřív k poledni a odpoledni, tím hůř pro organismus. (Programátoři a další šílenci, kteří makají v noci, mají prostě peška.) Tak to neprokaučujte a dělejte si to v háku příjemnější, vždyť skoro všichni dřeme jako blázni.

Čech? Rozhodně se v práci nenudí!

Podle portálu DV monitor je průměrná týdenní pracovní doba Čechů 40,9 hodiny. Před námi je Řecko (42,0 hodin) a za námi Slováci (40,8 hodin). Co se týče Evropy, evidentně trávíme v práci až moc času, což vysvětluje, proč tak rádi stahujeme porno a o pauzičkách na něj čumíme.

Informace společnosti truconneXion a znaleckého ústavu Apogeo Esteem natvrdo potvrzují, že zhruba 70 procent uživatelů internetu v malých a středních firmách právě tohle zábavu provozuje. No co, bylo řečeno, že se ve chvílích oddechu mají dělat věci, které s prací nesouvisí…

A jak to máte vy? Co děláte v práci i po ní? Napište nám do komentářů!

Autor: Daniel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Práce snů: malířem na gynekologii

Nejhorší práce na světě, tohle byste fakt dělat nechtěli!